Lahjakortti on ongelmallinen lahja

Stockmannin lahjakortti - perinne monissa perheissä
Stockmannin lahjakortti - perinne monissa perheissä

Lahjakortit ovat käteviä joululahjoja. Toisin kuin pelkkää rahaa annettaessa, lahjakortin avulla voi määritellä (tai nuorten kohdalla jopa määrätä) mihin lahjarahat käytetään. Lahjakortit ovat käteviä myös silloin, jos et tiedä aivan tarkalleen mitä lahjan saaja haluaa. Erityisesti nuorille ostetaan paljon vaateliikkeiden ja kirjakauppojen lahjakortteja.

Aikuisemman väen suosiossa ovat hemmottelulahjakortit. Lahjakortti äidille kylpylään, hierojalle tai jalkahoitoon voi olla hyvinkin toivottu lahja.

Säästäväisyysnäkökulmasta lahjakorteissa on kuitenkin joitakin huonoja puolia:

 1. Monet lahjakortit jäävät lunastamatta. Hieman tilastosta riippuen lahjakorteista on arvioitu jäävän käyttämättä kymmenestä jopa kolmeenkymmeneen prosenttiin. Jotakin käyttämättömien lahjakorttien määrästä kertoo se, että Yhdysvalloissa lahjakortteja jää lunastamatta joka vuosi 8 miljardin dollarin arvosta.
 2. Jos lahjan saajan haluama tuote on kalliimpi kuin lahjakortin arvo, täytyy lahjan saajan yleensä maksaa erotus itse. Joulun jälkeen tilit ovat monilla tyhjinä ja lahjakortti voikin unohtua hyllylle ja jäädä kokonaan käyttämättä. Minulla on edelleenkin hyllyssäni kaksi vuotta sitten jouluna saamiani lahjakortteja.
 3. Lahjakorteista ei anneta vaihtorahaa. Jos henkilön kaupasta löytämä tuote on halvempi kuin lahjakortin arvo, voi lahjakortin saajalle tulla halu ostaa loppurahalla (ja parilla ylimääräisellä eurolla) jotakin, mitä hän ei oikeasti tarvitse.

Vaikka käteisen antaminen joululahjaksi voikin tuntua hieman tunteettomalta ja kylmältä, eurot harvemmin jäävät kenelläkään käyttämättä. Rahaa annettaessa lahjan saaja voi lisäksi itse päättää, että mihin ja milloin lahjarahansa käyttää.

Jos kaikesta huolimatta päädyt lahjakortin kannalle, voi lahjakortin ostaa aivan viime hetkelläkin netistä. Esimerkiksi Presentcard-sivustolta * voi ostaa lahjakortteja melkein mihin vaan.

Jos taas saat lahjakortin joululahjaksi ja epäilet, että saa sitä käytettyä, kannattaa se laittaa myyntiin niin nopeasti kuin mahdollista. Useimmat lahjakortit menevät vanhaksi vuoden kuluessa ostopäivämäärästä.

Mitä mieltä olet lahjakorteista joululahjana? Annatko itse lahjakortteja? Onko sinulla jäänyt käyttämättä lahjakortteja?

8 kommenttia

 1. Yksi lahjakortti minulla on hukkunut, mutta muuten nuo on kyllä tullut käytettyä. Kirjakaupan lahjakortissa voimassaoloa taitaa olla kaksi vuotta jos muistan ja Anttilan/Kodin1 lahjakortit ovat voimassa niin kauan kuin rahaa riittää (muistaakseni).

  Minulla oli Prisman hyvityslahjakortti (10€) ja siitä kyllä sain rahaa takaisin kun ostin tuotteen joka maksoi noin 7€, mutta en kyllä tiedä saako näistä ostetuista lahjakorteista rahaa takaisin.

