Mitä jokaisen kotiäidin tulee tietää sijoittamisesta [KIRJA-ARVOSTELU]

Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta kirjan kansikuva
Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta

Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta -kirja käsittelee nimensä mukaisesti sijoittamista naisten näkökulmasta. Kirjan ovat kirjoittaneet Tekniikka & Talous -lehden uutispäällikkö Ninni Myllyoja sekä Talouselämä-lehden toimittaja Emilia Kullas.

Kirja on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa perustellaan miksi sijoittaminen on tärkeää. Toisessa osassa käydään läpi sijoitusasioiden perusteita.

Kirja jakaantuu kokonaisuudessaan kolmeentoista lukuun:

 1. Äitiys – köyhdyttävää onnea
 2. Shokkianalyysi
 3. Elämän valttikortit
 4. Hyvän päivän varalle
 5. Naiset osaavat sijoittaa
 6. Riski
 7. Sijoitustuotteet eli mihin sijoitan
 8. Oma rakas osakesalkku
 9. Lasten säästöpossuista salkuiksi
 10. Oma asunto kullan kallis
 11. Metsäperijättäret
 12. Elinkaarimalli, eli mitä, mihin ja milloin
 13. Bulleroslangi eli sijoittajaslangia nykysuomeksi

Kirjan ensimmäisessä luvussa käydään läpi lehtien sivuilta tuttuja tilastoja naisten taloudellisesta asemasta Suomessa. Toisessa luvussa esitellään yritysten taloudellisia tunnuslukuja ja sovelletaan näitä oman taloudellisen tilanteen selvittämiseen. Kolmannessa luvussa esitellään lyhyesti erilaisia elämäntilanteita taloudellisesta ja juridisesta näkökökulmasta. Aiheina ovat mm. avoliitto, avioliitto, avioero ja lesken asema. Neljännessa luvussa lasketaan, että paljonko rahaa pitäisi säästöön laittaa.

Kirjan toisen osion aloittaa viides luku, jossa palataan takaisin kirjan alun sanomaan: naiset tekevät naisille tyypillisiä virheitä raha-asioissaan, mutta tästä huolimatta naisetkin osaavat käyttää rahaa. Nimiensä mukaisesti kuudennessa luvussa esitellään riskin käsite ja seitsemännessä käydään läpi sijoitustuotteet. Kahdeksannessa luvussa esitellään pintapuolisesti allokaation käsite sekä maantieteellisen ja toimialahajauttamisen perusteet. Yhdeksännessä luvussa esitetään ajatus sijoitussalkun rakentamisesta lapselle. Kymmenennessä luvussa käydään kolmessa sivussa läpi metsäperinnön saajan vaihtoehdot. Kirjan viimeisessä varsinaisessa luvussa puhutaan korkoa korolle -ilmiöstä, palataan allokaation käsitteeseen ja toistetaan kautta kirjan esitettyä sanomaa siitä, että sijoittaja pärjää parhaiten perehtymällä asioihin itse.

Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta -kirja voisi pitää suomalaisena vastineena Louis P. Frankelin erinomaiselle Kiltti tyttö ei rikastu -kirjalle. Molemmat kirjat esittävät huolensa siitä, että naiset luottavat miehiinsä talous- ja sijoitusasioissa ja jättävät näin oman taloudellisen tulevaisuutensa turvaamatta.

Myllyojan ja Kullaksen kirja vahvuus on, että siinä käsitellään sijoittamista ja taloudenhallintaa useasta eri näkökulmasta. Ideologisesti ja sanomaltaan kirja on hyvin lähellä Marko Erolan Paras sijoitus -kirjaa. Molemmissa vannotaan passiivisten sijoitusstrategioiden nimeen ja kehotetaan aivan oikeutetusti suhtautumaan epäilevästi tilipankkien sijoitusneuvoihin.  Tässä kirjassa ei kuitenkaan päästä kovinkaan syvälle itse sijoittamiseen. Kirja ei mielestäni olekaan varsinainen opas sijoittamiseen vaan enemmin jonkinlainen pamfletti, jossa käsitellään teemaa ”naiset ja raha” monesta eri näkökulmasta.

Kirjailijat toteavat saman asian kirjan loppusanoissa seuraavasti:

Me naiset vierastamme talouden ja sijoittamisen maailmaa ihan turhaan. Kunhan vain murtaudumme ulos meille osoitetusta naisen roolista, pystymme kyllä hoitamaan raha-asiamme – jopa niin, että vaurastumme. Kuitenkin ainoa järkevä syy sijoittamiseen on unelmien toteuttaminen. Rahalla ei tee mitään, jos ei tiedä, mihin sitä käyttää. Raha on vain väline. Näitä tosiasioita olemme jankuttaneet läpi koko kirjan. […] Jos kirja on tuntunut pintaraapaisulta, olet oikeassa. Olemme pyrkineet antamaan tietoa, jota pidämme tärkeänä sijoituselämän alkuvaiheessa olevalle. Tästä on tarkoitus lähteä eteenpäin.

Kirja on käsittääkseni ensimmäinen suomalainen naisille suunnattu sijoitusopas. Jo pelkästään tästä syystä kirja on ehdottomasti lukeminen arvoinen. Kuitenkin, kuten yllä olevassa lainauksessa todetaan, kirja ei itsessään tarjoa riittävästi tietoa sijoitustoiminnan aloittamiseksi. Sijoittamisen ja taloudenhallinnan opiskeluun kannattaa kuitenkin uhrata aikaansa useammankin kirjan verran.

Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta -kirjaa on saatavilla netistä: Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta * (Bookplus.fi), hyvin varustetuista kirjakaupoista sekä kirjastoista.

Kirjan kustantaja Talentum tarjoaa kirjan Tarkan markan lukijoille verkkokaupastaan hintaan 29 €. Saat kirjan alennushintaan syöttämällä tilatessa koodin TARKKA10 ostoskorisivun Kampanjatunnus-kenttään. Alennuskoodi on voimassa 30.6.2010 saakka. Linkki: Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta (Talentumshop)

3 kommenttia

 1. Hyvä arvostelu, täytyy laittaa emännälle tilaukseen. Ei muuten toimi tuo TARKKA10 kampanjakoodi Talentumshopissa. Ei tunnista koodia?

 2. Oliver: Kyllä tuo näytti meikäläisellä toimivan. Laitoin ensin kirjan koriin ja sitten kirjoitin kampanjatunnuksen ja 10 euroa lähti hinnasta pois.

 3. Kiitos Markus: Joo kun kirjoitti Tarkka10 (huom ei isoilla kirjaimilla) niin homma toimi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.