Maksatko luottokorttilaskusi väärin?

OP-Visan luottokorttilasku (kokonaissaatava ympyröity)
OP-Visan luottokorttilasku (kokonaissaatava ympyröity)

Oikein käytettynä luottokortti on korvaamaton apuväline. Luottokortilla voi tehdä halpoja ostoksia verkossa ja ulkomaanmatkat helpottuvat huomattavasti kun lompakosta löytyy sopivalla luottorajalla varustettu Visa tai Mastercard.

Lähes kaikki meistä tietävät luottokortin käytön tärkeimmän säännön: Maksa aina luottokorttilaskusi kokonaisuudessaan.

Yllättävän moni suomalainen kuitenkin luulee, että tämä tarkoittaa sitä, että heidän pitää maksaa luottokorttilaskunsa sellaisenaan kuin se heille joka kuukausi pankista tulee. Hommahan ei kuitenkaan todellakaan mene näin.

Olen skannannut oheiseen kuvaan tänään saamani ja maksamani luottokorttilaskun toukokuulta 2010. Haluan, että kiinnität huomiosi tässä laskussa kolmeen kohtaan:

 • luottokorko 7,635 %
 • minimilyhennys 120 euroa
 • kokonaissaatava 159,30 euroa

Luottokorko lienee kaikille selvä. Tämä on se korko, jonka joudut maksamaan pankille, mikäli alat käyttää korttisi luotto-ominaisuutta. Seuraavat kaksi kohtaa ovatkin sitten niitä, joihin yllättävän moni kompastuu:

 • Kokonaissaatava on se rahasumma, jonka olet tällä hetkellä velkaa luottokorttiyhtiölle.
 • Minimilyhennys on se rahasumma, jolla sinun täytyy saataviasi minimissään lyhentää.

Pankki ja luottokorttiyhtiö tietenkin toivovat, että lyhentäisit luottokorttivelkaasi vain minimilyhennyksen verran. Tällöin alkaisit maksaa lyhennyksesi ja saatavan erotuksesta luottokorkoa.

Luottokorttilaskun maksaminen kokonaisuudessaan tarkoittaa sitä, että maksat joka kuukausi minimilyhennyksen sijasta luottokorttiyhtiöllesi kokonaissaatavan verran rahaa. Näin toimiessasi maksat luottokortistasi vuosittain vain kuukausimaksun verran rahaa. Sinun tulee itse vaihtaa maksettava rahasumma minimilyhennyksestä kokonaissaatavaksi.

Sen sijaan, että olisin tänään maksanut luottokorttiyhtiölleni 120 euroa, maksoin heille 159,30 euroa. Näin tehdessäni en alkanut kerryttää itselleni luottokorttivelkaa. Mikäli olisin maksanut vain ehdotetun 120 euroa, olisin jäänyt luottokorttiyhtiölle velkaa 39,30 euroa. Tästä summasta olisi sitten alkanut juosta ilmoitettu luottokorko 7,635 %. Pikkuhiljaa velkani luottokorttiyhtiölle olisi sitten kasvanut.

Maksa siis aina luottokorttiyhtiöllesi kokonaissaatava, älä minimilyhennystä.

Katso myös:

24 kommenttia

 1. Maksaminenkin riippuu siitä onko tehnyt minkälaisen sopimuksen pankin kanssa. Minä olen tehnyt sellaisen sopparin, että maksan laskun kokonaan eikä ole edes mahdollisuutta maksaa erissä.

 2. Mistä pankista ja mikä kortti sinulla on? Miten saat tuossa tapauksessa luotto-ominaisuuden käyttöösi?

 3. Ja kannattaa myös muistaa, että luottokoron lisäksi joutuu maksamaan käsittelymaksun/laskutuslisän, joka on rahoituslaitoksesta riippuen 2-5 euroa /lasku. Kannattaa tosiaankin AINA maksaa koko lasku pois!

