Kulta on kehno sijoitus

Kulta on niin kaunista
Kulta on niin kaunista

Parin vuoden takainen luottokriisi ja sitä seurannut kullan hinnan nousu ovat saaneet suomalaisetkin kiinnostumaan kullasta sijoituskohteena. Kulta on kaunista katsella ja mukavaa pitää kädessä, mutta yksityishenkilöiden sijoituskohteeksi siitä ei ole.

Tähän on kolme syytä:
1. Kullan osto- ja myyntihinnan erotus on yleensä varsin suuri. Jos ostat kultakolikoita nyt ja myyt ne saman tien, menetät rahaa.
2. Kullan säilyttäminen maksaa. Jos pidät kultaa kotonasi, sana siitä leviää ja se on oikea kutsu murtovarkaille. Jos pidät kultaa pankissa, joudut maksamaan tallelokerosta vuokraa.
3. Kullan arvo ei yleensä nouse inflaatiota nopeammin. Kulta ei siis todennäköisesti tuota pitkällä aikavälillä mitään.

Näistä syistä kulta on yksityishenkilölle lähinnä henkilökohtaista mielihyvää tuottava ostos, ei niinkään sijoituskohde.

Fyysisen kullan lisäksi kultaan voi sijoittaa myös kultayhtiöiden osakkeiden, rahastojen tai kultajohdannaisten kautta. Piensijoittajan salkkuun raaka-aineet kuten kulta eivät kuitenkaan kuulu. Raaka-ainefutuurien kautta saatavien korkeiden tuottojen metsästäminen on vedonlyöntiin verrattavissa olevaa spekulointia, ei sijoittamista.

Tämän kaiken sanottuani, kyllä, haluaisin itsekin omistaa muutaman kultalaatan.

Mainos: Kokeile kultaan sijoittamista ILMAISEKSI *

Muualla verkossa:

18 kommenttia

 1. Kulta taitaa olla ainoita sijoituskohteita, jotka korreloi selvästi negatiivisesti muiden sijoitusten kanssa. Siksi pientä kultasiivua voi käyttää salkun riskin pienentämiseen tuottoa juuri vaarantamatta.

  Se, onko tästä käytännössä hyötyä, lienee pelkkä mielipide.

 2. Oikeastaan ainoa järkevä syy minkä minä näen puhtaille kultasijoituksille on varautuminen hyperinflatooriseen kriisiin tai muunlaiseen rahajärjestelmän romahdukseen (nämä ovat tällä hetkellä paljon todennäköisempiä kuin esimerkiksi kolme vuotta sitten).

 3. Roisi kultamainos kuohuttaa sijoittajia -artikkelin kirjoitushetkellä (13.2.2008) kullan markkinahinta oli noin 600€/oz hujakoilla. Nyt markkinahinta on 927,73€/oz. Eli jos vuonna 2008 olisin ostanut kultaa olisin saanut voittoa kahdessa vuodessa n. 327€/oz tai 54,6%.

  Mitä tulee noihin kolmeen syyhyn miksi kulta on huono sijoituskohde yksityishenkilöille niin;
  1. On totta, että preemiot nostavat hintaa ostettaessa kullanmyyntiliikkeestä ja jos samantien myy samaan paikkaan niin varmasti häviää. Mutta kultaa voi ostaa myös yksityishenkilöiltä markkinahinnalla ja myydä samalla hinnalla, jolloin häviötä ei tuolla ajattelumallilla tule.
  2. Kullan säilyttäminen ei maksa mitään, jos sitä säilyttää itsellä eikä pankin tallelokerojen vuosikulutkaan ole kovin suuria. Jos pelkää murtovarkaita voi kultansa tietenkin piilottaa hyvin tai ostaa lattiaan tai seinään asennettavan kassakaapin, joka varmasti tehoaa suurimpaan osaan murtovarkaista.
  3. Kullan arvo on viime vuosikymmeninä noussut reilusti inflaatiota nopeammin ja on tuottanut pitkällä aikavälillä suuria tuottoja. Viimeisen viiden vuoden tuotto on ollut 164% ja kymmenen vuoden tuotto 210%.

  Kolme hyvää syytä ostaa kultaa piensijoittajana:
  1. Kulta ei menetä koskaan täysin arvoansa. Kullan kaivamisen kustannukset ovat nykyisin n. 550-600$/oz. Kultaa ei ole suuria määriä olemassa ja kaivokset ovat kuihtumassa ja kaivuu koko ajan vaikeutumassa. Kulta on aina ollut ylellisyyttä ihmisillä sekä kaupankäynnin väline ja esim. Intiassa ja Kiinassa sitä ostetaan paljon juhlien aikoihin. Myös Kiinan valtio on korottanut kultavarastojaan ja kehottanut kansalaisiaan sijoittamaan kultaan.
  2. Kuten edellinen kommentoija olikin kirjoittanut niin rahajärjestelmän romahdus tai hyperinflaatio eivät ole enää kaukaa haettuja asioita ja jos näin tapahtuu nousevat arvometallit erittäin suureen suosioon.
  3. Yleisesti ottaen kulta on hyvä sijoituskohde pitkällä aikavälillä sekä salkun hajauttamisen kannalta.

