Jouluun on enää kaksi yötä ja Tarkan markan blogikin siirtyy pikkuhiljaa joulun viettoon. Sitä ennen kuitenkin joitakin vinkkejä, joiden avulla joulusta selviää taloudellisesti pienemmin vaurioin. Päivitin jo viime viikolla 10 jouluista säästövinkkiäni, mutta tässä vielä toinen mokoma lisää.
1. Tee muistilista
Mikään ei tuhoa hermoja (ja lompakkoa) niin kuin viime hetken reissut lähikauppaan ostamaan niitä unohtuneita tavaroita. Tarkista ainakin nämä asiat:
- kaikki lahjat ostettu
- tarpeeksi ruokaa ja myös alkoholitonta juomaa
- sinappi
- kinkun paistomittarin toimintakunto
- pattereita (leluihin ja paistomittariin)
- hautakynttilät ja tulitikut
- mantelit puuroon
- joulukuusen kynttilöiden ja ulkovalojen toiminta
- joulukoristeet ja latvatähti
- joulukukat
- joulukuusen jalka
Onneksi lähikauppa on auki melko pitkään joulunakin…
2. Varaudu siihen, että jouluruoat alkavat tökkiä
Joulun välipäivinä pizzeriat ja hampurilaispaikat ovat aivan täynnä joulukinkkuun kyllästyneitä suomalaisia. Ulkona syöminen voi tulla kalliiksi, joten varaa välipäiville jo etukäteen muutakin kuin jouluista syötävää. Pakastepizzat ovat halpoja ja voittavat joskus jopa pizzerioiden pizzat. Oma suosikkini on muuten Dr. Oetkerin Diavola.
3. Vuokraelokuvan katsominen on halpaa hupia
Välipäivinä myös leffateatterit ovat yleensä täynnä aktiviteettia halajavia lomalaisia. Halvempi vaihtoehto elokuvateatterille ovat vuokraelokuvat. Penninvenyttäjä käy nappaamassa itselleen ilmaisen leffavuokrauksen. Leffavuokraamossa tuskin tulee sorruttua joulun jälkeen kalliisiin karkkeihinkaan.
4. Tarkasta auton rengaspaineet ennen matkalle lähtöä
Kylmällä ilmalla auton rengaspaineet laskevat, joskus jopa vaarallisen alhaiselle tasolle. Tarkasta rengaspaineet ennen matkalle lähtöä niin vältyt kalliilta soitolta tiepalveluun. Hämeen Sanomien jutun mukaan juhlapyhinä pelkkä hälytysmaksu on 291 euroa. Tarkasta myös vararenkaan ilmanpaineet. Tarkasta myös, että autosta löytyvät muut varusteet kuten tunkki, pyöränpulttien avain sekä lämmintä vaatetta. Taskulamppu ja heijastinliivit eivät myöskään ole pahitteeksi.
5. Osta joulukuusi halvemmalla
Joulukuusta halvempi vaihtoehto on tietenkin tekokuusi. Aidonkin joulukuusen saa kuitenkin yleensä halvemmalla kun lähtee ostamaan kuusta ”budjetti edellä”. Joulukuusikauppiailta löytyy yleensä aina tarjota joku kuusi budjettiin kuin budjettiin. Aivan pieniä kuusia saa täällä ”maaseudulla” viidellä eurolla, keski-isokin irtoaa aatonaaton iltana yleensä kymmenellä eurolla. Halvimmalla kuusen saa tietenkin omasta metsästä. Eräs näppärä vaihtoehto on istuttaa kesällä takapihan nurkalle pari kuusentainta. Tällainen kuusifarmi ei juuri hoitoa tarvitse.
6. Yritä pitää maltti viime hetken joululahjoissa
Jos joululahjojen ostaminen on (jälleen kerran) jäänyt viime tippaan, tulee kova hinku heittää budjetti romukoppaan kunhan lahjat vain jostakin löytyvät. Toinen helmasynti on ajatus siitä, että lahjoja ei ole tarpeeksi. Kirjoitan tästä seuraavaksi ihan oman juttunsa. Yritä muistaa, että rahalla ei voi ostaa rakkautta ja että ihmiset reagoivat yleensä siten kuin odotat heidän reagoivan.
7. Varo lainaksi juhlimista
Jos rahat eivät riitä ja tarvitset nopeasti lainaa, yritä olla ottamatta pikavippejä. Huonoista vaihtoehdoista paras on yleensä käyttää luottokortin maksuominaisuutta.
8. Joulu voi olla myös mahdollisuus lisätuloihin
Joulu voi olla myös mahdollisuus huimiin lisätuloihin ja tehdä muutamassa päivässä monen viikon tili. Klassinen esimerkki ovat tietenkin joulupukit, joille maksetaan palkkaa noin 50 euroa tunnissa. Joulun ajan palkanlisät voivat olla aivan normaaleissakin hommissa yli 100 %.
9. Ole hellä kehollesi (ja lompakollesi)
Rankan työvuoden jälkeen monilla on tunne, että jouluna pitää ”rentoutua” ahtamalla itsensä täyteen ruokaa, tuhlaamalla ilman mitään tolkkua ja vetämällä kännit. Tällainen ”rankka työ vaatii rankat huvit” voi kuitenkin kostautua henkisenä (ja fyysisenä) krapulana heti joulun välipäivinä. Tämä on niin kliseistä, mutta TV-shopit, kuntosalit ja luontaistuotekaupat tekevät joulun jälkeen hurjan tilin vatsalihaslaitteilla, kuntosalijäsenyyksillä ja laihdutuspillereillä.
Voit kuitenkin ennakoida tämän ja syödä joulunakin vain tarpeeksi. Ruoan heittäminen pois maksaa toki rahaa, mutta vielä kalliimmaksi tulevat ne joulun jälkeen ostetut 1-2-3 kilot pois -pillerit. Konvehtirasiat on meidän taloudessa jätetty viime vuosina suosiolla avaamatta ja heitimmekin viime keväänä pois viisi avaamatonta ja vanhenutta pakettia Pandan juhlapöydän konvehteja.
10. Hyödynnä ilmaiset huvit
Joulun aikana on tarjolla paljon ilmaisia huvituksia. Näistä omassa perheessäni tärkein on jouluaattoyön joulukirkko, jossa käymme omalla kotipaikkakunnallani.
Tässä omat vinkkini joulunviettoon. Kommentoida saa ja omia vinkkejä otetaan vastaan enemmän kuin mielellään!
Luin joskus vuosia sitten vinkin siihen, että jouluruuat tympivät: Joulutorttutaikinasta tehdään vaikkapa joulupäivän iltana piirakka, johon käytetään kinkun tai kalan ja kasvisten jämät esimerkiksi smetanan kanssa (terveellisempikin soijaversio lienee löydettävissä). Ainakin omalla kohdallani on toiminut hyvin siinä vaiheessa, kun en enää jaksaisi yhtään kylmäsavulohta sellaisenaan. Lisäksi tulee halvemmaksi kuin jämien kippaaminen bioastiaan.