 4. Kyseisessä tapauksessa kannattaa toki maksaa kokonaissumma jo pois. Mutta jos on vinguttanut visaa useammalla satasella niin eipä ole kovin monilla varaa maksaa heti kerralla takaisin.

  Ja Markus Ossi, katsopas kuvaa hieman tarkemmin niin selviää mikä kortti ja mistä pankista se on 🙂

 5. Olipa hämmentävä kirjoitus 🙂 Nimittäin luettani otsikon, iski paniikki ja ajattelin, että mitähän tässä nyt on tullut tehtyä väärin. Mutta ei hätää, oikein olen osannut laskuni maksaa ja aion jatkaa samaa rataa.

  Päivi on tainnut luottokorttia ottaessaan valita luoton vähimmäislyhennyseräksi 100%. Siinähän velka on pakostakin maksettava kokonaisuudessaan laskun tullessa eikä velalle saa pidempää maksuaikaa. Halutessaan tuon varmaankin voi muuttaa oli kortti mistä tahansa. Ei tietenkään kannata muuttaa, mutta voi jos haluaa maksella korkoja ja muita kuluja 🙂

 6. Nordealla saa laittaa minimilyhennykseksi 100%. Tällöin kortti on käytännössä maksuaikakortti eikä luottokortti.

 7. Mulla on mielestäni OP:n kanssa sellainen diili, että defaulttina maksetaan aina koko luottosumma pois seuraavassa laskussa. Voin itse sitten päättää ja muuttaa summaa pienemmäksi, jos haluan jättää sinne korollista luottoa.

 8. Minäkin kiinnitin huomiota ensimmäisenä tuohon ’Minimilyhennys 120e’. Saarnamiehellä varsin oudon pieneltä vaikuttava summa tuossa. Minulla (OP:n Visa) on jo vuosia (vähintään 8, varmaan enemmänkin, mutta en muista) ollut minimilyhennyksenä ’koko lasku’, jolloin ei vahingossakaan jää velkaa. Ylipäätään en käytä korttia luoton takia vaan kansainvälisyyden takia. Tämän hetken suurin vitutus onkin se, että kaikki korttimaksupäätteet tyrkyttävät ensisijaisesti credit-puolta ja debitin joutuu erikseen näppäilemään.

 9. Hyvä kirjoitus. Itse maksan suurimman osan ostoksistani luottokortilla ja maksan aina koko summan eräpäivänä. Tosin jotain pienyrittäjiä haluan tukea käyttämällä halvempaa maksumenetelmää kuten käteistä tai pankkikorttia. Luottokortti on minulle maksuton, se tarjoaa max 1,5kk korotonta maksuaikaa ja lisäksi korttiin kuuluu kattava ulkomaan matkavakuutus. Järkevälle kuluttajalle erittäin hyvä valinta.

 10. Päivi varmaan tarkoittaa, että hänellä on minimilyhennyksenä 100%, jolloin laskun koko loppusaldo tyhjennetään aina kun se erääntyy.

  Itselläni on sama juttu lähinnä siksi, että näin kortin saldo ei vahingossakaan mene luotolliselle puolelle, vaan ainoastaan maksuaikaominaisuus on käytössä. Samalla houkutukset maksuajan pidentämisestä haihtuvat, kun on tällaisen rajoitteen ottanut käyttöön.

  Näinhän se laskun varsinainen loppusumma tulee myös maksettua pakostakin aina kerralla.

 11. Minulla on S-Pankin kautta Visa-kortti. Siellä ovat keksineet mahtavan jutun, ”Lyhennysvapaa kuukausi”. Sitä voi käyttää parisen kertaa vuodessa. Tämä luultavasti hämää monia, ja olin itsekin mennä lankaan. Voisi luulla että on kyseessä ”Lainakoroton kuukausi” mitä se tietenkään ei ole. Pankki/Luottolaitos kiittää kunhan et lyhennä lainaasi senttiäkään.

 12. tomahawk, niin ne on muillakin yhtiöillä noita lyhennysvapaita kuukausia..

