Kaupan muovikasseista

"Valintatalon kassissa, on talous..." kuralla?
"Valintatalon kassissa, on talous..." kuralla?

Tarkan markan blogin lukija lähetti vinkin kauppojen muovikassien liittyen:

En ole varma, oletko käsitellyt tätä säästövinkkiä, mutta tähän ihmisten harrastamaan hölmöyteen törmää joka supermarketissa: porukka maksaa jopa 20 senttiä muovipussista ja selittää, että sen voi käyttää roskapussina. Vertailun vuoksi olen ostanut Pirkka-roskapusseja 2 pakettia yhteishintaan 1,50 tarjouksesta. En tosin muista, montako pussia on yhdessä rullassa. Itse menen aina kauppaan kunnon selkärepun kanssa ja käsilaukustakin löytyy aina kevyt, kankainen kassi ostoksia tai löydettyjä panttipulloja/-tölkkejä varten.

Tämä kaupan muovikassien ostaminen on sellainen typeryys, johon tulee itsekin langettua. Laskin huvikseni, että jos nelihenkinen perhe käy kaupassa 4 kertaa viikossa ja käyttää joka kerta 3-4 muovikassia, tulee kassien hinnaksi 20 sentin kertahinnalla niinkin paljon kuin 145,60 euroa vuodessa. Melkoinen summa rahaa. Lidlistä ostettavat roskapussit maksavat halvimmillaan vain 0,99 euroa per 100 kappaletta eli noin sentin kappale. Säästö on siis melkoinen.

Monista kaupoista saa ilmaiseksi näitä hieman pienempiä läpinäkyviä muovipusseja. Näiden pussien ongelmana on, että ne päätyvät valitettavan usein luontoon ja tuulen mukana mereen. Minulla ei ole tietoa siitä, että kuinka nopeasti Suomessa kaupoissa ilmaiseksi jaettavat muovipussit hajoavat luonnossa. Veikkaisin, että koska pusseja jaetaan ilmaiseksi vastaus on ”ei ihan heti”.

Hauskana faktana, että Kiina kielsi ohuet, ilmaiset muovikassit jo vuonna 2008. Tekniikka & Talous -lehti tietää kertoa, että Kiinassa käytettiin vuodessa muovipussien valmistamiseen yli kuusi miljoonaa litraa öljyä. Melkoinen määrä.

Brittiläinen Pollution Issues -sivusto tietää kertoa, että Briteistä 45 % on ostanut monta kertaa käytettävän kangas- tai vastaavan kauppakassin, mutta vain 12 % käyttää sellaista säännöllisesti. Pieni vilkaisu kauppojen kassoille Suomessa osoittaa, että luvut lienevät samansuuntaisia.

Käytätkö itse kaupan muovikasseja roskapusseina? Kuulutko niihin harvoihin, jotka viitsivät ottaa kangaskassin kauppaan mukaan? Pitäisikö muovikassit vain kieltää?

39 kommenttia

 1. Käytän yhtä muovikassia useammin kuin kerran, yksi muovikassi kestää vähintään 3-5 ”uusiokäyttökertaa”. Elinkaarensa lopussa se vasta päätyy sitten roskapussiksi, ellei ole aivan rei’illä. Tehkääpä kannattavuuslaskelmat uudelleen 🙂

  Tähän liittyen, huuhtele oluttölkit niin palautuksesi jälkeen voit käyttää senkin muovikassin, jolla tölkit kuljetit, uudelleen koska se ei haise ”deekulta”.

 2. Rike: Kangaskassi taitaa kyllä silti voittaa tämän kilpailun 😉

 3. Kangaskassi voittaa varmasti kestävyydellään ja sitä olen itsekkin käyttänyt.
  Mutta yhden tutkimuksen mukaan sen tekeminen rasittaa luontoa ENEMMÄN kuin muovikassien teko :-O

 4. Mulla on yksi kangaskassi, joka on ollut mulla (ja vieläpä aktiivisessa käytössä) 15 vuotta ja vieläkin toimii. Taitaa siis ainakin tässä tapauksessa silti voittaa 🙂

 5. Kaikkein paras kassi on kaupan jättikassi, joka ainakin s-kaupassa maksaa 90senttiä. Se kestää todella hyvin ja sinne mahtuu todella paljon tavaraa. Kangaskassit ovat hyviä myös, mutta tahtovat olla aika kapeita, montaa 1,5l maitoa ei sinne mahdu. Mulla on 2 jättikestokassia ja niillä saa kuskattua kotiin suurperheen ostokset todella kätevästi.

