Annosten puolittaminen

Romanttista? Pihiä? Kallistun romanttisen puolelle.
Romanttista? Pihiä? Kallistun romanttisen puolelle.

Tämä säästövinkki tupsahti mieleeni käydessäni eilen avovaimoni kanssa rullaluistelemassa. Reittimme kulki kotoamme Visamäestä Parolannummen ja Parolan keskustan kautta takaisin Hämeenlinnaan. Kuten tapanamme on, pidimme matkan puolivälissä pienen tauon Mierolan sillan vieressä sijaitsevassa rantakahvilassa. Kuten yleensäkin, otimme yhteiset annokset ruokaa, jotka jaoimme keskenämme. Siinä syödessäni aloin miettiä, että vaikka käytän tätä säästövinkkiä harva se päivä en ole tainnut ikinä kirjoittaa tästä blogiin.

En muista enää, että kumpi meistä alunperin keksi annosten puolittamisen. Aloitimme tämän tavan joka tapauksessa joskus paikallisessa pizzeriassa huomattuamme, että olimme molemmat puolikkaan pizzan jälkeen jo aivan täynnä.  Toki, jos oikein ahtamalla ahdan, jaksan syödä kokonaisen pizzan. Puolikaskin pizza kuitenkin riittää, joten nykyään otamme yleensä aina yhden pizzan puoliksi. Näin ulkona syömisen hinnaksi tulee 2,50 euroa nuppia kohden, mikä on varsin siedettävä hinta.

Yksi annos riittää hyvin kahdelle myös kiinalaisessa ravintolassa. Paikallisen kiinalaisen ravintolan take away -annos on niin iso, että siitä riittäisi melkein kolmellekin. Meillä oli kuitenkin hetken aikaa pientä kinaa siitä, että kuinka tulisena ateriamme otamme. Minä pidän tulisemmasta ruoasta ja avovaimoni pitää hieman vähemmän tulisesta. Tämä ongelma ratkesi kuitenkin näppärästi. Pohdin tätä tulisuusongelmaa joskus ääneen ravintolan tiskillä tilatessani. Tarjoilija ehdotti, että ottaisimme annoksemme mietona ja hän voisi antaa meille lisächiliä mukaan pienessä muovipussissa.

Joissakin tapauksissa tämän puolittamiskikan avulla on mahdollista saada ruoka jopa halvemmalla kuin puoleen hintaan. Esimerkiksi McDonald’sissa Plus-ateria maksaa vain 0,90 euroa lisää aterian hintaan. Kaiken lisäksi Plus-ateria on vielä ainakin täällä Hämeenlinnassa opiskelijoille ilmainen. Otammekin joskus vain yhden Plus-aterian kahden pienen sijasta. Sama periaate pätee myös jäätelökioskeissa, joissa irtojäätelö kahdella pallolla on yleensä vain parikymmentä senttiä kalliimpi kuin irtojäätelö yhdellä pallolla.

Tästä puolitusvinkistä on vielä se etu, että pienemmät annokset auttavat pitämään vatsan kunnossa ja painon kurissa. En tiedä sopiiko tämä vinkki käytännössä kuinka monelle pariskunnalle, mutta meillä tämä on ainakin toiminut todella mukavasti.

Kertokaapa kommentteja, oletteko käyttäneet joskus samaa jippoa?

17 kommenttia

 1. Harrastan kihlattuni kanssa puolittamis -kikkaa jatkuvasti. Keksimme tämän ensimmäisenä subwayn tiskillä, kun kysyttiin otetaanko kaksi puolikasta vai yksi kokonainen. Tämän jälkeen huomasimme, että tämähän toimii monessa paikassa muuallakin.
  Muutama sananen mäkkäristä. Yleensä ostamme kihlattuni kanssa vain euron juustoja useamman kappaleen, koska ranskalaisista emme juurikaan välitä. juoman saa ostettua sitten marketista halvalla ;).

