Gigantti on vakuutusyhtiö

Gigantti. Slogan on enne.
Gigantti. Slogan on enne.

Uusin Kuluttaja-lehti moittii Giganttia siitä, että ”Gigantissa asiakkaita houkutellaan ostamaan vakuutus, joka on usein rahanhukkaa”. Olen kirjoittanut turhista vakuutuksista ennenkin, mutta näin joulun alla ei toisto liene pahitteeksi.

Jokainen, joka on ostanut jotakin Gigantista on varmasti huomannut, että Gigantin myyjät ovat kovin innokkaita tarjoamaan taulutelevisioiden ja muiden laitteiden seuraksi tuotevakuutusta. Ostajasta voikin tuntua siltä, että hän on saapunut kodinkoneliikkeen sijasta vakuutusyhtiöön. Tämä tunne ei ole täysin vailla pohjaa, sillä Kuluttaja-lehden mukaan Gigantin myyjiä on ohjeistettu tarjoamaan tuotevakuutusta kaikille asiakkaille.

Yhdelle tuotteelle otetut tuotevakuutukset ovat kuitenkin yleensä aina turhia. Tähän on kolme syytä:

 1. Myyjien tulee Suomen lain mukaan vastata tuotteen virheistä myös takuuajan jälkeen.
 2. Jos tapahtuu onnettomuus, kotivakuutus korvaa osan tuotteen hinnasta.
 3. Yhden tuotteen tuotevakuutus voi maksaa saman verran kuin koko asunnon irtaimiston vakuuttaminen vuodeksi.

Gigantin myyjien näkökulmasta tuotevakuutukset ovat luonnollisesti upea juttu. Myyjän yhdestä myydystä vakuutuksesta saama henkilökohtainen myyntipalkkio ei ole välttämättä kovin suuri, mutta toisaalta pelolla jos millä on helppo myydä. Jokainen meistä pystyy kuvittelemaan jonkun kotona tapahtuvan tilanteen, joka voi aiheuttaa kalliin ja herkän elektroniikkalaitteen rikkoontumisen. Lapset voivat leikeissään törmätä kalliiseen taulutelevisioon, kissa voi kaataa kukkaruukun television päälle ja kesällä ukkonen voi tulla ja iskeä salaman televisioon. Eri asia on, että kuinka todennäköisiä tällaiset tapahtumat oikeasti ovat.

Gigantin vakuutusesitteissä kerrotaan, että tuotevakuutus tulee avuksi silloin, jos tuotteen takuu on umpeutunut, myyjän tuotevastuu ei ole voimassa tai jos kotivakuutus ei korvaakaan vahinkoa. Toisin päin sanottuna tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että Gigantin tuotevakuutus ei ole voimassa, jos vahinko kuuluu kotivakuutuksen piiriin. Gigantin tuotevakuutuksesta ei myöskään saa käteiskorvauksia vaan korvaus tapahtuu aina huollon tai korvaavan tuotteen muodossa. Sen, mikä on korvaava tuote päättää vakuutusehtojen mukaan Gigantti itse.

Yksittäisen kuluttajan on vakuutuksia ottaessaan lähdes mahdotonta arvioida, että milloin joku vakuutus on kannattava ottaa. Yleisimpiä vakuutuksia kuten koti- tai liikennevakuutuksia ostaessamme voimme kuitenkin luottaa jollakin tasolla siihen, että vakuutusyhtiöiden kilpailu (ja vakuutuksien kilpailuttaminen) on ajanut näiden vakuutusten vakuutusmaksujen ja korvausten suhteen järkevälle tasolle. Tuotevakuutuksien kohdalla tilanne on erilainen. Vakuutus otetaan ”hetken huumassa” myyntitilanteessa ja en ainakaan itse tunne ketään, joka olisi lähtenyt kilpailuttamaan yksittäisen tuotteen tuotevakuutusta.

Jos siis menet joulun alla ostamaan kodinelektroniikkaa kodinkonekaupasta ja varsinkin jos sinulla on jo kotivakuutus (kuten lähes kaikilla suomalaisilla on), kannattaa ehkä jättää se taulutelevision tuotevakuutus ottamatta. Gigantin ketjukoordinaattori Juhana Lamberg toteaa Kuluttaja-lehden haastattelussa: ”Ei ole myyjän tehtävä päättää, tarvitseeko asiakas vakuutusta.” Näinhän se menee. Caveat emptor.

Muualla verkossa:

7 kommenttia

 1. Expert harrastaa ihan samaa toimintaa ja se on muuten helvetin ärsyttävää toimintaa, se.

 2. Harmittaa että kaikki kodinkoneliikkeet leimaantuu näillä kirjoituksilla, koska mustassa pörssissä homma ainakin toimii!!
  Ilman minkäänlaista vaikeutta tai ylihinnoittelua.. vakuutusyhtiö on kotimainen pohjola =)

 3. Ihan rahastusta nämä vakuutukset.

  300 euron TV:n suositellaan yli 100 euron vakuutusta, pitää aika tyhmä olla että tämän ottaa. 🙂

  Itseasiassa tuo ei ole vakuutus nimellä vaan tuoteturva nimellä..

  1. Mustassa Pörsissä 3vuoden vakuutus 300€ hintaiseen koneeseen 39€
   eikä mitään muita maksuja tule!!
   Niin se ei mielestäni ole kohtuuton hinta =)

 4. Tuo Gigantin tuoteturva on ihan helvetin hyvä. Toki se on joihinki tuotteisiin ei niin tarpeellinen mutta kuitekin. Esimerkiksi ostat 799e maksavan läppärin johon vakuutus maksaa kolmelle vuodelle noin 250e. Pidentää valmistajan takuun kolmeen vuoteen ja kattaa kaikki ulkoiset vauriot. Toki on se kotivaakutus olemassa, mutta haluatko maksaa 150e omavastuun ja ikävähennykset, joka olisi korjattu sinulle ilmaiseksi Gigantin vakuutuksen avulla. Myös jos laite menee korjauskelvottamaksi saat näin ollen uuden tuotteen 29 eurolla.
  Yksi hyvä esimerkki siitä on kaverin isän kannettava joka oli ostettu vuonna 2007 kolmen vuoden tuoteturvalla (fujitsu siemens, 2gb ram, 250gb kovalevy, intel t2400). Kyseinen läppäri tippui lattialle, meni korjauskolvottamaksi ja tilalle tuli 800e arvoinen läppäri (intel i3, hd5650 yms.).
  Kyseinen henkilö sai siis kolmen vuoden päästä täysin uuden ja monta kertaa tehokkaaman koneen 29 eurolla.

 5. Gigantti on huijannut monet kerrat happy care vakuutuksellaan. Tyhmänä olen maksanut laitteisiin kalliit vakuutukset, koska mainostettiin, että ei ole omavastuuta, vaikka omaa huolimattomuutta tapahtuisi vahinko….kalliisti olen saanut maksaa….

 6. Great common sense here. Wish I’d thought of that.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.