 13. Itse maksan joka kuukausi tasasumman, luottokorttiyhtiölle. Yleensä olen koko vuoden lainannut rahaa luottokorttiyhtiölle, mutta sen ansioista ei tarvitse maksaa sitä 3,5 euron kk maksua. Saldo saattaa mennä lomalla vähän suuremmaksi, jolloin loman jälkeen pitää maksaa vähän lisää. Näin lasku ei pääse yllättämään.

 14. Helppohan se on maksaa kaikki kerralla jos on siihen rahat. Mutta jos esim. pakollisten lääkärikustannusten takia joutuu maksamaan luotollisella eikä edellenkään laskun tullessa ole varaa maksaa kaikkea pois??????????????????????????????????

 15. erja: Äkillisiä menoja varten kannattaa rakentaa itselle vararahasto: https://www.tarkkamarkka.com/blogi/2009/09/rakenna-1000-euron-vararahasto/

  Vararahaston rakentaminen on yksi ensimmäisiä asioita mitä pitää tehdä, kun alkaa laittaa omia raha-asioita kuntoon.

  Vararahaston rakentaminen voi tuntua hullulta tai jopa mahdottomalta ajatukselta, mutta jos mietit asiaa, säästät sen avulla ajan myötä melkoisen summan rahaa. Loppujen lopuksi käytät rahaa paljon enemmän eläessäsi velaksi kuin vararahaston kanssa.

  1. tuo lainattu osa tekstissä eli saada tuo säästö kuukaudessa aikaiseksi kuulostaa vähän utopistiselta jos ylimäärästä rahaa ei vaan jää kuukaudessa kuin korkeintaan 50-100€

 16. Minulla onkin jo tuo vararahaston rakentaminen menossa.
  Mutta se on niin alkutaipaleella, että en raaskinut sitä
  heti tyhjentää, kun vasta niin alussa.
  Yritän nyt kuitenkin lyhentää tuon korttivelan mahd. nopeasti nollille, mutta kertaheitolla se ei kuitenkaan onnistu!

 17. Hei
  Minulle tuli Visalasku, jonka summa oli 0,01 euroa eli siis yhden sentin! Säikähdin ensin nähdessäni kirjeen, koska tiesin, että en ollut korttia käyttänyt, mutta nähtyäni summan lähinnä nauratti. Kyseessä on luottokorko. Pystyykö noin pientä summaa edes maksamaan?

 18. Kiitos vastauksesta. Soitin Visan asiakaspalveluun ja sieltä sanottiin, että se siirtyisi seuraavaan laskuun, mutta ajattelin kyllä itsekin, että maksan sen sentin varmuuden vuoksi ajallaan pois. Eiköhän tämän kuun rahatalouteni sen kestä 🙂

 19. Minna: Toki se siirtyy seuraavaan laskuun, mutta jos jätät sen maksamatta tässä kuussa, alat samalla käyttää korttisi luotto-ominaisuutta… ja minä olen täällä blogissani lievään vainoharhaisuuteen asti kaikkea lainanottamista vastaan.

  Ihan fiksu ratkaisu siis vain maksaa se pois.

 20. Yritin juuri maksaa sitä mokomaa senttiä, niin eipä onnistunut. Minimiveloitus on 17 senttiä. Ei huvittaisi antaa 16 senttiä ”lainaksi” kunnes seuraavan laskun aika joskus on. Siitä ei ole tietoa, koska yritän aina välttää luottokortin käyttöä viimeiseen asti. Kumpihan tässä nyt olisi pienempi paha, jättää maksamatta vai maksaa ylimääräistä?

 21. Itse saan Mastercardilta käsittämättömiä laskuja joista puuttuu eräpäivä ja lopullinen summa. Näin käy kun käytän korttia muutaman euron ostoksiin, kun suuremmat laskut tulevat normaalisti. Nuo hilut eivät myöskään siirry seuraavaan laskuun. En ota selvää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.