 2. Joo, viimeks eilen otettiin pizza puolix miehen kanssa 🙂
  Tykätään kovasti tästä ratkaisusta, jossa arvostamme just noita mainitsemiasi hyötyjä.:)

 3. Itsehän teemme tyttöystävän kanssa pizzaa (kotiin) ostaessamme niin, että valitsemme molemmat vapaavalintaisen pitsan ja lyömme pitsat päällekäin juustot vastakkain 😀 Siten meillä on parhaimmillaan jopa kymmenen(!) täytteen pitsa josta jää varmasti myös seuraavallekin päivälle.

  Eri asia tietysti on, että säästääkö tässä loppujenlopuksi rahaa, mutta saapihan makuelämyksen halvalla.

 4. Mielestäni olisi aivan käyttökelpoinen idea ja minulle riittäisikin esimerkiksi vain tuo puolikas pizza. Kunhan saisi tuon toisenkin osapuolen uskomaan, että se puolikas riittäisi…

 5. Tuttavapiirissäni harrastetaan tätä: kolme naista jakaa kaksi pitsaa, joten jokainen saa 2/3 pitsaa eli vatsansa täyteen.
  Keväästä syksyyn autossa on aina vesipullo (johtovettä tietenkin!) ja halpoja pillimehuja.
  Monesta lounaspaikasta saa runsaan annoksensa rasiassa mukaan. Vaikka se maksaisi 5-8 euroa, rasiallisesta riittää 2-3 ruokailijalle. Haen usein vapaapäivinäni noutolounaan ja syömme sen yhdessä iäkkäiden vanhempieni kanssa. Sopinee lapsiperheillekin.

 6. Minimalistin mielestä annosten puolittaminen on hyvä vaihtoehto, jos ulkona on ehdottomasti syötävä. Terveyden kannalta optimaalisinta on valmistaa luonnollisesti itse omat ruuat ja syödä useita pieniä aterioita päivän aikana. Minimalisti kirjoitti blogiinsa tänään 5 vinkkiä miten pariskunnat pystyvät helposti parantamaan talouttaan.

 7. Annosten jakaminen neljään osaan olisi vielä parempi ajatus (sen jäätelönhän voi tilata kahden pallon sijaan neljällä). Kaksi neljäsosaa jää sitten seuraavaksi päiväksi.

  Tästä on vielä se etu, että pienemmät annokset auttavat pitämään vatsan kunnossa ja painon kurissa tehokkaammin kuin puolittaminen.

 8. juu puolitus on jo toiminut 3 vuotta ja hyvin toimii joka paikassa ihan kuin koti ruuassakiin eipä tarvii tehdä kummosia kun lisää edellisen päivän ruokaan sopivaa täytettä niin jo 4 ihmistä syö sitä mahan täydeltä 🙂

 9. Olipa helpottavaa kuulla, että muutkin ovat tätä puolitusta käyttäneet. Me laihialaisina olemme epäilleet olevamme poikkeavia.

 10. Vaikka kannatankin säästämistä lähes asiassa kuin asiassa, tällaista ruuan puolitusta en kyllä ymmärrä. Mäkkärin ateriat ovat muutenkin niin pieniä, ettei niistä lähde nälkä tällaisen hoikan tyttösenkään, saati sitten raavaan miehen. Pizzankin jaksan syödä mukisematta. En tiedä, olenko sitten jotenkin harvinaisen kova syömään, vai oletteko te muut harvinaisen pieniruokaisia, mutta ainakaan meidän perheelle tällainen ruuan puolitus ei sovi. Silloin kun mennään ulos syömään, niin sitten syödään kunnolla 🙂 Ja kun syö hyvin, ei loppupäivänä paljon muuta ruokaa sitten tarvitakaan ja sekin on säästöä! 😉

 11. Meillä on jo yli 60v mittarissa molemmilla ja silloin harvoin kun esim. syömme pitsaa, niin tuo puolittaminen on ollut itsestään selvä. Sama valmisruokien kanssa. Tosin kotona tehdään yleensä kaikki ruuat, mutta silloin kun, esim. matkalla tai asioilla ollessa aikataulu pettää ja nälkä yllättää, piipahdamme valmiille tai ostamme valmisruuan, josta tulee pikaisesti ateria kotona. Aika harvoin syömme molemmat omat annokset. Kysymys on rahasta ja mahasta. Mammalle tiedoksi, etteivät kaikki ihmiset voi/pysty/saa syödä kerralla koko päivän annosta.

