Ole tarkkana käytettyä autoa ostaessasi

"Pientä laittoa" (Flickr: GollyGForce)
"Pientä laittoa" (Flickr: GollyGForce)

Kuten lehdistä olemme saaneet lukea, tulee bensiini peruslaatu muuttumaan vuoden alussa. Tuttu ja turvallinen 95E tulee muuttumaan 95E10:ksi. Tästä aiheesta löytyy lisätietoja sivustolta e10bensiini.fi, jossa kerrotaan seuraavasti:

Vuoden 2011 alussa bensiinin peruslaaduksi tulee enintään 10 tilavuusprosenttia etanolia sisältävä bensiini E10. Edellytyksenä on, että kansalliset lainsäädäntömuutokset valmistuvat ajoissa. Nykyisenkaltaista, enintään 5 tilavuusprosenttia etanolia sisältävää bensiiniä tulee olemaan saatavilla niitä moottoreita varten, joissa E10-bensiiniä ei voi käyttää.

Uutisten mukaan E10-bensiini ei kuitenkaan käy kaikkiin autoihin. Tällaissa autoissa pitäisi käyttää jatkossa korkeaoktaanisempaa E98-bensiiniä. Joidenkin lehtien mukaan tilanne on kuitenkin sellainen, että on olemassa joitakin autoja, joihin myöskään E98-bensiini ei käy. Kukaan ei vain oikein tunnu tietävän, että mitä nämä autot tarkalleen ottaen ovat.

En edes yritä esittää olevani mikään bensiinien tai autojen asiantuntija, mutta näin tarkan markan näkökulmasta vaikuttaa siltä, että käytettyä (ja miksei uuttakin) autoa ostavan kannattaa olla nyt hyvin tarkkana. Jos omistaisin auton, johon ei käy kumpikaan bensiini, yrittäisin päästä siitä eroon mahdollisimman nopeasti.

Autotuojat ry on julkaissut listan E10-bensiinin automallikohtaisesta soveltuvuudesta eri autoihin. Lista ei ole täydellinen ja tuntuu päivittyvän koko ajan. Yksi versio syyskuun 10. päivältä löytyy ainakin Aamulehden sivuilta tämän linkin takaa: http://www.aamulehti.fi/extrakuvat/E10_bensiinin_soveltuvuus_henkiloautoihin_10_09_2010.pdf (pdf-tiedosto, vaatii Adobe Acrobat Reader -lukuohjelman).

3 kommenttia

 1. Osaisiko joku kertoa uuden bensiinin sopivvudesta mihinkin? Itse ajelen moposkootterilla, ja sopivuus on tuntematonta minulle, vaikka tuota bensiiniä haluaisikin tai vaadittaisiin käyttämään. Ja jos asiaa joku perustelisi esim. tulevan bensiinin edullisuudella (?) ei silti houkuttele tonnien koneremonti.

   1. Jaa, laitanpa tähän vanhentuneeseen juttuun vielä erään huomion.

    Nimittäin: auto johon ei kävisi kumpikaan ”uusi” bensiini suoriltaan ei välttämättä ole ongelma. Pari konstia tuli mieleen:

    1. Jos viitseliäisyys ja investoiminen kiinnostaa voihan moottorin rempata itse tai joku osaava sellaiseksi että käy vaikka millä palavalla (vrt. kuplavolkkari: taitaa kaikki luokkaa 60-oktaanisesta alkaen käyvän).
    2. Jos joka tapauksessa pitää oktaani- tai bensalaatuongelma ratkaista saa kenties Venäjältä jotakin 80-oktaanista bensiiniä (jonka hinta?). Moottoriremontin (lue kohta 1) tai -vaihdon jälkeen on mukavaa, sillä sitten käy bensiini kuin bensiini, aina siitä 80-oktaanisesta vaikka 100-oktaaniseen lentobensaan, mitä sattuu mistäkin edullisesti saamaan ja palaa kaikenlaiset sekoituksetkin ja kotkotukset ja varsin hyvinkin kunhan minimioktaanivaatimus ylittyy (alitus sen sijaan voi tietää konerikkoa).

    Tässähän tarkan markan lukija laskee ”kuinka paljon on ajettava” remontin hinnan kuolettamiseksi, kuten vanhastaan dieselautoilijat aina tekevät. Tosin dieseliin ei käy mikä vain palava siihenkään. Uskoisin tämän todellisen flexi-fuelerin hyötyihin etenkin reissaavalle enemmän kuin bensiinin ja dieselin nykyisin marginaaliseen eroon. Mutta tokihan joku selittää olevani väärässäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.