Hyvä taskulaskin

Hyvä taskulaskin - Texas Instruments TI-30XIIS
Hyvä taskulaskin - Texas Instruments TI-30XIIS

Kävin tänään Hämeenlinnan keskustassa ja kuulin jostain kaupan kaiutinjärjestelmästä Infon mainoksen, jossa he kehuivat tietävänsä parhaat taskulaskimet tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Olen ollut aina jonkinlainen matematiikkanörtti ja käyttänyt elämäni aikana useampaa eri taskulaskinta kuin laki sallii. Täten väittäisin tietäväni, että mikä on hyvä taskulaskin. Teknillisen korkeakoulun matematiikan peruskurssit ja Kauppakorkeakoulun kunnialla läpi selvittäneenä voinkin suositella hyväksi peruslaskimeksi Texas Instrumentsin mallia TI-30X IIS tai sen puutteessa mallia TI-30X IIB. Mallit ovat muuten samoja, mutta IIS:ssä on myös aurinkokenno. Tämä voi olla pienelle matematiikkanerolle lähes elämän ja kuoleman välinen ero. Kukaan ei nimittäin halua, että omasta taskulaskimesta ökähtää puhti kesken matematiikan tentin.

Tästä laskimesta löytyvät kaikki tärkeimmät ominaisuudet, siinä on mukavat isot näppäimet ja se on kevyt. Laskimen hienoin ominaisuus on kuitenkin, että siihen voi kirjoittaa koko laskutoimituksen kerralla. Jos joku luku menee väärin, voi laskun ottaa uudeelleen esiin ja korjata vain sen yhden väärin menneen luvun. Monissa muissa peruslaskimissa joutuu aloittamaan koko homman alusta. Tämä nopeuttaa laskujen laskemista, mistä on huomattava apu silloin kun tekee aikarajallisia tenttejä. Tämä laskin voi olla se ratkaiseva tekijä arvosanojen 10 ja 10- välillä.

Kysymyksessä ei ole graafinen laskin, joten jos luet (tai pikku pilttisi lukee) esimerkiksi pitkää matematiikkaa lukiossa, voi olla, että joudut ostamaan myös sellaisen.

En tiedä onko tämä laskin paras markkinoilla oleva, mutta ainakin tämä (TI-30X IIB) on ollut omaan käyttööni juuri sopiva. Myös Amazon.com-verkkokaupan kävijät tuntuvat olevan kanssani samaa mieltä. Tämä laskin näyttää nimittäin komeilevan myydyimpien laskinten listalla sijalla kaksi. Kärkesijaa pitää hallussaan saman yrityksen graafinen laskin.

Tiedätkö jonkun paremman peruslaskimen? Kerro oma suosikkisi kommenteissa.

6 kommenttia

 1. Omista kouluajoista on jo kymmenen vuotta ja silloin ostin entisen Sharp EL-556G:n tilalle Sharp EL-520L -laskimen, mikä on edelleen toiminnassa. En tiedä onko se parasta mitä rahalla saa, mutta oikein kiva.

 2. Lukioaikana laskimen malli ja etenkin merkki herättivät voimakkaita tunteita koulun väessä. Opettajat kavahtivat nähdessään Texasin laskimen, sillä he osasivat käyttää ainoastaan Casion vermeitä, joita koulun kautta sai tilattuakin. Texasit olivat kuulemma vaikeita ja epäintuitiivisia käytettäviä, minkä olen kyllä itsekin havainnut. Tämä tosin lienee vain tottumuskysymys.

  Graafisista laskimista oli kysymys silloin. Peruslaskinten erot lienevät pienempiä.

 3. Njaah… Omasta mielestä parhaat laskimet tekee, tai ainakin on tehnyt, HP. Itsellä on jatkuvassa käytössä kaksikin HP laskinta, molemmat HP museon mukaan vuodelta 1986.

  Virkapakan työpöydälle on parkkeeraantunut HP-28C. Tämän näköinen hirvitys http://en.wikipedia.org/wiki/HP-28_series (http://www.hpmuseum.org/img/28cs.jpg) ja kotikäytössä sitten HP-48G http://en.wikipedia.org/wiki/HP-48_series. Kun on tottunut ”puolalaiseen käänteiseen logiikkaan”, niin laskutoimituksissa se tuntuu luonnikkaimmalta. Perimmäinen totuushan tietysti taitaa olla, että laskin jota osaa käyttää ja johon on tottunut, on myös se paras laskin.

  Siinä mielessä historialehtien havinaahan tämä oma tykästyminen on, että kumpaakaan laskinta ei ole enää vuosikausiin, ellei -kymmeniin, saanut kaupasta. Pitkään palvelleesta 48-sarjalaisesta hyytyi virtanamiska, enkä saanut sitä rusikoitua kuntoon. Onneksi löysin sitten kuitenkin Huutonetistä toisen aivan vastaavan, sopu hintaankin – muistelisin maksaneeni laskimesta pari vuotta sitten kokonaiset kolmisen kymppiä.

 4. Perheessä oli myös aikanaan noita HP:n 48 -sarjalaisia ja tykkäsin kyllä itsekin niistä, vaikka käyttölogiikka onkin muista laskimista erilainen. Ei siitä ole vielä niin montaa vuotta, kun tuollainen löytyi kirjakaupan varaston nurkasta edellisen pitkään palvelleen tilalle. Varmaankin se vielä toimisi, tosin en ole vähään aikaan testannut.

  Itselläni on jossain myös Casion graafinen laskin, mutta päivittäisten asioiden hoitajana toimii Casion fx-115MS, joka muistuttaa ainakin jonkinverran tuota TI:n laskinta sikäli että syötteiden korjailu löytyy kuten aurinkokennokin. Varmasti kaikkien valmistajien riveistä löytyy samantyylinen laskin, itse päädyin Casion lähinnä sen vuoksi, että ostaessa sellaisen sai heti mukaan.

 5. TI-30:n eduksi voi vielä mainita, että laite ei ainoastaan muista viimeisintä laskutoimitusta, vaan se säilyttää myös välitulokset historiassa. Erikoista on se, että monin verroin kalliimmat graafiset laskimet eivät näytä sisältävän tätä ominaisuutta.

 6. Vaikka ei olekaan peruslaskin, voin suositella HP 12C -talouslaskinta, jota on tehty vuosikymmenet. Itsellä on 1985 ostettu ja yhä toimii alkuperäisillä pareilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.