 6. Myös Citymarketista on saanut sellasia kestojättikasseja, jotka on tosi hyviä silloin kun ostaa enemmän tavaraa. Ja tuleepa niillä kuskattua pyykkejäkin pesutuvasta 😛

 7. Ottamatta sen enempää kantaa muovipussien hintaan, niin jos nelihenkinen perhe käy 4 kertaa viikossa kaupassa ja joka kerta ostetaan 3-4 kassillista tavaraa, niin kannattaa ensiksi miettiä ostotottumuksia ja vasta sitten muovipussien määrää…

 8. Ihana aihe! Tämä asia on ottanut minua päähän jo pidemmän aikaa, eli ihmettelen ensinnäkin sitä, että miksi muovipussit maksaa vaikka siinä valjastetaan kuluttaja kaupan mainokseksi ja siitä ilosta kuluttaja vielä joutuu maksamaankin sen mainoksen. Eikö sen pitäisi olla toisinpäin? Esim. Stockahan saa aivan mielettömästi ns.ilmaista mainosta Hullujen päivien aikaan, kun puoli kaupunkia juoksee ympäriinsä keltaiset muovikassit käsissään. Sillä rahalla minkä Stocka muovi- ja paperikasseihin laittaa, ei varmasti saisi noin kattavaa mainontaa millään muulla tavalla.

  Itse olen käyttänyt kankaisia ostoskasseja jo vuosia ja niiden lisäksi minulla on muutama isompi kassi niitä kertoja varten kun kaupasta ostetaan kerralla enemmän tavaraa. Minulla tämä muovikassien vastustaminen on mennyt niin pitkälle, että en edes mene kauppaan, jos minulla ei ole omaa ostoskassia mukana.

  1. Liikkeet perustelevat monesti muovipussien maksullisuutta juuri ympäristösyillä. Jos muovipussit olisivat ilmaisia, niin ihmisten kynnys käyttää muovipusseja madaltuisi entisestään. Napattaisiin muovipussi kädessä kuljetettavalle ostokselle, tai otetaan toinenkin mukaan ihan varmuuden vuoksi.

   Mitä arvelette, mikäköhän olisi muovikassin hinnan kipuraja?
   Lähtisikö 1 €:lla matkaan? Jos hinnasta ensin nuristaisiinkin, niin oltaisiinko silti pian palattu vanhoihin tapoihin?

 9. Yhdyn Maijan mielipiteeseen. Minuakin jo vuosia on ärsyttänyt se, että kuljen muovikasseineni kaupan markkinointimannekiinina ja silti joudun siitä maksamaan. Joskus on käynyt mielessä , että onko pussin sisällä olevan tavaran bonukset edes sen kassin arvoisia.
  Onko poliittista tahoa, joka haluaisi poistaa nämä luontoa kuormittavat muovikassit kokonaan käytöstä.
  Hellevi Kirjoitti

 10. Mulla on kivan näkönen, tilava ja kunnollisilla hantaakeilla varustettu kangaskassi aina repussa, siinä on neppari, millä sen saa pieneen tilaan taiteltua ja kiinni! Ei vie juurikaan tilaa repussa/laukussa, paino ei tunnu missään ja tosiaan hantaakit ei ruttaannu pieniks ja kättä juovittaviks ja kipeyttäviks kuten joissain muovikasseissa ja kangaskasseissa. Äiti sai ilmatteeks töistä ja nyt meillä on kolme, äitillä vielä enempi 😀

  Ennen tätä kassia taiteltiin (satunnaisesti suurempi kasa) muovikassit pieniks kolmioiks ja ne sitten mukaan kun kauppaan lähti. Tässä oli tosin se huono puoli, ettei niitä jaksanut taitella heti kun kaupasta kotiutui ja sai ostokset kaappiin ja se kassi aina unohtu kaappiin kun ei ollut aina mukana.

