Mad Cook -kirjan ruokailuvinkit ulkomaille

Mad Cook
Mad Cook

Matkaillessa on joskus hankalaa löytää hyvää ruokapaikkaa. Sen lisäksi, että ruoan toivoisi olevan edukasta on erityisesti eksoottisemmissa kohteissa pelkona, että ruoasta saa seurakseen vatsataudin.

Television Madventures-sarjasta tuttu kaksikko Riku Rantala ja Tuomas Milonoff jakavat uudessa kirjassaan mm. seuraavat vinkit edulliseen syömiseen (ja vatsavaivojen välttämiseen):

 1. Valitse ravintola, jossa on asiakkaina paljon paikallisia ihmisiä.
 2. Tilaa ruokaa, joka on kuumennettua, käristettyä tai kuorittua.
 3. Valitse annos, jonka raaka-aineet ovat paikallisia ja vaihtuvat nopeasti.
 4. Tilaa ruokaa, joka kuuluu paikalliseen ruokakulttuuriin.
 5. Vältä jäätelöä, jäitä, salaattia, majoneesia ja äyriäisiä.
 6. Kraanaveteen liittyy aina sairastumisriski.

Erinomaisia vinkkejä, joista varsinkin ensimmäinen säästää myös rahaa. Huomasin viimeksi viikko sitten Puolassa ollessani, että ulkomailla ollessa hintatasoa vertaa Suomen hintoihin. Jos vaikkapa lounas on 10 % halvempi kuin Suomessa, ottaa sen kun ajattelee, että onhan tämä nyt halvempaa kuin Suomessa ravintolassa. Kuitenkin etsimällä paikkoja, joissa myös paikalliset syövät, voi reissun aterioissa säästää todella suuria summia.

Erityisesti turistien suosimissa lomakohteissa kannattaa halpaa ruokaa haluavan kävellä yhden korttelin verran sen kuuluisimman turistikohteen vierestä kauemmaksi. Kävin Puolassa Poznanissa paikallisten suosimassa ruokapaikassa nimeltään Piccolo Bar, jossa annos spaghettia maksoi 4,40 slotia eli 1,20 euroa! Tämä paikka ei tosiaan ollut kuin sen 200 metriä syrjempänä kuin saksalaisten turistien suosimat ravintolat kaupungin keskustorin laidalla, joissa ruoka-annoksesta sai maksaa 13 euroa. 13 euroa ei ole paha hinta koko ateriasta, mutta 10 euron säästö on 10 euron säästö vaikka oltaisiinkin ulkomailla.

Muualla verkossa:

3 kommenttia

 1. Valitsemalla paikallisten suosimia ravintoloita ruoka on edullisempaa ja yllättäen ruuasta saatava nautinto on myös korkeampi. Paikallisista asiakkaista kilpailevat ravintolat joutuvat panostamaan ruokaan enemmän.

  Ulkomaalaisia asiakkaita tavoittelevat ymmärtävät ulkomaalaisten syövän heidän ravintolassaan todennäköisesti vain muutaman kerran.

  Thaimaan katukeittiössä näkee usein erittäin varakkaita yläkastin ihmisiä syömässä. Suosittuja annoksia kuten pad thai ja erilaisia nuudelikeittoja saa tilattua halvimmillaan 15 bahtiin 0.37€ annokselta.

  Thaimaan lomalle menevät voivat lukea lisää Thaimaan ruokailu ja juomat.

  Ennen matkaa on suositeltavaa syödä maitohappobakteereita, jotta vähentää vatsataudin riskiä.

  Jäiden takia tapahtuu harvemmin sairastumisia mutta riskiä on kuitenkin hyvä välttää. Jäiden välttäminen tuskin laskee kenenkään nautintoa matkustaessa.

 2. Jos etsii syrjäistä ruokamestaa, niin kannattaa myös olla varma ruoan laadusta. Italiassa Bolognassa menin keskuskadulta syrjässä olevaan ravintolaan, joka oli huomattavasti edullisempi, ja ulkopuolisesti paikka oli siisti. Ruoan laatu oli kuitenkin aivan käsittämättömän laadutonta. Raaka-aineet olivat viime vuosisadalta, pastan maku oli kuin lämmitettyä kaarnaa olisi järsinyt…suorastaan **skaa.

  Tämän episodin johdosta mureni itseni osalta se myytti, että Italiasta saa vain hyvää ruokaa. Se oli ensimmäinen ja viimeinen kerta sillä reissulla kun yritin säästää ruoassa. Jatkoin turistirysäravintoloissa, eikä ruoan laadussa enää ollut mitään valittamista. Laskun loppusummassa kylläkin. 🙂

  1. Täysin päinvastainen kokemus Firenzestä. Matkan parasta (edullista) ruokaa sivukadun holvimaisesta, keskiaikaisesta miljööstä, joka ei juuri itseään mainostanut. Kaikki muut asiakkaat paikallisia, tai ainakin italialaisia.
   Illemmalla sitten samassa kaupungissa eksyttiin nälkäisinä turistirysään, joka vei rahat ja tarjosi vain käsittämätöntä sotkua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.