Kodin ja työpaikan väliset matkakulut

Halvin kulkuneuvo? (Flickr: emrank : back online)
Halvin kulkuneuvo? (Flickr: emrank : back online)

Kaikilla suomalaisilla on oikeus vaatia kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja vähennettäväksi verotuksessa.

Matkavähennyksen enimmäismäärä verovuodelle 2009 on 7000 euroa. Kulut vähennetään siltä osin kuin ne ylittävät 600 euron omavastuuosuuden. Verottajalle ilmoitettavista matkakuluista ei pidä itse vähentää omavastuuosuutta. Mikäli olet ollut osan vuotta työttömänä, omavastuuta alennetaan 55 eurolla jokaiselta täydeltä korvauskuukaudelta. Työsuhdematkalipusta merkitään vähennettäväksi lipun vähennyskelpoinen isoosu.

Vähennys lasketaan aina halvimman kulkuneuvon mukaan. Vähennys on laskennallinen. Sinun ei tule siis välittää siitä, millä olet todellisuudessa työmatkasi kulloinkin kulkenut.

Oman auton osalta vähennys on verovuodelta 2009 eli vuoden 2010 keväällä palautettavassa verotuksessa 0,24 euroa kilometriltä. Säännöllisessä ansiotyössä olevalla henkilöllä katsotaan olevan kuukaudessa 22 työpäivää ja 11 työsääolokuukautta. Jos halvin kulkuneuvosi on oma auto ja työmatkasi yhteen suuntaan on 100 kilometriä, voit vähentää verotuksessa:

22 päivää kuukaudessa x 11 kuukautta vuodessa x 2 x 100 kilometriä x 0,24 euroa = 11 616 euroa.

Oma auto hyväksytään halvimmaksi kulkuneuvoksi jos:

 • julkista kulkuneuvoa ei voi käyttää
 • julkista kulkuneuvoa käyttäen kävelymatka yhteen suuntaan on vähintään kolme kilometriä
 • odotusaika meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään kaksi tuntia
 • työmatka alkaa tai päättyy yöllä 00:00 – 05:00

Vastoin yleistä käsitystä matkakuluja ei hyväksytä oman käytön mukaan siksi, että joudut käyttämään autoa työssäsi tai siksi, että kuljetat lapset päiväkotiin työmatkalla.

Julkisen liikenteen lippujen hintojen selvittäminen edelliseltä vuodelta voi tuntua joskus hankalalta. Bussiyhtiöiden sivuilta kun löytyvät vuoden vaihtuessa voimaan tulleet uudet lippujen hinnat. Olen löytänyt tähän kaksi ratkaisua:

Helpoin tapa selvittää julkisen liikenteen odotusajat ja matkan alkamisajankohta on käydä syöttämässä kodin ja työpaikan osoite sekä työpäivän alkamisajankohta Matka.fi-sivujen aikatauluhakuun. Mikäli matka alkaa yöllä, kävelyä tulee yli 3 kilometriä tai odotusaika on yhteensä meno- ja paluumatkoilta yli kaksi tuntia, voit turvallisin mielin hakea vähennystä verotuksessa oman auton mukaan laskettuna.

Verottaja voi kuitenkin joissakin tapauksissa tästä huolimatta katsoa, että halvin kulkuneuvo ei olekaan oma auto vaan esimerkiksi yhdistelmä oman auton ja julkisen kulkuneuvon käyttöä.

Mikäli työskentelet vakituisesti vieraalla paikkakunnalla, voit lisäksi vähentää asunnon ja työpaikan välisinä matkoina myös matkan perheen luokse vakituiselle asuinpaikkakunnallesi kerran tai kaksi viikossa.

Muualla verkossa:

5 kommenttia

 1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Muutama asia askarruttaa vielä mieltäni. Jos opiskelen toisella paikkakunnalla ja asun viikot opiskelija-asunnossa, mutta kirjani ovat vielä kotipaikkakunnalla, voinko vähentää näitä (viikottaisia) junamatkoja kotipaikkakunnalle?

  Voinko laittaa kesätöiden osalta sekä bussilippuja, että auton käyttöä vähennykseen? Pääosin kuljin bussilla, mutta yötyöt siis autolla… Voinko laittaa auton vähennyksiin, vaikka se ei olisi oma vaan lainassa?

 2. Itse ainakin pyöräilen kesäkuukausina bussipysäkille ja vähennän sitä kautta verotuksessa julkisten käytön lisäksi 80€/vuosi polkupyörän käytöstä. 😉 Eihän se paljoa palautuksia tuo, mutta kaikki on kotiinpäin. Suosittelen kaikille tätä pientä reippailua!

 3. Käsitykseni mukaan opiskeluista ei synny sellaista tuloa, jota vastaan voisi tehdä verovähennyksiä.

  Jos voit osoittaa, että julkista kulkuneuvoa ei ollut noiden neljän säännön perusteella käytettävissä, ilmoita halvimmaksi kulkuneuvoksi oma auto.

  Liittyen siihen, että mikä on ”oma auto” verottajan mielestä en osaa vastata. Käytännössä en usko, että verottaja välittää siitä, onko käyttämäsi auto ollut omasi, siskosi vai puolisosi.

  Työsuhdeautojen osalta tilanne lienee toinen. Työsuhdeautohan on aina verottajan tiedossa ja niiden käytöstä saatava vähennys on vain 0,20 euroa kilometriltä.

 4. Jos olen ollut päätoiminen opiskelija kesää lukuunottamatta, sovelletaanko siinä tapauksessa tuota 55e kuukausivähennystä omavastuuosasta? Työmatkani tulee olemaan kesällä kolmen kuukauden ajalta 66pv x 52km x 0,24€. Se olisi sitten n. 824€. Eli saanko vähennyksinä vain 824-600€ eli 224€? Vai saanko 824-(600-9kk x 55€) eli 719€?

  Verotoimistoon en viitsi soittaa ja kysyä koska vaativat minua muuten muuttamaan veroprosenttiani. Haluaisin noiden matkakustannusten näkyvän mieluummin nimenomaan vuoden 2011 verotuspäätöksessä.

 5. Opiskelija: Käsitykseni mukaan vähennystä ei sovelleta opiskelijoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.