 11. Joo kyllä kunnon selkäreppu on hyvä jos vaikka fillarilla liikkuu. Repussa aina varuilta pari muovi- tai kangaskassia mukana, niin varmasti kaikki ostokset mahtuu mukaan.

 12. Harvoin tulee pusseja ostettua. Yleensä on laukussa mukana pari kangaskassia. Muuten tulis ostettua yksin asujana muutama pussi viikossa. Ei roskaakaan tuu niin paljon, että tarvitsisin roskapussejakaan niin paljoa. Muovipusseja saa monista esim vaatekaupoista ilmaiseksi, niistä riittää roska- ja pyykkipusseiksi. Mun mielestä jotain pitäis tehdä, että pussien ja kaiken muunkin materian kulutus vähenisi.

 13. Käytämme kangaskassia, kunhan muistaisimme. Usein se on jäänyt kotiin.

  Jos kauppakassin joutuu ostamaan kassalta niin menee roskapussiksi, mutta ostamme roskapussirullia, jotka on edullisempi ja varmaan luontoakin säästävämpi, koska pussit on ohuempia kuin kauppakassit, joten öljyä on varmaan kulunut vähemmän.

  Useissa maissa kassit eivät maksa mitään, mutta ne ovatkin sitten hyvin pieniä ja niitä täytyy käyttää monta, mikä ei varmaan luonnolle ole paras juttu, kun pusseja ei käytetäkään roskapussina vaan heitetään sellaisenaan roskiin.

  Myös minun on annettu ymmärtää, että kangaskassiteollisuus kuormittaa enemmän kuin kaupan muovikassin ostaminen, mutta suhtauden tähän väittämään varauksella. Muuttujia on mm.:
  – mitä muovisten kauppakassien valmistus ja logistiikka maksaa
  – kuinka paljon pusseihin tulee reikiä tai hajoaa eli niitä ei käytetä uudelleen
  – millainen uusiokäyttöarvo kangaskassille on laskettu

  Mainoksista muovikasseissa: aika normaalia. Muuten pitäisi ihmetellä miksi vaatteissa on merkkejä asiakkaan mainostettavana, vaikka asiakas on se joka maksaa tuotteesta, miksi kännykässä lukee NOKIA käyttäjän mainostettavana vaikka on maksanut tuotteesta, miksi autoissa on keulassa ja takana valmistajan merkit mainostettavana, vaikka autoilija on maksanut autosta itsensä kipeäksi.

 14. Peksu: Samaa ajattelin. Jos tosiaan roudaa kaupasta viikossa 16 kassillista tavaraa/ruokaa niin ei tuo 150e/vuosi ole todellakaan kovin merkittävä summa.

  Itse käytän aina reppua kun mahdollista ja muutoin ostan kaupan kassin 🙁

 15. Kangaskassin huonoksi puoleksi pitänee laskea myös se että sitä pitää välillä pestä. Kaljapurkkien huuhtelukin kuluttaa energiaa ja vettä.

 16. Kun menee ensimmäisen kerran luovuttamaan verta, saa nailonisen kauppakassin, ja kun rekrytoi vielä vaimon/likkakaverinkin käymään niin on jo kaksi pussia plakkarissa… Ja heiaheiaa, nuo pussit kestää kovaakin käyttöä.=)

  1. Mulla se kyseinen kassi jäi ekalla käyttökerralla pyörän pinnojen väliin ja reikä tuli… Omat kokemukset ei siis kerro kestävyydestä 😀

 17. Kangassit on ehdottomasti käytössä niin taloudellisista, ekologisista kuin esteettisistäkin syistä (mikään ei ole rumempaa kuin Alepan muovipussi) 🙂

  En ihan jaksa uskoa, että kangaskassit kuluttaisivat enemmän, ne kun kestävät käytössä vuosia. Itse käytän myös kestohedelmäpusseja, koska en halua roskata turhaan. Jos ne eivät satu olemaan mukana, pakkaan kaikki hedelmät samaan pussiin (siis punnitsen ne tietysti ensin erikseen).

