Rahatilanne marraskuun lopulla

Pankkitilini marraskuun lopussa 2010
Pankkitilini marraskuun lopussa 2010

Saituri-blogia pitävä Rinta-Lopin Antti haastoi minut (ja muutkin bloginsa lukijat) vuoden alussa säästämään tänä vuonna 10 000 euroa. Antti itse kertoi Facebook-sivuillansa ylittäneensä 10 000 säästetyn euron rajan 19. marraskuuta. Loppujen lopuksi Saituri sai tänä vuonna säästöön 14 500 euroa.

Toisin kuin joskus aiemmin, en asettanut itselleni tänä vuonna mitään erityistä säästämistavoitetta. Lähdin sen sijaan kasvattamaan tulojani. Ajattelin kuitenkin nyt vuoden loppupuolella ja Saiturinkin julkistettua omat tuloksensa katsoa, että miltä pankkitilieni saldo näin ennen joulua näyttää ja samalla myös hieman avata, että miten olen omat tilini järjestänyt.

Minulla on tällä hetkellä kahdeksan eri tiliä. Näistä aktiivisessa käytössä on juuri nyt viisi:

  1. käyttötili
  2. toiminimi
  3. asuntosäästötili
  4. ruokatili
  5. vararahasto

Kolme muuta tiliä ovat jäänteitä vanhoista projekteistani. S-Pankissa oleva ”Turha tili” taas on tili, jota käytän rahojen siirtämiseen pankkien ja tilien välillä.

Käyttötilini on Osuuspankissa. Yritän nykyisin pitää tällä tilillä vähintään 1500 euroa. Tälle tilille ei makseta ollenkaan korkoa, joten inflaatio syö jatkuvasti tuota rahasummaa. Yritin vielä vuosi sitten pitää tuon tilin saldon mahdollisimman pienenä, mutta parin tilinylityksen ja kohtuullisen kirpeiden tilinylityssakkojen jälkeen jätin tuon kikkailun pois.

Myös yritykseni tili on Osuuspankissa. Tuolla tilillä näkyvästä summasta varsin suureen osaa kohdistuu maksamattomia veroja. Tavoitteeni on selvittää tuon verovelan määrä mahdollisimman tarkasti vielä ennen vuoden lopppua. Tätä tarkoitusta varten minun pitää lähettää kirjanpitäjälleni ennusteeni loppuvuoden tuloista sekä tiedot jo maksetuista veroista.

Osuuspankin lisäksi minulla on tilejä S-Pankissa. Näistä tileistä tärkein on asuntotilini, jonne kerään tilin nimen mukaisesti rahaa asunnon ostoa varten. Olen ottanut henkiseksi tavoitteekseni saada tuolle tilille niinkin paljon kuin 220 000 euroa 31.12.2013 mennessä. Tämän rahan toivon riittävän jonkinlaisen rivitaloasunnon hankintaan. En kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta ettenkö ostaisi asuntoa jo aiemmin. Haaveeni oli hankkia asunto ilman lainaa, mutta voi olla, että joudun tuosta vielä tinkimään.

S-Pankista löytyy myös ruokatili, joka on sekä minun että avovaimoni nimissä. Maksamme tuolta tililtä ruokaostokset sekä kotiin tulevat käyttötavarat. Laitamme tilille rahaa vuoron perään pari kertaa kuukaudessa. Tuo tili on osoittautunut varsin käteväksi tavaksi pysyä kärryillä ruokaan käyttämästämme rahamäärästä. Lisäksi yhteisen tilin ansiosta (minulla) ei ole enää pelkoa siitä, että vain toinen (avovaimoni) joutuisi kantamaan suhteettoman suuren osuuden taloutemme käyttömenoista.

