Miksi minun pitäisi säästää rahaa?

Suomi - 51. osavaltio (Flickr: Beverly & Pack)
Suomi - 51. osavaltio (Flickr: Beverly & Pack)

Miksi minun pitäisi säästää rahaa? Johan Hultkranz ja Björn Masalin antavat tähän kysymykseen kirjassaan Elämäsi rahat parhaimman lukemani vastauksen:

Joskus kuulee ihmisten väittävän, että heidän ei tarvitse säästää rahaa tulevaisuuttaan varten: ”Kyllä yhteiskunta pitää minusta huolen, jos todella tarvitsen tukea tulevaisuudessa.” Valitettavasti (ikävimpiin) tehtäviimme kuuluu tuoda ilmi suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan sisältyviä riskejä ja vaaroja. Yksi riski, jonka suhteen emme neuvo kenenkään ummistavan silmiään, on mahdollisuus, että yhteiskunnan kyky säilyttää kaikki olemassa olevat sosiaalipalvelut ja tukijärjestelmät niiden tämänhetkisellä tasolla voi huonontua. Yhä useammat suomalaiset ovat huolissaan siitä, että näin voi käydä.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta perustuu siihen, että verojen ja vastaavien maksujen kautta kerätään varoja, jotta kaikille kansalaisille voidaan tarjota tietyt palvelut ja perusturvallisuus asumisen, terveydenhuollon, koulutuksen ja eläkkeen suhteen. Järjestelmä on toiminut hyvin, mutta nyt taivaalle on noussut joitakin pilviä:

  • Elättäjien (työntekijöiden) määrä suhteessa elätettäviin (eläkeläisiin, opiskelijoihin, lapsiin ja sairaisiin) on pienentynyt ja tulee pienentymään entisestään, kun yhteiskunnan ikärakenne muuttuu.
  • Suomalaisten keski-ikä nousee kahdella vuodella jokaisen uuden vuosikymmenen myötä.
  • Kansalaisten hyvinvoinnista huolehtivat tahot tulevat jatkossa saamaan vähemmän rahaa, elleivät työntekijät ja yritykset rupea ansaitsemaan enemmän tai maksamaan enemmän veroja.
  • Ikärakenteen muutos saattaa johtaa työvoimapulaan 5-10 vuoden sisällä.

Toivomme, että yhteiskunta tulee jatkossakin takaamaan perusturvan kaikille. Korostamme kuitenkin, että on järkevää kohentaa omaa turvallisuutta täydentämään sitä turvaa, jonka yhteiskunta toivottavasti tarjoaa meille tulevaisuudessa.

Katso myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.