 18. Tässä joitain ajatuksiani tästä aiheesta.

  Itse taittelen uutterasti kaikki muovipussini kolmioiksi. Vasen takatasku on standardi kuljetuspaikkani sille, kotoa lähtiessäni sen tarkastus kuuluu aina check listiini. Takataskussa se kolmio myös prässääntyy aivan littanaksi. Minulla on vuoden 2005 Korfun reissun aikaisia muovipusseja vieläkin, joten kestävät kyllä! Kun lopultakin tulevat (liian) reikäisiksi silppuan saksilla koska valan siitä silpusta esineitä ja taidetta. Sama koskee hedelmäpusseja (tosin niitä en taittele).

  Ainakin S-market tarjoaa ilmaiseksi biohajoavia hedelmäpusseja, joita otan muutaman joka käynnillä. Eivät vain kestä nimenomaan kulmikasta kuormaa, hajoavat helposti ja tavarat leviävät lattialle. Harmi. Mutta juuri biojätteelle tai koiranpussukoiksi ei tarvitsisi ostella maksullisia pussukoita siis.

  Jossain luin, että joillain muovilaaduilla olisi jo kilohinta (arvo) kierrätysvaiheessa. Ekoarvot ovat itselleni sekundäärisiä mutta seuraavat taloudellisuutta, ja jotain tämän pallon siivoaminenkin tulee kai maksamaan? Tyynellä merellä lilluu kuulemma Teksasin kokoinen jätemuovilautta, joka ei hajoa eikä mitään.

  Hmm, jos on tiedossa akuutti roskapussitarve, voisi ehkä ottaa pullojenpalautuskoneiden vierestä niitä käytettyjä pullopusseja? Jotenkin nekin voisi koittaa hyödyntää. Joku jopa pesisi sellaisia itselleen? Tai: mytty niitä johonkin suljettavaan kannelliseen purkkiin (vaikka likoamaan käyttöä odotellessa) niin ei haise? Jotain edes, ihmiset?

  Syystä tai toisesta en ole muovikassia ostanut kai ainakaan neljään vuoteen, vaikka niitä käytänkin. Niitä vain jotenkin ”ajautuu”. Aina otan pussin jos sellaista tarjotaan.

 19. Ostakaa käsitöitä myyviltä mummoilta kunnolla kahvipusseista tehtyjä laukkuja, ne kestävät ja kestävät. Tai teettäkää omalla/tutulla mummolla 😉 Kahvipussit ovat siinä mielessä ongelmallista jätettä että niitä ei voi kierrättää oikein mihinkään muuhun kuin käsitöiksi.

 20. Tuosta esimerkistä:
  ei nelihenkisen perheen tarvitse ostaa viikossa 16 muovikassillista tavaraa! Jos kaupassa käy esimerkiksi kolmesti-neljästi viikossa, yleensä selviää kahdella, jollei yhdelläkin kassilla per kerta.

  Stockmannin hullut päivät -kasseista:
  Tänä vuonna kasseja sai ottaa ilmaiseksi niin monta kuin halusi, eikä tosiaan maksanut mitään. Näin Stockmannin ruokaosastolla. (Ja tavarat pakataan melkeinpä automaattisesti aina uuteen hullutpäivät-kassiin muillakin osastoilla.)

 21. Kestävyydestä mieleen… jos jostain saa apulantasäkkejä niin varmaan kestää. Saisko niistä mitään tuunattua (vaikka alkaa mennä kierrätyskeskusteluksi).

  Nimeltä tietämäni herra rakensi luvatoman lentokoneen itse ja päällysti sen siivet näillä lantasäkeillä. Sitten lentoon, lupakirjaakaan ei ollut turhana painona, ja säkit kestivät, mikä ettei, tietää tarina kertoa.

 22. Huvittavaa oli tässä taannoin, kun kävin kaupassa ja pakatessani ostoksia seurasin takana tulevan nuoren miehen toimintaa. En tarkalleen muista mitä hän osti, mutta muistaakseni ihan jonkin euron tai kahden tuotteen. Kuitenkin jotain sellaista ”nolompaa” (aivan perustarviketta kuitenkin) mitä tämä ei ilmeisesti halunnut muiden näkevän hänen kantavan. No tietysti siihen tarvitsi ostaa muovipussin, jolloin heti naureskelin mielessäni pussin hintaa suhteessa ostoksen hintaan. Kaikki toimii tietysti omalla tavallaan, itse käytän kangaskasseja. 🙂

  1. Yhdyn täysin Minimalistin kommenttiin; nyt meillä on hänen lanseeraama termikin asialle. Myöskin ”rationalisti” voisi olla jotain hakemaani.

