Näin selviät lottovoitosta

Lottovoittajan on helppo hymyillä
Lottovoittajan on helppo hymyillä

Suomalaiset käyttävät keskimäärin Lottoon rahaa vuodessa yli 130 euroa. Oletko ikinä miettinyt mitä tekisit, jos lottovoitto osuisi omalle kohdallesi?

Lottomiljonääreistä tehdyn tutkimuksen mukaan ahdistut ja sinusta tulee vainoharhainen. Pelkäät, että sukulaisesi ja ystäväsi alkavat kinuta sinulta rahaa. Pelkäät, että kaikki jotka antavat sinulle neuvoja yrittävät hyötyä kustannuksellasi. Pelkäät, että sinulle tulee tapahtumaan seuraavaksi jokin iso onnettomuus:

Vaikka asiat olivat paremmin kuin koskaan, Heidi alkoi kärsiä vakavista pelkotiloista. ”Pelkäsin, että sairastun ja kuolen enkä ehdi nauttia tästä. Olin todella ahdistunut”, hän sanoo. ”Jotenkin sitä luulee, että kaikesta hyvästä seuraa vastaava paha.” Juuri näin lottovoittaja ajattelee. Miten on mahdollista, että tämä tapahtui juuri minulle? Maksanko tästä kaikesta kovan hinnan myöhemmin? Onnenpotkustakin pitää tuntea syyllisyyttä.

Täysosuma! Suomen Kuvalehti 28/2005

Pääasiassa lottomiljonäärit jatkavat kuitenkin elämäänsä kuten ennenkin. Naapurikateuden pelko pitää huolen siitä, että suomalainen lottomiljonääri ei yleensä tuhlaa kaikkiaan rahojaan. Hyvä näin, sillä vaikka emme sitä uskoisi, lähes jokainen meistä tulee jossakin vaiheessa elämäänsä saamaan yllättäen käyttöönsä pientä lottovoittoa vastaavan rahasumman. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi:

 • sukulaisen periminen
 • avioero
 • leskeksi tuleminen
 • asunnon myyminen
 • osakeoptioiden laukeaminen
 • oman yrityksen myynti
 • palkankorotuksen saaminen
 • eläkesäästöjen saaminen käyttöön

Taylor Larimore, Mel Lindauer ja Michael LeBoeuf suosittelevat kirjassaan The Boglehead’s Guide to Investing seuraavaa lähestymistapaa äkillisesti saatuihin rahasummiin:

 1. Talleta rahat korkeakorkoiselle pankkitilille ainakin kuudeksi kuukaudeksi.
 2. Selvitä itsellesi, että mihin kaikkeen sinulla on todellisuudessa varaa.
 3. Listaa toiveesi.
 4. Hanki ammattilaisen apua.

Tilanteesta riippuen haluat ehkä juhlia äkillisesti saatuja rahojasi. Jos tilanne sen sallii, ota toki tietty osa rahoistasi ja hemmottele itseäsi tai perhettäsi. Mikäli sinulla on korkeakorkoisia velkoja kuten pikavippejä tai kulutusluottoja, taloudellisesti tuottavin valintasi on maksaa nämä velat välittömästi pois. Varmista seuraavaksi verottajalta, että olet maksanut saamistasi rahoista kaikki tarvittavat verot. Maksettuasi velkasi, verosi ja juhlittuasi voittoasi, laita rahasi turvaan vähintään kuudeksi kuukaudeksi. Sinulla ei ole mihinkään kiire.

The Boglehead’s Guide to Investing -kirjan mukaan pahimpia virheitä tässä vaiheessa ovat:

 • Sijoittaminen ”varmoihin” sijoituksiin.
 • Rahan antaminen tai lainaaminen ystäville ja sukulaisille.
 • Luksusasunnon ostaminen.
 • Luksusauton ostaminen.
 • Lähteminen matkalle maailman ympäri.
 • Järkyttävän kalliiden ostosten tekeminen.
 • Rahojen lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen.
 • Veneen, lentokoneen tai jonkin muun kalliin tuotteen ostaminen.
 • Töistä eroaminen.

Esimerkiksi kaukaiselta Amerikan sedältä lahjaksi saatu miljoonan euron rahasumma voi tuntua äkkiseltään niin suurelta, että sen avulla voisi viettää koko loppuelämänsä Bahamalla makoillen. Todellisuudessa näin ei kuitenkaan ole.

Miljoonasta eurosta menee aluksi lahjaveroa 315 280 euroa. Jäljelle jää 684 720 euroa. Jokainen hajautetusti osakemarkkinoille sijoitettu 100 000 euroa tuottaa keskimäärin 5000 euroa lisää rahaa käyttöösi vuodessa ennen veroja. Pääomaverojen jälkeen käyttöösi jää tästä 24 649,92 euroa vuodessa eli 2054,16 euroa kuukaudessa.

Larimore, Lindauer ja LeBoeuf ehdottavat, että selvitettyäsi itsellesi saamasi rahasumman todellisen arvon ja tehtyäsi jonkinlaisen listan haaveistasi hankkisit ammattilaisen apua. Talousneuvojaa etsiessä terve vainoharhaisuus on paikallaan. Useimmat sijoitusneuvojan titteliä käyttävät henkilöt ovat todellisuudessa jonkin eläkevakuutus- tai rahastoyhtiön myyntitykkejä, joiden ainoa tehtävä on maksimoida edustamansa yrityksen sinulta nyhtämien palkkioiden määrää. Käytännössä lottomiljonäärienkin kannattaa sijoittaa rahansa aivan kuten muidenkin. Mikäli saatu rahasumma on huomattavan suuri ja olet itse jo melko iäkäs, voi vero- ja perintösuunnittelu kuitenkin olla paikallaan.

Kaikesta huolimatta lottovoitto on kuitenkin varsin positiivinen ongelma.

Kun jumalat tahtovat rankaista meitä, he vastaavat rukouksiimme. – Oscar Wilde

Yksi kommentti

 1. Teeppä sellanen artikkeli ja tutkimus jossa tutkit lottoamisen ja indeksisijoittamisen tuottojen eroja. siis sillä periaatteella, että jos joka viikko laittaa lottoon 10€ ja todennäköisyys voittaa on xx VS. jos saman laittaa indekseihin koko elämänsä aikana niin mikä tulos. Tuosta saisi ihan mielenkiintoisen eri näkökulmista.
  Kuvaajat mukaan niin näkisi kuinka paljon rahaan kannattaa laittaa eli missä menee kipupiste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.