 2. Kyllä itse pidän kovastikin lahjakorteista. Ne yleensä mahdollistavat sen, mitä itse ei tulisi muutoin välttämättä ostettua. Itse en ainakaan käytä joka kuukausi palkastani summaa x erilaisiin vartalo- tai kasvohoitoihin, mutta mielelläni niissä useamminkin kävisin. Joskus on unohtunut lahjakortti käyttää, mutta se kyllä harmitti kovasti. Ne välillä tuppaavat unohtumaan, mutta siksi niitä on hyvä pitää näkösällä tai laittaa kalenteriin tms. muistutus ettei vain unohdu.

  Yleensä myös jos lahjakortti on juuri mennyt umpeen, on ne saanut silti käyttää, kun on vain asiasta soittanut ja sopinut.

 3. Mielestäni erityisesti hemmottelulahjakortit menevät tuohon hankalaan kategoriaan. Ne käyttääkseen pitäisi yleensä soittaa ja varata aikaa, joka ei aina ole mitenkään helppoa ja tahtoo unohtua. Sen sijaan ostoslahjakortit ovat useimmille ainakin itselleni helpompia, jos ne osaa suunnata oikein. Kirjakaupan lahjakortti innokkaalle lukijalle, urheiluliikkeen lahjakortti aktiiviselle liikkujalle tai sisustusliikkeen lahjakortti koti-ihmiselle tulevat paljon helpommin käytetyiksi. Toisaalta taas kirjakaupan lahjakortti kiireiselle ihmiselle, jolla ei ole paljoa lukuaikaa, on huono valinta samoin kuin urheiluliikkeen lahjakortti sohvaperunalle. Kun lahjakortti on johonkin sellaiseen paikkaan, jossa lahjan saaja muutenkin ainakin silloin tällöin käy, ei enää ole suuri ongelma, että se yksi haluttu tavara ei ollutkaan juuri samanhintainen kuin lahjakortti.

  Kunhan lahjakortti vain valitaan oikein, se on mielestäni erinomainen lahja. Toisaalta läheiselle ihmiselle lahjakortin voi tehdä myös aina itse. Esimerkiksi puolisolle voi antaa itsetehdyn tämä lahjakortti oikeuttaa rentouttavaan kylpyläviikonloppuun -kortin sen sijaan että antaisi jonkun kylpyläketjun valmiin kortin. Näin kylpyläviikonloppu ei ole sidottu mihinkään tiettyyn ketjuun tai voimassaoloaikaan. Tällaiset lahjat tosin sopivat vain lähipiirille.

 4. Mä tykkään saada ja antaa lahjakortteja. Raha tuntuu jotenkin persoonattomammalta lahjalta varsinkin jouluna (ellei sitten ole joku selkeä säästökohde). Lahjakortilla käyttötarkoitusta voi kohdentaa ja samalla saaja saa itse valita tarkemmin mitä itse haluaa (esim. mulla on niin paljon kirjoja, että kirjalahjakortin avulla voi varmemmin välttää päällekkäisyydet). Se siinä vaan on säätämistä että löytää saajalle sopivan kaupan tai muun paikan.

 5. SOK:n ja Keskon lahjakortit ovat käteviä, käyvät ketjujen jokaiseen liikkeeseen.

  Esim. SOK lahjakortit käyvät ABC:llä, Sokoksella, S-Marketissa, S-Hotelleissa jne.

 6. Kannattaa varmistaa lahjakortin voimassaoloaika: sellainen yleensä on,vaikka se ei lahjakortissa näy. Ao.liikkeessä tarkistaminen onnistuu. 2 tai 3 vuotta on yleinen voimassaoloaika ketjujen lahjakorteilla. Sen jälkeen ei voi kun valittaa.

 7. Sain lahjakortin hierontaan 50€, joka on voimassa huhtikuun loppuun 2019. Lahjakortin sain tammikuun 30 päivä. Olen yrittänyt moneen otteeseen varata aikaa, mutta vastaaja aina päällä. En saa takaisin soittoa enkä viestiä. Olen käynyt paikan päällä, ketään ei paikalla. Tänään kuulin, että hän on lopettamassa. Miten menettelen? Ei kai hän voi myydä lahjakorttia, jos ei aio ottaa vastaan. Hyvät neuvot tarpeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.