 4. Rohkenen olla eri mieltä blogikirjoituksen kanssa. On useita syitä miksi arvopaperistettu kultaan sijoittava ETF (esim. Gold Bullion Securities) voi olla hyvä sijoitus.

  1) Silloin kun osakemarkkinoilla myrskyää sijoittajat hakevat turvaa rahoilleen. Kun Kreikan kriisi puhkesi, kulta nousi reilussa kuukaudessa 15%. Enemmän kuin olisi voinut olettaa inflaation perusteella. Tärkeää on tehdä sijoitus ennen suuria massoja sillä arvo nousee kysynnän mukaan.

  2) Sijoitus kultaan suojaa valuutan arvon heikkenemiseltä. USA:n keskuspankki, FED, osti pankkien roskalainoja painamalla lisää rahaa. Tällöin maksajaksi joutuivat kaikki joilla oli taskussaan dollareita. Kullan arvon nousu kertoo enemmänkin siis valuutan arvon heikkenemisestä. Kuka sanoo ettei vastaavaa voisi tapahtua euroalueella? Millä uskot valtioiden maksaman miljardien Kreikkatuen?

  Normaaleissa oloissa kulta ei itsessään tuota mitään vaan suojaa lähinnä inflaatiolta. Siitä on siis osattava irtautua ajallaan kun kasvu alkaa.

 5. Jos mulla olisi hyvin suuri sijoitusomaisuus, mutta ei juuri mitään kiinteää omaisuutta, niin ostaisin kyllä ihan mielelläni kultaa.
  Kuten edelläkin on mainittu, se säilyttää arvonsa lähes kaikissa tilanteissa.

  Jos todellakin rahamarkkinoilla tapahtuisi suuria mullistuksia, niin kulta lienee yksi varmimmista omaisuuden muodoista.

  Tietenkään sijoituksena se ei ole hyvä, mutta turvaa se tuo kaikkien suurimpia muutoksia vastaan.

 6. Miksi sivullasi mainostaa kaikki mahdolliset free shipping ja hurry dont loose your domain? Kannattaisiko pitää huolta domainistaan?

 7. Kuten muutama muu kommentoija onkin jo sanonut, niin myös minun mielestäni kulta voi olla hyvä sijoitus silloin kun koko rahajärjestelmä on vaarassa romahtaa.

  Jos vaihtoehtona on pitää rahansa seteleinä, joiden arvo voi muuttua hyvin nopeasti lähelle arvotonta hyperinflaation seurauksena, niin fyysinen kulta alkaa vaikuttaa erittäin hyvältä vaihtoehdolta.

  Pitkän ajan sijoitukseksi normaalioloissa siitä ei ehkä ole.

  Itse haluaisin korostaa vielä fyysisen kullan eroa ETF-kultainstrumentteihin, koska todellisen kriisin oloissa voi olla että ETF:stä et saakaan lunastettua osuuttasi pois kun kaikki yrittävät tehdä sen samaan aikaan, juuri samalla tavalla kuin bankrunissa (koska kultaahan ei ETF:ien takana ole sitä määrää kuin on lunastettuja osuuksia ihmisillä, täsmälleen samoin kuin pankkijärjestelmämmekin toimii).

 8. @Petteri: Sijoitusrahastot eivät saa harrastaa fractional reserve bankingia, joten pidän väitettäsi erittäin epäuskottavana (tosin tyypillisesti muutama prosentti rahastojen varallisuudesta on muuta kuin kohdevarallisuutta, siis tässä tapauksessa kultaa). Eri asia sitten on se, että tiettyä sijoitusrahastoa epäillään väärinkäytöksistä.

  Sinänsä on totta, että ETF-kullasta ei ole mitään hyötyä hätävarakultana, koska arvo-osuuksilla on kriisitilanteessa vaikea käydä kauppaa esim. maatilan isännän kanssa.

  (Todettakoon, että vaikka edellä sanoin hyperinflatoorisen kriisin olevan nyt todennäköisempi kuin aiemmin, se ei tarkoita että pitäisin sitä kovin todennäköisenä. En pidä. Mahdollinen se toki on.)