 12. Meillä ei puolitella ravintola-annoksia, koska mies on niin kova syömään. Toisaalta joskus kavereiden kanssa etenkin opiskeluaikoina puolitettiin. Tätä nykyä parhaiten tuon huomaa juuri pitsatilauksissa, olinpa tilannut kotiin tai ravintolassa: en koskaan syö yli puolikasta ja säästän toisen puolen seuraavan päivän ateriaksi. Ravintoloista on helppo saada puolikas mukaan.

 13. Aikoinaan kun tilasimme kotiin pizzoja, mietin, mutten tullut koskaan punninneeksi: mikä on peruspizzan suhteessä perhepizzaan kilohinta. Eli kannattaako tilata 2 norm. pizzaa vaiko yksi perhepizza jos hinnat ovat, niinkuin ainakin useissa paikoissa yhden suhde kahteen? Tai sitten vastaavasti jos perhepizzat jättejä, 3-4norm.: yhteen jättiin?

 14. Palasin juuri matkalta USAsta ja jäin kaipaamaan sieltä tarjoilijan usein automaattisesti jämille tarjoamaan boksia. Annokset olivat suuria, joten syötävää riitti hyvin parillekin aterialle. Motelleissa oli yleensä mikro ja jääkaappi, joten säilytys ja lämmitys eivät olleet ongelma. Kaverin kanssa jakamalla/vaihtamalla taas sai vaihtelua. Onko tietoa miten Suomessa suhtaudutaan jämäboksipyyntöön?

  1. Naksu,

   Suomen suhtautuminen jämäboksipyyntöön on täysin epäolennaista. Jos pidät ajatusta viisaana niin pyydät jämäboksin. Jos osat ravintolat pitävät haaskaamista ja ruuan heittämistä hyvänä asiana.. Lopeta kyseisen ravintolan tukeminen. Järkevämpää on syödä halpa terveellinen lounas tyylisesti, jota suosittelen lämpimästi blogissani kaikille. Tai vaihtoehtoisesti vaihtaa ravintolaan, jossa jämäboksipyyntö hyväksytään normaalina käytäntönä.

 15. Minusta puolittaminen on kyllä toisten kustannuksella ratsastamista. Ruoan hinnassahan suurin osa aivan muuta kuin raaka-ainekustannuksia, ja aterian hinnan ideahan on, että tietyltä asiakasmäärältä saadaan tietty kate. Jos kaikki puolittaisivat, niin hinnatkin nousisivat, sillä ravintolankin pitää olla kannattava.

  Minusta annoskoon pienentäminen, kaikkien osalta, olisi oikeudenmukaista ja edistäisi kansanterveyttä. Ja se laskisi hieman aterian hintaa kaikkien osalta.

 16. Ajatuksena muuten loistava, mutta ei tulisi toimimaan meillä kahdesta syystä: 1 ) mies on melkein parimetrinen ja satakiloinen, ja ruoka-annokset hänellä yksistään on sitä luokkaa, että itse söisin niistä parikin päivää. Eli jos mikä tahansa yksittäinen annos puolitettaisiin, niin minä kyllä saisin siitä tarpeeksi vatsalle täytettä, mutta mies jäisi Todella nälkäiseksi. 2) en itse syö punaista lihaa ja kanaa, kun mies taas vaatii niitä jokaiseen ruokaan (pelkkä kasvisruoka on iso EI), joten vaikeaksi menisi. Harmi sinänsä, koska ajatustasolla toi on tosiaan loistava..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.