Kannattaako ABC:llä tankata?

Kannattaako samalla reissulla ostaa bensaa?
Kannattaako samalla reissulla ostaa bensaa? (Flickr: ansik)

Uutiset tiesivät tänään kertoa, että S-ryhmän ABC-ketju kasvatti viime vuonna polttoaineiden myynnin markkinaosuuttaan reippaasti. Osasyynä tähän lienee S-ryhmän polttoaineestakin maksamat bonukset. Kuluttajan kannalta S-bonusten ja Plussa-pisteiden ongelmana kuitenkin on, että ne hämärtävät helposti tuotteiden todellisen hinnan.

Elämäni ensimmäisen oman auton myötä polttoaineiden hintavertailu tuli itsellenikin ajankohtaiseksi. Seurasin bensiinin hintoja Hämeenlinnassa muutaman viikon ajan ja tulin siihen tulokseen, että S-bonuksista huolimatta minun on halvinta tankata autoni ShellExpress- tai Teboil Express -asemalla.

Bensiinin hinta Hämeenlinnassa 23.2.2010
Bensiinin hinta Hämeenlinnassa 23.2.2010

Olen merkinnyt oheiseen taulukkoon Polttoaine.net-sivuston mukaisesti bensiinin hinnan Hämeenlinnassa tänään. Taulukosta nähdään, että S-bonus- ja Plussa-pisteitä tarjoavien ABC- ja Neste-asemien polttoaine on koko kaupungin kalleinta. Nesteen Express -asemalla bensiini on hieman halvempaa, mutta eipä siellä tankatessa saa Plussaakaan.

Jotta ABC:lla tankkaaminen tulisi ShellExpress-asemaa halvemmaksi, tulee bonuksien avulla saadun alennuksen bensiinin hinnasta olla vähintään 3,9 %. Hämeenmaan bonustaulukon mukaan 4 % bonukset edellyttävät, että talouden bonusostokset ovat kuukaudessa yli 1000 euroa. Omassa taloudessamme käytämme S-etukorttia noin 400 eurolla kuukaudessa.

Jos olen käymässä Prismassa ja autoni polttoainemittari näyttää tyhjää, tankkaan toki ABC:llä. Halvan bensiinin perässä kun ei varsinkaan talvipakkasilla kannata kovin montaa kilometriä ajella. S-etukortti ja ostoksista saatavat bonukset eivät kuitenkaan tee ostoksista automaattisesti edullisia.

Katso myös:

Oletko vertaillut polttoaineiden hintoja eri asemilla? Onko sinulla jokin suosikkiasema?

10 kommenttia

 1. Olen laskenut itse asian näin täällä Keski-Suomessa.. Minkä takia tankkaan ABC:lta.

  Tankkausta ABC:lta keskimäärin noin 400e/kk (5-8 tankkia dieseliä kuussa) + muut päivittäistavaraostokset prisma/s-market jolloin saa useimmiten bonukset 5% ostosummasta (keskimaalla 5% bonukseen tarvitsee 900e/kk ostot), + 1,5% ylijäämänpalautusta (v. 2008 tuo oli 2,5%, v. 2010 osalta ei tiedossa) + 0,5% maksutapaetua kun maksan polttoaineen s-etukortin visa creditillä (aiemmin tuli tankattua pankin luottokortilla.. lopetin ko. kortin ja siirryin s-etukortti visaan missä ei ole vuosimaksua).

 2. eph: Kunnioitettavat alennusprosentit. Ihan uteliaisuudesta, paljonko kotikunnassasi on bensiinin litrahinta ABC:lla ja paljonko halvimmalla muulla asemalla?

  Olisi mielenkiintoista selvittää, että paljonko ABC:n bensiini on Express-asemia kalliimpaa eri paikkakunnilla ja onko ylihinnan ja paikallisen osuuskunnan maksamien bonusprosenttien välillä jokin korrelaatio.

