STT uutisoi, että finanssiyhtiö Nordnetin teettämän kyselyn mukaan suomalaiset ovat varautuneet heikommin odottamattomiin menoihin kuin muut pohjoismaalaiset.
Nordnetin kyselyn mukaan lähes joka kolmannella suomalaisella on taloudellista puskuria alle 500 euroa. Myös hyvätuloisten suomalaisten puskuri on Nordnetin mukaan Pohjoismaiden pienin. Suomalaisista vain 20 prosenttia on varannut pahan päivän varalle yli 10 000 euroa, kun Tanskassa vastaava luku on 23, Norjassa 30 ja Ruotsissa 31 prosenttia.
Vararahaston pitäisi olla 3-6 kuukauden menoja vastaava summa. Vararahaston suuruus riippuu omasta elämäntilanteesta. Pätkätöitä tekevillä ja yrittäjillä pitäisi olla käteisenä tai heti käteisesti muutettavissa kuuden kuukauden menojen verran rahaa. Valtion virkamiehille ja vakituisessa työsuhteessa oleville riittää kolmen kuukauden menojen suuruinen vararahasto.
Vararahastoa ei pidä kuitenkaan alkaa rakentaa näin suureksi, mikäli on korkeakorkoisia lainoja. Tässä tapauksessa oikea järjestys on:
- Rakenna 1000 euron vararahasto
- Maksa pois korkeakorkoiset lainasi
- Rakenna 3-6 kuukauden menoja vastaava vararahasto
1000 euron vararahastoa rakennettaessa kaikkien keinojen pitää olla käytössä. Mikäli kuulut tähän kolmasosaan suomalaisista, joilla on taloudellista puskuria alle 500 euroa, aiheuttaa pienikin äkillinen menoerä sinulle taloudellisen kriisin. Tässä tilanteessa otetaan sitten niitä pikavippejä ja muita korkeakorkoisia lainoja.
Tällaisessa tilanteessa pitäisi käyttää kaikki lailliset keinot tuon 1000 euron saamiseksi täyteen. Kaikki terveet suomalaiset voivat onnistua tässä kuukaudessa, maksimissaan kahdessa. Keinoja ovat esimerkiksi:
- myy irtainta omaisuuttasi
- ota toinen työpaikka illaksi ja kolmas viikonlopuiksi
- palauta kaikki vanhat pullot ja tölkit kauppaan
Oman vararahastoni suuruus on 10 200 euroa ja pidän näitä rahoja tällä hetkellä S-Pankissa.
Olen kirjoittanut vararahastoista paljon ja kirjoitan varmasti jatkossakin. Tässä joitakin aiempia juttuja:
Kerrankin postaus asiasta. En osaa elää, jos ei ole muutamaa tonnia ylimääräistä aina. Helpottaa ja vähentää stressiä, kun ei tarvitse jokaisesta pienestä ylimääräisestä menosta olla kriisissä.
Itsellä ylimääräinen raha alkaa lähes poikkeuksetta ”polttamaan” pankkitilillä. Aina kun olen saanut yli 1000 euron vararahaston kasaan, ne on mennyt osakkeisiin alle kolmessa viikossa.
bitten: Mulla tuohon auttoi se, että siirsin vararahaston eri pankkiin kuin missä hoidan päivittäiset raha-asiani. Nyt on selkeä ero ”säästörahoilla” ja ”käyttörahoilla”.
10 000€ hätarahasto kuulostaa varsin suurelta. Monelta menee tovi jos toinenkin sen kokoamiseen ja moinen summa alkaa helposti polttaa näpeissä.
Hampsterinsalkku, koko jutun pointti on siinä, että pystyt elämään 3-6 kuukautta ilman hätää ja kriisiä. Puoli vuotta vuokraan, ruokaan, liikkumiseen ja normaaliin elämään ja kuukausittaisten maksujen maksuun niin ei kaukana olla 10 000 euron yhteissummasta kenenkään kohdalla.
Miten noin suurelta kuulostava summa yhtäkkiä laitetaan kasaan on kerrottu tuossa postauksessa:
1. ensin 1000 euron hätävarasto kasaan myymällä irtainta omaisuutta tai tekemällä useampaa työtä kuukauden tai kahden ajan.
2. sitten kaikki pikavipit ja muut huonot lainat maksuun.
3. sen jälkeen teet työtä sen eteen, että loppu 9000 euroa tulee kasaan
Tämä rupeama vastaa nyt puolen vuoden puskuria, jos vaikka työ lähtee alta tai tulee pahoja sairauksia ja niistä kuluja jne.
En itsekään aluksi pitänyt näitä puheita järkevinä tai toteutettavina. Mutta juttu on suunnattu huonosti talouttaan pitäville ja viesti on yksinkertainen:
Jos elät kädestä suuhun ja yli varojesi niin asian eteen joutuu tekemään töitä.
Joudut vähentämään menoja ja tekemään lisää töitä sen eteen, että talous saadaan tasapainoon. Se voi tarkoittaa ettet mene tänä vuonna ulkomaille kertaakaan ja ettet osta uusia laitteita tai musiikkia tai videoita. Eikä silloin itketä että pitää elääkin. Elintapojaan on joka tapauksessa muutettava, koska ei se muuten muuksi muutu.