 9. Tietyin varauksin olen samaa mielta jutun kanssa.

  1. Totta. Mutta miksi ostaa ja heti myyda pois?

  2. Talletuslokero maksaa muutaman kympin vuodessa. Viime vuosina tuo on ollut mitaton kulu kullan arvon noustessa.

  3. Kullan arvo on huimasti ylittanyt inflaation viimeisen viiden vuoden aikana. On totta etta nyt voi olla huono hetki ostaa kultaa (~ 1000 e/unssi), mutta 5 vuotta sitten (~ 350 e/unssi) ei totta vie ollut 😉

  Lopulta en silti valttamatta suosittelisi kultaan sijoittamista, muuten kuin ylimaaraisen rahan kiinnittamiseeen hatavaraksi / vakuutukseksi. Nyt jo lehdetkin kertovat kullan hinnan noususta ja kullasta sijoituksena. Paras sijoitushetki on jo aikaa sitten mennyt.

 10. Moni saa oman kultansa ostamalla kullalleen kultaa. Jos kullan on alunperin saanut kullan avulla ja jatkossa ei kullalleen enää ostakaan kultaa. Niin kulta voi lähteä muualle, josta taas saa itselleen kultaa. Jos haluat kullan, joka ei ole niin kiinnostunut kullasta niin älä osta kultaa.

  Kullan arvo on monelle niin suuri, että sitä ei voi edes kullassa mitata.. Kumpi kulta on sinulle arvokkaampaa?

 11. Rohkenen olla toista mieltä kirjoittajan kanssa, sillä itse olen sijoittanut hieman rahaa kultaan ja tehnyt sitä voitollisesti. Kullan hinta toki nousee ja laskee niinkuin tekee kaikki kaupankäynnin kohteena olevat asiat – muut raaka-aineet ja osakepaperit. Tunnusomaista on että osakekurssien laskiessa kullan hinta nousee ja päinvastoin. Tällä hetkellä huonojen talouslukujen ja Etelä-Euroopan talouskriisin vuoksi kullan hinta on korkealla, eli vaiheessa jolla sitä kannattaa myydä.

  Kirjoittajan lohduksi voin kertoa että pankkiiriystäväni moitti minua kultaan sijoittaisen vuoksi, että ei kirjoittaja suinkaan ole yksin ajatuksineen. Mutta ystäväni on joutunut viime aikoina perumaan puheensa, kun olen käynyt vaihtamassa laattoja ja kolikoita takaisin käteiseksi.

  P.S. Kultaa on kiva pidellä kädessä, sen paino herättää hauskoja tuntemuksia. Ymmärrän Roope Ankkaa erittäin hyvin.

 12. Olen eri mieltä, kullan hinta on noussut 10 vuodessa melkein 400%.

 13. Kreikkalaiset nostavat kullan hinnan pilviin ja seuraavar valtiot ovat tiedossa. Mutta menepä ostamaan pala leipää 100:n – 1000:n gramman kanssa. Lisäsijoituksena loistava kunhan osaa ostaa oikeaan aikaan.

  Kreikkalaiset ovat maan pankkien romahtamisen pelossa alkaneet tyhjentää pankkitilejään ja vaihtaa säästöjään kultaan, kertoo Financial Times.

  George Papandreoun hallitus sai eilen luottamuksen Kreikan parlamentilta, mutta pääministerin lupaukset Kreikan talouden pelastamisesta eivät ole vakuuttaneet kansaa.

  Nyt pankkeja uhkaa talletuspako, kun ihmiset tyhjentävät tilejään Kreikan konkurssin pelossa

  Kreikan pankeista nostettiin tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 1,5-2 miljardia euroa. Viime vuonna nostot olivat 30 miljardia euroa, joka on 12,3 prosenttia kaikista talletetuista rahoista

  Vielä viime vuonna kreikkalaiset siirtivät säästöjään Kyproksen pankkeihin, mutta nyt Kreikan talousongelmien pelätään leviävän myös niihin.

 14. Aiheesta poiketen sanoisin että kannattavin sijoitus oli kiinan yuanit/renminbi sillä kiinan hyvinvointi on nousemassa ja samoin myös rahan arvo. Eurot yoaneiksi niin ei ole pelkoa mitä käy jos euro romahtaa. Tai sitten eurot kullaksi ja sitten kun euro romahtaa kulta yuaneiksi ja lentolippu kiinaan.

 15. Terve! Käsittääkseni kulta on noussut arvoltaan kolminkertaiseksi 10 vuodessa? Olenko väärässä?

 16. Historiallinen arvonnousu ei tunnetusti ole tae tulevasta.

  Tämän jutun ideana oli kuitenkin se, että kulta ei ole yksityishenkilölle sijoitus vaan keinottelua. Näillä on vissi ero.

 17. Kulta on ollut tuottavaa viimeiset 10 vuotta… oli se sitten sijoitus tai keinottelu… ei mitään eroa. Intiassa kun väkiluku nousee, tarvitsevat uudet rouvat lisää kultakoruja… varmaa kasvua luvassa… varmaan kiinattaretkin alkavat ymmärtää kullan kimalluksen päälle..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.