Salaisuus auton vaihtohinnasta

Ajaton klassikko (Flickr: (>'o')>_WA-OH)
Ajaton klassikko (Flickr: (>'o')>_WA-OH)

Automyyjillä on takataskussaan kymmeniä erilaisia jippoja, joiden avulla he saavat hölmön erotettua rahoistaan. Eräs kauneimmista tietämistäni tempuista autokauppiaiden tempuista on auton vaihtohinnan kanssa pelaaminen.

Sinullakin on varmasti tuttavapiirissäsi joku, joka uuden auton ostettuaan julistaa juhlallisesti, kuinka paljon hän sai vanhasta autostaan vaihdossa. Hän ehkä jopa kehaisee ”huijanneensa” automyyjää. Parhaimmillaan uuden auton ostaneella on jopa huono omatunto siitä, että myyjä tuli maksaneeksi hänen vanhasta romustaan sellaisen ylihinnan.

Monet ajattelevat, että vaihtoautot ovat automyyjille riesa ja että he soisivat asiakkaan enemmin tulevan autokauppaan ilman vaihdossa tarjottavaa vanhaa romua. Päinvastoin. Vaihdossa tarjottava auto on autokauppiaan paras ystävä.

Oletetaan, että nykyinen autosi on vuoden 2000 Toyota Corolla. Vastaavien autojen hintapyyntö Nettiautossa on 10 000 euroa. Haluat vaihtaa autosi uuteen. Olet katsonut kahta eri autoa: Volkswagen Golfia, jonka hintapyyntö on 30 000 euroa ja Toyota Corollaa, jonka hintapyyntö on samoin 30 000 euroa. Marssit molempiin autoliikkeisiin ja kysyt, että paljonko saisit autostasi vaihdossa. Toyota-liike tarjoaa vanhasta autostasi hirveän tinkimisen jälkeen 10 450 euroa ja Volkswagen-liike vain 10 100 euroa. Tarjoukset ovat hintajärjestyksessä:

 1. Uusi Toyota vaihtoautolla: 30 000 euroa – 10 450 euroa = 19 550 euroa
 2. Uusi Volkswagen vaihtoautolla: 30 000 euroa – 10 100 euroa = 19 900 euroa

Voitpa vielä räknätä päässäsi, että olisit saanut autostasi Nettiauton kautta vain 9000 euroa, joten jäit uuden Toyotan ostamalla 1450 euroa plussalle. Jos olet tyypillinen korkean vaihtohinnan perässä juoksija ostat uuden Toyotan ja kehuskelet seuraavana päivänä kahvipöydässä, kuinka uskomattomien kauppamiestaitojesi ansiosta sait vanhasta Toyotan romustasi 450 euroa enemmän kuin vastaavien autojen pyyntihinta on Nettiautossa. Voi kuitenkin olla, että muutama samassa kahvipöydässä istuva henkilö pyörittelee juttujasi kuunnellessa silmiään.

Teoriassa auton hinta liikkeessä muodostuu siten, että auton maahantuoja ostaa auton valmistajalta hintaan x, laittaa siihen päälle oman katteensa ja myy sen sitten autoliikkeelle hintaan y. Tämän jälkeen autoliike laittaa auton hinnan päälle oman katteensa ja laittaa auton myyntiin hinnalla z. Käytännössä autoliikkeiden, maahantuojien ja autonvalmistajien väliset hinnoittelut, provisiot, palkkiot ja kulut ovat uskomaton suo. Autonostajana riittää, että ymmärrämme, että uusien autojen hinnoissa on reippaasti neuvotteluvaraa.

Jos olet ikinä mennyt ostamaan autoa ilman vaihtoautoa tiedät, että uuden auton pyyntihinnasta lähtee välittömästi 5- 10 % pois sanottuasi taikasanat ”ei vaihdokkia”. Esimerkiksi tässä kuvitteellisessa tilanteessa olisi oikein helppo kuvitella, että jos autoa ostamaan tullut henkilö olisi alkanut tinkiä auton hinnasta ilman vaihtoautoa, hän olisi saanut autoliikkeiltä heti pari tonnia halvemmat tarjoukset. Volkswagen-liike olisi voinut tarjota autoa ilman vaihtoautoa hintaan 28 000 euroa ja Toyota-liike hintaan 28 500 euroa.

