Pitäisikö superrikkaiden sijoittaa eri lailla kuin köyhien?

Miten Bill Gatesin pitäisi sijoittaa rahansa? (Flickr: Domain Barnyard)
Miten Bill Gatesin pitäisi sijoittaa rahansa? (Flickr: Domain Barnyard)

Oletetaan, että voitat Viking-lotossa ensi keskiviikkona 9,9 miljoonaa euroa. Pitäisikö sinun alkaa sijoittaa rahojasi eri lailla? Lähes 10 miljoonan euron varallisuudellasi pankit ottaisivat sinut kiljuen varainhoitonsa asiakkaaksi. Varainhoidon asiakkuuden ansiosta saisit muun muassa oikeuden hankkia itsellesi 550 euron vuosimaksua vastaan American Express Platinum Card -luottokortin. Lisäksi sinulla olisi mahdollisuus sijoittaa osa varallisuudestasi hedge-rahastoihin ja muihin pankkien hyviä asiakkaita varten räätälöimiin eksoottisiin rahoitusinstrumentteihin.

Princetonin yliopiston kansantaloustieteen professorin ja A Random Walk Down Wall Street * -kirjan kirjoittaneen Burton G. Malkielin mielestä rikkaille suunnatut rahoitusinstrumentit ovat hölynpölyä.

Malkielin mukaan tavallisten ihmisten suurin synti on, että he eivät sijoita säännöllisesti. Rikkaiden suurin synti taas on, että he metsästävät aina uusimpia ja hienoimpia rahoitusinstrumentteja. Malkielin mukaan niin rikkaiden kuin tavallisten tallaajienkin paras sijoitusstrategia on yhä edelleenkin sijoituksen hajauttaminen eri arvopaperiluokkiin indeksejä käyttäen.

Malkiel itse on tehnyt indeksirahastojen lisäksi sijoituksia kuntien obligaatioihin. Suoria osakesijoituksia Malkiel kertoo tekevänsä vain huvin vuoksi.

Malkielin haastattelu liittyi hänen uusimpaan kirjaansa The Elements of Investing *, jossa hän pyrkii kertomaan yksinkertaisimmat tavat säästöjen sijoittamiseen.

Lue myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.