Näin selvität kesämökkisi koordinaatit hätäkeskusta varten

Kesämökillä on paljon vaaranpaikkoja
Kesämökillä on paljon vaaranpaikkoja

Suomalaiset ovat pikkuhiljaa suunnanneet juhannuksen viettoon, monet kesämökeilleen. Tämä juttu ei ole oikeastaan mikään säästövinkki vaan enemminkin yleinen turvallisuustiedotus.

Kuten monien muidenkin, myös meidän sukumme kesämökki sijaitsee saaressa. Mahdollisen vakavamman haverin sattuessa mökin sijainnin selittäminen hätäkeskuspäivystäjille voi olla hintsun verran hankalaa.

Hätäkeskuslaitos onkin kehittänyt karttakoordinaattipalvelun, jonka avulla voi selvittää ja tulostaa oman kesämökkinsä karttakoordinaatit mahdollisia hätäpuheluita varten.

Palvelu löytyy Hätäkeskuslaitoksen verkkosivujen kautta Karttakoordinaatit-linkin takaa. Palvelun suora linkki näyttää olevan tällä hetkellä http://maps.navici.com/112/?lang=fi. Palvelusta saatavat koordinaatit ovat GPS-järjestelmien käyttämän WGS84-koordinaatiston mukaisia.

Homma toimii siten, että palvelun etusivulta valitaan kunta, jossa kesämökki sijaitsee.  Näkyviin tulee kartta, jossa on tähtäinkuvio. Ideana on klikkailla karttaa siihen suuntaan, missä oma kesämökki sijaitsee tai kirjoittaa sivulta löytyvään katuosoite-kenttään omaaa mökkiä lähinnä sijaitsevan tienpätkän nimi ja painaa Hae. Klikatessa karttaa kartan keskipiste siirtyy aina klikkauksen kohdalle. Haluttu lopputulos on sellainen, jossa tähtäinkuvion keskipiste sijaitsee tismalleen oman mökin kohdalla. Halutessa karttaa voi lähentää ja loitontaa kartan yläreunasta löytyvillä + ja – merkeillä.

Kun kartan tähtäinkuvio osoittaa tismalleen omaa kesämökkiä, voi painaa Seuraava-nappia ja kirjoittaa seuraavaksi avautuvalle sivulle tarkemmat ajo-ohjeet mökille. Lopuksi voi tulostaa tämän ohjeen vietäväksi kesämökin ja ehkäpä saunarakennuksenkin seinään. Ohjelapusta kun ei ole hirveästi apua jos se on sisällä palavassa mökissä.

Tällainen vinkki tällä kertaa, turvallista juhannusta kaikille.

Yksi kommentti

  1. Erityisen hyödyllinen vinkki, itsekin on tullut tätä kokeiltua. hyvää juhannusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.