Oletetaan, että kuvitteellinen henkilömme olisi saanut autonsa myytyä Nettiauton kautta hintaan 9000 euroa. Eri vaihtoehtojen keskinäinen paremmuus näyttäisi nyt tältä:

 1. Uusi Volkswagen ilman vaihtoautoa: 28 000 euroa – 9000 euroa = 19 000 eroa
 2. Uusi Toyota ilman vaihtoautoa: 28 500 euroa – 9000 euroa = 19 500 euroa
 3. Uusi Toyota vaihtoautolla: 30 000 euroa – 10 450 euroa = 19 550 euroa
 4. Uusi Volkswagen vaihtoautolla: 30 000 euroa – 10 100 euroa = 19 900 euroa

Nyt edullisimmalta vaihtoehdolta näyttääkin uuden Volkwagenin ostaminen myymällä vaihtoauto itse Nettiautossa. Neuvotellessamme vanhan automme vaihtohinnasta jätämme usein uuden auton hinnassa tinkaamisen puolitiehen. Pahimmillaan automyyjät saavat meidät tuntemaan itsemme huijareiksi yrittäessämme saada uuden auton hinnasta hyvin maltillistakin alennusta.

Keskustelu Volkswagen-liikkeessä voisi mennä esimerkiksi näin:

– Ostaja: Paljonko saisin vanhasta Toyotastani vaihdossa?
– Myyjä: Mikäs vuosimalli se on?
– Ostaja: Vuosimalli 2000.
– Myyjä: Jahas… se olisi sellainen 9800 euroa.
– Ostaja: No kai siitä nyt vähän enemmän…
– Myyjä: No, 10 100 euroa on paras mihin pystyn. Tuossa on kyllä jo pari sataa ylimääräistä.

Vaihtoauton vaihtohinnasta neuvottelemalla asiakas ajaa itsensä helposti tilanteeseen, jossa automyyjä saa asiakkaan pyynnön kuulostamaan kohtuuttomalta. Asiakkaana tiedät itsekin, että käytetyn autosi arvo ei ole yli 10 000 euroa. Eikö olekin aivan kohtuullista, että myyjä antaa sinulle autostasi 100 euroa enemmän kuin mitä vastaavien autojen pyyntihinnat ovat Nettiautossa?

Älä siis jää uutta autoa ostaessasi jumiin vanhasta autostasi saamaasi vaihtohintaan. Vaihtohinta on järkevä liikkeiden vertailuperuste ainoastaan silloin, jos kilpailutat keskenään useita samaa automallia myyviä liikkeitä. Tuolloinkin kannattaa pitää mielessä, että vanhasta autosta saadun vaihtohinnan lisäksi olet samalla tinkimässä uuden auton hinnasta. Matemaattisesti ilmaistuna:

Uuden auton hinnasta saatu alennus = Vanhasta autosta saatu vaihtohinta – Vanhan auton todellinen vaihtohinta

Mitä olet mieltä jutustani? Miten itse näet käytettyjen autojen vaihtohinnat?

16 kommenttia

 1. En ole itse koskaan ostanut uutta tai käytettyä autoa. Jos itse myymällä ei säästä kuin jonkun sata euroa 30 000 euron uuteen autoon vanhasta vaihdettaessa niin en näe isoa etua vaivasta, kun ensin tyypit soittelee lisätietoja ja lähettää sähköpostia, joku tulee katsomaan ja sitten hierotaan kauppoja eikä vanhasta autosta todella ole päässyt eroon ennen kuin joku oikeasti on maksanut rahat käteen.

  Ilmeisesti paras tingata uuden auton hinta ja harkita sitten mitä autokauppa on maksamaan vanhasta autosta. Kiitos hyvästä näkökulmasta!

 2. Niinhän se on, että halvimmalla selviää, kun ostaa uuden auton (hyvällä) käteisalennuksella ja myy itse vanhan jollekin sopivalle ostajalle (joka haluaa välttämättä ostaa kyseisen mallin/yksilön).

 3. Meillä kävi niin että autokaupassa tarjottiin 2500e vuoden 2000 Ford Mondeosta. Myytiin itse se 4800 eurolla ja uudesta VW Golf Variantista saatiin alennusta noin 1700e. Tämä noin vuosi sitten.