 3. Bensan osalta en osaa sanoa koska auto käy dieselillä. Mutta dieselin osalta yleensä ABC on se kallein asema kun samalla ja naapurikadulla (ahjokatu ja seppäläntie) löytyy Shelliä lukuunottamatta muut kilpailijat: TB Express, ST1 sekä Neste Express. Mutta hintaero on korkeintaan 4 snt, useimmiten St1n hinta on noin 2.5snt/l edullisempaa kuin ABC:lla. Tämän kuukauden tankkaukset tehty yhtä lukuunottamatta ABC:lla (ja se yksi nesteellä laiskuuttani..) Hintahaitari 1.059-1.079e/l

  Mutta pitää myöntää tähän että ei tuo aiempi ”laskelmani” ollut ihan realistinen sillä ylijäämänpalautus (%-osuus kaikista osuuskaupan alueella tehdyistä ostoista) maksetaan puolisen vuotta myöhemmin (v. 2009 ylijäämät tulossa kaiketi kesäkuussa 2010) joten sitä ”alennusta” ei saa heti käyttöön. Mutta ihan kiva potti tuollainen muutama sata euroa kesälomarahastoon.

 4. Näistä S-bonuksista kun tuli kyse, kannattaa myös verrata missä olette asiakkaana. Niissä taulukoissa on eroja, esimerkiksi Raumalla Keulassa tuohon 4%:iin riittäisi jo 700e kuukausi ostot, jota lähelle ostosi nousevat tuosta 400e:stä, mikäli ajat autolla työmatkat, jolloin polttoainettakin kuluu melko paljon.

  Myös tuolla polttoaineet.netissä ei ole huomioitu erilaisia suora-etu tarjouksia. Esimerkiksi Plussa-kortilla ei kannata kerätä plussaa vaan ottaa -2senttiä suoraan ellei ostokset ole todella reilut. Teboil myös tarjoaa yksityisautoilijalle -2senttiä kortteja ilmaiseksi kuin vain tilaa.

  Suosittelen tilaamaan nuo kaikki kortit, eivät maksa mitään muuta kuin muutamia mainoksia tulee s-postiin/Postilaatikkoon ja polttoaineen hinta laskee.

 5. Niin sitä tuolla tarkoitin, että missä olette asiakkaana, niin se ei todellakaan kysy missä asutte. Itsekin muualla asiakkaana kuin asun, koska edut paremmat. 🙂

 6. Huomasin Teboililla tankatessa ja käyttäessäni Puuliiton jäsenkorttia, että sain alennuksen bensasta (en muista paljon) ja myös Plussaa tankkauksesta, kun maksoin Visa Electron/Plussakortilla.

 7. Olettekos muuten huomanneet, että tuo Plussan hetietu on jo viimevuonna tippunut 1,5 senttiin litralta.

 8. Ottakaa huomioon että jos ostatte ruokaa 200€/kk, saatte bonusta x%. Kun ostatte lisäksi bensaa 200€/kk nousee bonuksenne y%:iin. Y% bonus maksetaan siis myös ruokaostoksista, eli alennusprosentti ruokien osalta nousee verrattuna tilanteeseen jossa bensaa ei osteta lainkaa. Aika pieniähän nuo vaikutukset ovat, mutta niin ovat kyllä sentin ja kahden erot asemien hinnoissakin…

 9. Juuri tuohon Willen esille tuomaan pointtiin vedoten perustelen itselleni tankkaamisen ABC:llä. Mulla bonusprosentti nousee jopa 2 pykälää tankkauksien ansiosta joten saan isomman aleprosentin muista ostoksista.

  Olettehan muuten huomanneet, että S-ryhmällä on tapana hankkia uutta markkinaosuutta tai puolustaa saavutettuja asemia hinnan kautta? Mulla on sellainen onnellinen tilanne, että pääsen tankkaamaan uudehkolla ABC-asemalla, jonka vieressä on pari muuta bensa-asemaa (mm Teboil Express), ja tällä ABC:llä hinta on vain sentin-pari kalliimpi kuin halvimmalla naapuriasemalla = Teboil. Eroa lähiseudun muihin ABC-asemiin on jopa 10 senttiä !

 10. Tästä artikkelista olisi mielenkiintoista saada uutta dataa kun otetaan huomioon uusi tankkausbonus käytäntö sekä madaltuneet ja yhdenmukaistuneet bonusrajat. (Vrt. Täysi 5 snt/5 % bonus jo 900 euron kuukausiostoilla.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.