Suomalaiset indeksirahastot

Indeksirahastot hakkaavat tavalliset rahastot (Flickr: Schlüsselbein2007)
Indeksirahastot hakkaavat tavalliset rahastot (Flickr: Schlüsselbein2007)

Indeksirahasto on sijoitusrahasto, joka sijoittaa rahansa vertailuindeksin mukaiseen osakekoriin. Indeksirahasto ei ota näkemystä osakevalintoihin vaan ostaa osakkeita samalla painolla kuin ne ovat indeksissä. Indeksirahastojen kulut ovat huomattavasti aktiivisesti hoidettujen rahastojen kuluja pienempiä.

Amerikkalaisilla sijoittajilla on ollut mahdollisuus sijoittaa indeksirahastoihin jo kymmenien vuosien ajan. Suomeen indeksirahastot tekevät vasta tuloaan. Suomen Sijoitustutkimuksen mukaan Suomessa toimi vuodenvaihteessa kahdeksan piensijoittajille suunnattua indeksirahastoa, joiden  minimisijoitus oli 1000 euroa vähemmän:

 • SEB Gyllenberg North America Index
 • SEB Gyllenberg European Index
 • Seligson & Co Pohjois-Amerikka -indeksirahasto
 • Seligson & Co Suomi -indeksirahasto
 • Seligson & Co Eurooppa -indeksirahasto
 • Seligson & Co Aasia -indeksirahasto
 • Handelsbanken Eurooppa Indeksi

Vertailin suomalaisten indeksirahastojen kuluja laskemalla, mitä 10 000 euron sijoitus tuottaisi kussakin rahastossa 25 vuodessa, olettaen, että kaikki rahastot tuottavat osakemarkkinoiden keskituoton 8 %. Tulokset näkyvät oheisessa taulukossa. Vertailun vuoksi otin mukaan myös yhden perinteisen, aktiivisesti hoidetun rahaston, OP-Maailman.

Indeksirahastojen kulut
Indeksirahastojen kulut

Ilman erilaisia palkkioita 10 000 euron rahasumma olisi kasvanut 25 vuodessa 68 485 euroon. Taulukosta nähdään, että tilipankin tarjoamaan aktiivisen rahastoon sijoittava on menettänyt  sijoitusaikana yli kaksi kertaa alkuperäisen sijoitussumman verran tuottoa maksettujen kulujen ja palkkioiden vuoksi.

Muualla verkossa:

Laskin sijoituksen loppuarvon seuraavalla kaavalla: (((sijoitettu rahasumma-sijoitettu rahasumma*merkintäpalkkio)*((1+vuosituotto)*(1-hallinnointipalkkio))^sijoitusaika))*(1-lunastuspalkkio). Sijoitus, jolle lasketaan korkoa korolle on alkuperäinen sijoitussumma vähennettynä merkintäpalkkiolla. Aina vuoden lopussa sijoituksesta vähennetään hallinnointipalkkio, joka on laskettu prosenttiosuutena sijoituksen arvosta vuoden lopussa. Sijoituksen loppusummasta vähennetään merkintäpalkkio.

6 kommenttia

 1. Seligsonin tuottolaskurin mukaan Seligson & Co Suomi -rahastoon sijoitettu 9990 euroa (10 000 euroa miinus 0,10 % merkintäpalkkio) kasvaisi 8 % tuotto-odotuksella ja 0,45 % vuotuisella hallinnointipalkkiolla 61 740 euroon. En keksinyt, että mistä Seligsonin ja omien laskelmieni välinen erotus johtuu. Jos keksit, laita kommenttia.

  Lisäksi Seligsonin tuottolaskuri esittää, että kilpailevan rahaston asiakas maksaisi kustannuksia 21 306 euroa. Tämä ei vaikuta olevan oikein, sillä 1,6 % * 25 vuotta * 44 848 euroa on 17 939 euroa.

  Kiitos laskuavusta ja vinkeistä Lasselle.

 2. Hallinnointipalkkiota voi laskea niin monella eri tapaa. Käyttämäsi tapa on yleisin ja itsekin haarukoin juuri sillä kustannuksia. Käytännössä hallinnointipalkkio jakaantuu kuitenkin tasaisesti koko vuoden ajalle eikä sitä oteta kerta pompsina vuoden lopun arvosta.

  Vielä parempi olisi jos kuluja laskettaessa käyttäisi TKA:ta, mutten tiedä onko SEB:stä niitä saatavilla.

 3. entäs ns. rahastojen rahastot, kuten Sampo pankin kompassi-tuotteet? olen ymmärtänyt, että ne ovat vieläkin kalliimpia kuin pankkien ”tavalliset” osakerahastot. miten rahastojen rahaston kustannukset vaikuttavat lopulliseen tuottoon? luin jostain, että rahastojen rahasto=kulua kulun päälle.

 4. anita: Olet ymmärtänyt oikein. Tässäkin listassa SEB Gyllenberg North America on rahaston rahasto, eli se sijoittaa kaikki varansa yhteen ainoaan rahastoon. Tässä rahastossa on vielä oma kulunsa.

  Kuten Kohti taloudellista riippumattomuutta mainitsi, TKA (tai TER) olisi parempi mittari rahastojen kokonaiskuluja arvioitaessa.

  Tarina siis ei ollut vielä tässä.

 5. Itse ostaisin ETF-rahastoja, enkä merkitsisi yhtään rahastoa suomalaisten pankkkien kautta. Seligsonin ETF on ihan hyvä, New Yorkista ja Frankfurtista löytyy sitten ETF:fiä joka lähtöön.

 6. ETFfiä mainostetaan pienillä kuluilla mutta kylläpä ne kulut sieltä kasvaa kaikenlaisine valuutanvaihtoineen ja osingon kuluineen ja mitä vielä pari kulua. Liikaa hajautusta niin ei tuottookaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.