Oikeusturvavakuutuksen rajoitukset

Vakuutus tämäkin
Vakuutus tämäkin

Sain tänään puhelun vakuutusyhtiö Tapiolan edustajalta, joka kyseli, että olisinko kiinnostunut siirtämään vakuutukseni nykyisestä yhtiöstäni Pohjolasta heille. Olin juuri menossa lounaalle puhelun tullessa, mutta ajattelin, että kuunnellaanpa loppuun mitä heillä olisi tarjota. Mitä pidemmälle puhelu meni, sitä enemmän huomasin ahdistuvani. Nykyistä vakuutusturvaani vastaavien vakuutusten löytäminen toisen vakuutusyhtiön valikoimista oli kuin tervaa joisi.

Vakuutuksien vertailu ja ymmärtäminen on hankalaa. Vaikka vakuutuksen nimi olisikin sama, voi vakuutusten sisältö olla radikaalisti erilainen. Lisäksi meillä kaikilla on vakuutuksia ottaessamme tietty mielikuva siitä, missä tilanteessa vakuutus antaa meille turvaa. Luomme mieleemme jonkin uhkakuvan ja ajattelemme, että vakuutus turvaa meidät tältä kamalalta uhkakuvalta. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole ja monet vakuutukset ovat tosiasiassa täysin turhia.

Uusimmassa Taloustaito-lehdessä tulilinjalle on joutunut tällä kertaa oikeusturvavakuutus. Taloustaito-lehden mukaan oikeusturvavakuuutuksien suurin ongelma on, että yleisimmät riidanaiheet on rajattu pois vakuutuksista. Lisäksi vakuutusmäärä on normaaleissa oikeusturvavakuutuksissa 8500 euroa. Lehden haastatteleman lakimiehen mukaan laajahkoon riitaan voi kulua noin 35-45 tuntia, jolloin kustannushaarukka pyörisi 7000-9500 euron tuntumassa. Omasta pussista maksettavaa voi siis jäädä hyvinkin tuhat euroa.

Jutussa annetaan myös muita esimerkkejä oikeusturvavakuutuksien rajoituksista:

  • Vakuutuksista ei korvata työhön liittyvien riitojen kuluja
  • Vakuutuksista ei korvata sijoitusasuntoja koskevien riitojen kuluja
  • Vakuutuksista ei korvata avoeron varallisuusriitojen kuluja
  • Vakuutuksista ei korvata avioeron varallisuusriitojen kuluja
  • Lakimiesavun käyttö hallintoviranomaisissa, hallintooikeudessa tai erikoistuomioistuimissa ei sisälly vakuutuksiin
  • Korkeimpaan oikeuteen tehtävistä valituksista voi saada korvausta vain jos korkein oikeus myöntää valitusluvan
  • Jos riita sovitaan ennen oikeudenkäyntiä, vakuutus ei välttämättä korvaa oikeudenkäyntikuluista kuin puolet
  • Tavanomainen oikeusturvavakuutus ei korvaa vakuutetun maksettavaksi tuomittuja vastapuolen oikeudenkäyntikuluja
  • Rikosjuttujen kulut on rajattu suurimmalta osin vakuutusten ulkopuolelle (vaikka vakuutettu olisi rikoksen kohteena)

Lisäksi oikeusturvavakuutuksista löytyy Taloustaito-lehden mukaan kahden vuoden sääntönä tunnettu ehto. Jos vakuutus on vakuutustapahtuman sattuessa eli riidan syntyessä ollut voimassa vähemmän kuin kaksi vuotta, myös riidan perusteen on pitänyt syntyä vakuutuksen voimassaoloaikana. Tämä sääntö on Taloustaito-lehden mukaan tärkeä erityisesti asuntokauppariidoissa. Kotivakuutuksen tulee olla voimassa asuntokaupan tekohetkellä, jotta oikeusturvavakuutuksesta saa korvausta mahdollisessa asuntokauppaa koskevassa riitatilanteessa.

Vakuutuksien ehdot, kattavuus ja rajoitukset ovat maallikolle hankalia ja vapaaehtoisten vakuutusten kilpailuttaminen on käytännössä hyvin hankalaa. Pienen präntin lisäksi vakuutusten hintojen vertailua vaikeuttavat vielä erilaiset bonukset, keskittämisalennukset ja asiakasomistajaedut. Saa nähdä, että saanko ikinä omia vakuutuksiani vaihdettua toiseen (halvempaan) yhtiöön.

Katso myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.