 23. Kysyn aina että maksaako muovikassi kun sitä tarjotaan – ja jos maksaa, kannan ennemmin käsilaukussani ja/tai kädessäni .. enkä koe mitään häpeää moisesta. En maksa muovikassista, sen enempää kuin haaskaisin rahaa iltapäivälehteenkään – vaikka molempia käytän, jos sellainen ilmaiseksi tulee vastaan.
  Olen ostanut yhden 10 sentin muovikassin tänä vuonna – poikkeuksellisesti tuli enemmän kuin käsiin mahtui, ja se on aika hyvä keskiarvo muovikassiostoksistani vuodessa.

  Ruokaostoksilla useimmiten minulla on reppu, jonka otan autosta mukaan, jos tiedän ostavani jotain painavampaa.

 24. Meillä käytössä kaksi tukevaa kangaskassia, jossa on vetoketjut. Käytännössä noita on mielestäni paljon mukavampi kantaa kuin muovipusseja

 25. Yleensä kangaskassi mukana kaupassa, jos ei ole niin muovipussi. muovipussit pistän kotona solmuun ja heitän kaappiin. Sieltä joskus ehkä uusiokäyttöön/roskapussiksi/sisäpelikenkäkassiksi ym,ym.

 26. Aiheesta löytyy tuore tutkimus. Syke teki Tekesin ja alan toimijoiden maksamana aiheesta kattavan tutkimuksen, joka loppuu konkreettisiin suosituksiin miten kannattaa toimia. Suosituksia on niin kaupalle, kuluttajalle kuin lainsäätäjällekin. Hyvä kuriositetti oli mm vertaus autolla ajoon. 50 km kilometrin ajo kumoaa koko vuoden kassien ympäristövaikutuksen keskikulutuksella.

  http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=311210&lan=fi

  Itse tulkitsen asiaa niin että kierrätysmateriaalista tehty muovikassi ja keinokuituinene kestokassi ovat parhaita ratkaisuja.

 27. Minulla ei ole nyt tarjota linkkejä asiasta, mutta nuo huhut siitä, että kangaskassien käyttö rasittaisi ympäristöä muovikassien käyttöä enemmän johtuvat käytännössä sisälukutaidon puutteesta.

  Kyseisten tuotteiden elinkaarianalyysit niiden raaka-aineiden hankkimisesta niiden kierrättämiseen tai kaatopaikan kuormittamiseen asti osoittavat, että kangaskassin aiheuttama ympäristökuormitus on suurempi kuin muovikassin aiheuttama. Kangaskassin kuormitus oli muistaakseni ~20-40 kertaa muovikassin kuormitusta suurempi.

  Tästä lukija sitten oli päätellyt, että kangaskassien käyttö rasittaa ympäristöä muovikassien käyttöä enemmän. Tämä päätelmä on validi vain, jos kangaskassille kertyy käyttökertoja alle se 20-40 kertaa sen verta kuin mitä muovikassille.

  Vastaavalla logiikalla voisi päätellä, että koska city-maasturi tutkitusti kuormittaa ympäristöä enemmän kuin pieni kaupunkiauto, yksi city-maasturi kuormittaa ympäristöä enemmän kuin 200 pikkuautoa.

 28. Alkuperäiseen kysymykseen ”Kuulutko niihin harvoihin, jotka viitsivät ottaa kangaskassin kauppaan mukaan?” vastaan, että kyse ei ole viitsimisestä. Minulle, kuten tuolla aiemmin vastanneelle tatalle, kangaskassin käyttö on mukavuuskysymys. Jos voin valita, valitsen mieluummin kunnollisen kangaskassin kuin muovipussin.