 4. Unohtui mainita että vaihtoauton kanssa alennusta olisi saanut noin 1000e.

 5. Homma selkenee ihan sillä että pyytää tarjoukseen eriteltynä uudesta autosta annettavan alennuksen ja vaihtoautosta hyvitettävän nettohinnan.

  Ja jos tilaa uuden auton niin sopimukseen maininta että vaihtoauton saa myydä myös itse – jos siitä sattuu saamaan jostain sitä nettohyvitystä enemmän niin homma kannattaa. Muussa tapauksessa ei tarvitse jännittää sitä että käsissä on kaksi autoa kun ostaja (=liike) on jo tiedossa.

 6. Jos meinaa ostaa auton lainarahalla, kannattaa muistaa tinkiä myös korosta.
  Olen heikin kanssa kyllä samaa mieltä vanhan auton eroon pääsyn helppoudesta kun sen vie liikkeeseen vaihdokiksi. Lisäksi , jos myyt auton suoraan yksityiselle, uusi omistaja voi heittäytyä hankalaksi jos (kun) autoon ilmenee jotain vikaa muutaman viikon päästä.

  1. Pieni tarkennus. Yksityisten välisessä auton kaupassa uusi omistaja voi rauhassa heittäytyä ihan millaiseksi haluaa, ilmeni mitä tahansa. Takuuta eikä kuluttajansuojaa ei ole.

 7. Mielestäni käteisalennuksesta puhumisen voisi lopettaa. Liikkeelle on ihan sama tuleeko se raha asiakkaalta vai rahoitusyhtiöltä koska joka tapauksessa myyntihinta tulee kertasummana liikkeen tilille. Tietenkin ostettaessa suoraan ilman vaihtoautoa voi saada paremmat alennukset mutta enemmänkin kyseessä on suoraostoalennus tai vaikkapa asiakkaan mieliksi annettava perseennuolenta-alennus.

 8. Mitenkäs, kelpaako autoliikkeille vaihdossa ihan yleisesti melkein auto kun auto?

  Ihmetyttää kun kaveri osti tuossa vähän reilun 10 000€ maksaneen käytetyn auton ja antoi vaihdossa oman 1995 vuosimallia olleen Mazdan, josta sai ”hyvitystä” lähes 2000€. Samainen autoliikehän myös ostaa käytettyjä autoja, mutta auton tulee olla vm. 2004 tai uudempi ja ajettu alle 150 000km. Lienee selvää, että tuo vaihdossa annettu auto ei ollut kumpaakaan. Kertokaa siis mitä liike tälläisille autoille tekee. Luulisi että noiden vanhojen rotteloiden ottamisesta olisi vain harmia… Vai löytyykö näille autoille kenteis jostakin jälkimarkkinat? Saavatko myyjät siis myytyä ne jotenkin jonnekin eteenpäin (Venäjälle, Afrikkaan)…?

 9. Ostin tuollasen Heikin kuvaileman rottelon eräältä autojobbarilta eli käytettyjen autojen myyjältä tässä viime syksynä. Tutkittuani oman romuni edellisia omistajia huomasin että ennen kyseistä autojobbaria se oli ollut autoliikkeen nimissä varastovakuutuksessa. Eli vastauksena kysymykseen mitä autoliike tekee vaihtoromuille: se myy ne eteenpäin jobbareille. Parhaat imagoonsa sopivat vaihdokit se toki voi myydä itse. Kauppa se on joka kannattaa.

 10. Rahoituksella myyminen on autoliikkeille parempaa kauppaa , koska rahoitusyhtiöt maksavat autoliikkeelle kokonaiskauppahinnan heti ja lisäksi rahoitettavasta määrästä riippuen ”uuden asiakkaan bonusta” n. 100-2000 eur , sama pätee kodinkoneliikkeissä.

 11. No, yks pointti tässä on se että mun vanhasta autosta ei sais myydessä kuin 500€ ja sekin sokealta ostajalta. Uuteen autoon sain vaihdossa 2500€, kunhan auto vain oli katsastettu:) Ensin nostin kertakorvauksena vakuutuksesta 1900€ ja sitten vaihdossa 2500€. EI ole käteistä edes käsirahan verran saati koko autoa, nyt sain loppulainalle 13.500€ 1,9% koron 5:lle vuodelle. En siis tod. laittanut 1900€ autoon vaan ostin uudet kodinkoneet rikkinäisten tilalle.

 12. Paluuviite: Autonvaihdon aika? – Seniorinetti.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.