Viimeinen tileistä on vararahastoni, jossa on tällä hetkellä niinkin paljon kuin 10 000 euroa. Vararahastoni on noin korkea siksi, että taloudellinen tilanteeni on ollut epävarma. Olin vielä neljä kuukautta sitten aloittava yrittäjä. Tässä tilanteessa halusin pitää reilua vararahastoa. Sain kuitenkin viikko sitten vakituisen työsopimuksen, joten periaatteessa voisin nyt jopa pienentää vararahastoani. Toisaalta minulla ei ole tällä hetkellä työttömyysvakuutusta, mikä puolustaa korkeampaa omaa vararahastoa.

Ennen kuin pääsen tuohon säästöhaasteeseen, lienee paikallaan kerrata nopeasti taloudellisen tilanteeni muutokset tämän vuoden aikana. Aloitin yrittäjyyden viime vuoden lokakuussa ja tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden ajan ainoa tulonlähteeni oli starttiraha, jota sain yhteensä 2265,76 euroa. Toukokuusta elokuuhun elin pelkästään yritystoiminnan omilla tuotoilla. Elokuun alusta olen saanut kuukausipalkkaa uudesta työpaikastani ja lisäksi olen hankkinut lisätuloja sivutoimisen yritystoiminnan avulla.

Menoni pysyivät aina elokuuhun asti suunnilleen vakioina. Mitään yksittäisiä isoja ostoksia en ole tänä vuonna tehnyt lukuunottamatta reilu kuukausi sitten tekemääni Puolan matkaa. Uudessa työpaikassa aloittaminen kasvatti kuitenkin ruoka- ja automenojani huomattavasti. Maksan esimerkiksi lounaasta nyt noin 4,50 euroa enemmän päivässä kuin aiemmin.

Suurin uusi menoerä on kuitenkin nuo reilun 200 kilometrin päivittäiset työmatkat. Tämä on siitä erikoinen kustannus, että se ei näy tuolla pankkitilillä suoraan vaan auton arvo alenee käytössä hieman huomaamatta. Aiemmassa blogikirjoituksessani tekemieni laskelmien mukaan työmatkani maksavat minulle tällä hetkellä verovähennykset huomioiden noin 680 euroa kuukaudessa. Etätyöt, sairaslomat, kimppakyydit ja työmatkat ulkomaille pienentävät tätä lukua hieman, mutta vain hieman. Olenkin pohtinut pääni puhki erilaisia vaihtoehtoja tämän menoerän pienentämiseksi.

Entäpä sitten se säästöhaaste? Laskin Excelissä yhteen kaikkien tilieni nettosaldot ja lopputulos oli, että tileilläni oli marraskuun lopussa 18 414,10 euroa enemmän kuin vuoden alussa. Tämä voi tuntua isolta summalta, mutta kannattaa muistaa, että tähän summaan sisältyy vielä toistaiseksi tuntematon määrä verovelkaa. Kuten totesin, pyrin saamaan tämän verovelan määrän selvitettyä ja korjattua vielä ennen vuoden loppua.

Tässä luvussa ei myöskään huomioida sitä, että sen sijaan, että olisin vuoden aikana kasvattanut varallisuuttani maksamalla itselleni omaa asuntoa olen tuhonnut varallisuuttani käyttämällä autoani. Tätä arvonalenemaa on hankala arvioida, mutta Autoliiton laskurin mukaan se voisi olla noin 1900 euroa.

Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin kohtuullisen tyytyväinen suoritukseeni. En päässyt vielä yritystoiminnalleni asettamiini tulotavoitteisiin, mutta olen kuitenkin oppinut vuoden aikana yritystoiminnasta enemmän kuin viidessä vuodessa Kauppakorkeakoulussa. Olen lisäksi mielettömän tyytyväinen siitä, että uskalsin tehdä tuon loikan yrittäjyyden puolelle. Vaikka nyt käynkin (tuottamattomissa) päivätöissä, minulla on silti tuo yritykseni, jonka kautta voin jatkossa ottaa helposti vastaan lisätuloja.

Otitko osaa Saiturin säästöhaasteeseen? Miten oma vuotesi meni taloudellisesti? Saitko maksettua lainoja pois vai jouduitko ottamaan uutta lainaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.