  Painavia ostoksia on paljon mukavampi kantaa leveä- ja pehmeäkahvaisessa kangaskassissa kuin kämmennahkoihin uppoavassa muovipussissa. Lisäksi olen valinnut käyttööni vain kivan näköisiä, käytännöllisen mallisia ja -kokoisia kasseja niiden usein myynnissä nähtävien tylsien luonnonvalkoisten ohut- ja pitkäkahvaisten ”ekokassien” sijaan. (Parhaita kasseja ei muuten aina edes myydä kauppakassin nimellä, vaan ne löytyvät muusta laukkuvalikoimasta!) Varsinaisten tukevampien kauppakassien lisäksi minulla on ohuesta keinokuidusta tehtyjä kasseja, jotka saa näppärästi taiteltua taskukokoon (löytyy esim. SPR:n verkkokaupasta). Niitä minulla on aina pari mukana olkalaukussa sitä varten, jos töistä tullessa poikkean lähikaupassa.

  Muovipussien roskapussiperustelukaan ei mene minulla läpi, sillä roskapusseja ei meidän taloudessa tarvita kuin yksi viikossa, ruokaa sen sijaan rahdataan kotiin useampi kassillinen, joten roskiskaappi alkaa nopeasti pursuta yli äyräiden käyttämättömistä muovipusseista. Tämän huomaa jo siitä, että vaikka meillä pääsääntöisesti käytetään kangaskasseja, silti kaapista löytyy aina muovipusseja roskapussikäyttöönkin.

 29. Ehdottomasti muovipussit pitäisi kieltää, kuten monessa maassa on tehty.

 30. Samoilla linjoilla, muovikassit saisi kieltää taikka ainakin järjestää niille kierrätys. Hirvittää mm. välimeren maissa, kun melkein joka tavara pakataan erikseen omaan kassiinsa.

  Käytän lähes poikkeuksetta kankaista kauppakassia taikka ”kestokassia”. Tapana on että kotona tyhjennetty kauppakassi menee ensin tuulikaappiin odottamaan seuraavaa uloslähtöä ja sieltä sitten auton takapenkille. Näin kauppakassi on aina mukana.

 31. Ostin n. 10 vuotta siten kangaskassin kirpputorilta. Maksoin siitä 3 €.

  Kassin suu on käännetty kaksin kerroin 8cm alueelta ja pohjassa on molemmissa päissä 12 cm vekit. Kassi on 45 cm x 45 cm sisään mahtuu vaivatta 15 litran muovilaatikko. Kassin sangat ovat 45 cm kaksin kertaiset tukevat.
  Kassi mahtuu vaivatta pesukoneeseen, kun on pesun tarpeessa, se ei kuluta mitään lisää, vaikka painaa 160 g. Olen pessyt sen jo useasti, pesua ei huomaa ihan hyvän näköinen yhä.
  Minulla on aina reppu, kassi on repun pohjalla, josta otan tarvittaessa lisätilaa käyttöön..
  Kaikki muovipakkaukset ja muovitavarat pitäisi kieltää lailla.
  Ihan sama mitä ”mielipide vaikuttajat” sanovat, kassi on säästänyt hintansa ja ollut tarpeeseen.
  Bio-pusseina käytän jauhopusseja, muuta roskaa tungen toistensa sisään en pahemmin ostele edes pakastuspusseja.. Kierrätän leviterasiat kestävät useamman pesun.

 32. Itse ylpeänä voin todeta että olen noin 2 kk käyttänyt s-marketista ostettua isoa ”muovista” kauppakassia. Sinne mahtuu hyvin tavaraa – ja sitä on helppo kantaa.
  Ja valkoiset muovikassit tuunaamme lapsien kanssa hienoiksi jumppakasseiksi ja uimahalli-kasseiksi etc.

 33. Mutta mitäs kun usein tulee lähdettyä kauppaan ilman laukkua? Se kangaskassi joko unohtuu kotiin tai sitten sitä ei viitsi tunkea mihinkään housujen taskuun pullottamaan…

  Me tosiaan käytetään roskiskasseina kaupan kasseja. Olen kyllä ostanut roskapussejakin, mutta ne ovat ikävän läpinäkyviä kiikuttaa pihan poikki roskiskatokseen. Voisihan sitä yrittää parantaa tapansa…

  Ne jättikestokassit toimii meillä pyykkitupakäytössä sekä yksi lehtikeräystä varten. Kätevämpi kuljettaa yhdellä kädelläkin kuin mitään koria, kun täytyy kuitenkin ovia availla =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.