Tarkan markan joululahjat

Hieman liian hyödyllinen joululahjaidea
Hieman liian hyödyllinen joululahjaidea

Joulu on parin päivän päästä ja kiitos sitkeän flunssani, joululahjaostokseni jäävät taas aivan viime tippaan. Koska tässä ei ole oikein muutakaan tekemistä olen mietiskellyt, että mitkä olisivat kaikkein parhaiten Tarkan markan teemaan sopivia joululahjoja. Tällaisen lahjan pitäisi olla mielellään hyödyllinen, se ei saisi olla kovin kallis ja sen pitäisi luonnollisesti tuottaa iloa sekä lahjan antajalle että vastaanottajalle. Eettinen joululahja ei olisi varmasti huono vaihtoehto sekään.

Itse tehdyt joululahjat

Kaikkein parhaiten nämä edellä mainitut kriteerit täyttäisi itse tehty joululahja. Itse tehdyt lahjat ovat edullisia, niissä on mukana tunnetta, lahjan antaja on käyttänyt niihin kaikkein arvokkainta omaisuuttaan eli aikaa ja niissä on varmasti ajateltu lahjan saajaa. Itse tehtyjen lahjojen klassikkoja ovat villasukat, pipot, kaulaliinat ja jopa villapaidat. Itse tehdyt vaatteet ovat yleensä myös kestäviä. Minulla on tälläkin hetkellä päälläni isoäitini 1960-luvulla isälleni neuloma villapaita.

Kierrätetyt joululahjat

Eräs näppärä tapa säästää joululahjoissa on antaa vanhoja joululahjoja uudelleen kiertoon. Yhdysvalloissa tälle on kehitetty oma nimikin, regifting. Minultakin löytyy tällä hetkellä asunnosta vielä avaamattomia konvehtirasioita, astiastoja ja käyttämättömiä vaatteita. Oman isäni suosima tapa oli laittaa kiertoon hänen saamansa yrityslahjat. Yrityslahjojen ongelma kuitenkin on, että niistä löytyy yleensä jostakin lahjan antaneen yrityksen logo joko painettuna, kaiverrettuna tai maalattuna.

Mikäli annat vanhan joululahjan uudelleen kiertoon, varmistu, että et anna samaa lahjaa takaisin lahjan alkuperäiselle antajalle.

Työlupaukset

Työlupaukset voivat olla lahjan saajalle hyvinkin mieluisia joululahjoja. Työlupaus voi olla esimerkiksi apua lumitöissä, siivouslahjakortti tai lastenhoitoapua.

Hyödylliset joululahjat

Eettisen joululahjan vastakohtia ovat yleensä kaikenlainen krääsä ja erityisesti yksityiskohtaiseen ja harvinaiseen tarpeeseen kehitetyt keittiön pienlaitteet. Tämän vuoden superturhakkeita ovat perunankuorimakone, nenäkarvatrimmeri sekä limsakoneet. Myös erilaiset vatsalihaslaitteet on ehkä paras jättää kaupan hyllylle.

Turhakkeiden vastakohtana voisi ajatella joululahjaa, joka on varmasti hyödyllinen. Get Rich Slowly -blogi ehdottaa esimerkiksi seuraavia hyödyllisiä joululahjoja:

 • tervehdyskortit
 • lemmikkien ruoka
 • ruokakaupan lahjakortti
 • CityShoppari-kortti *
 • joukkoliikenteen kausilippu
 • puheaikaa matkapuhelimeen tai prepaid-kortti
 • sukat ja alusvaatteet
 • energiansäästövälineet kuten väriä vaihtava suihkupää
 • lasinpesuneste
 • vitamiineja vuodeksi
 • huulirasvaa ja kosteusvoidetta

Näistä tuo väriä vaihtava suihkupää menee kuitenkin mielestäni kohtuullisen vahvasti tuonne turhakkeiden kategoriaan. Näiden lisäksi voisin kuitenkin lisätä listaan erilaisia turvallisuutta lisääviä välineitä:

 • häkävaroitin mökille tai saunan eteiseen
 • laadukas taskulamppu
 • heijastinliivit
 • palopeite
 • korvatulpat ja kotelo
 • monitoimiveitsi

Lahjakortit

Olen kirjoittanut lahjakorttien ongelmista paljon. Tuossa edellisessä listassa tuli kuitenkin yksi oikeasti hyödyllinen versio lahjakortista eli lahjakortti ruokakauppaan. Lahjakortti ruokakauppaan on siitä erinomainen lahja, että se tulee ainakin varmasti käytettyä. Olettaen tietenkin, että lahjakortti on lahjan saajan käyttämään ruokakauppaan. Täällä maaseudulla ei Stockmannin lahjakortti paljon lämmitä.

Vielä hieman laajempi versio ruokalahjakortista voisi Suomessa olla S-ryhmän lahjakortti. S-ryhmä alkaa olla sen verran iso, että tuolla voi ostaa melkein mitä vain. Vinkkinä muuten, että jos olet ostamassa lahjakorttia, osta vaikka useampi pienempi. Isommat jäävät herkemmin käyttämättä.

Hieman vastaava yleislahjakortti on Presentcard-palvelun * SuperLahjakortti. Tämä lahjakortti käy kaikissa Presentcard-palveluun liittyneissä liikkeissä, joita tuntuu piisaavan ihan riittämiin.

Osakkeet

Olen miettinyt paljon rahasto-osuuden ostamista kummityttärelleni. Tällaisessa rahasto-osuudessa olisi se etu, että siihen mennessä kun kummityttöni on 18 vuotta, tuo rahasto-osuus olisi kasvanut melkoisen isoksi rahapotiksi. Olen kuitenkin jäänyt siihen käsitykseen, että rahasto-osuuden antaminen lahjaksi ei ole Suomessa aivan niin helppoa kuin luulisi.

Rahasto-osuuden sijasta vaihtoehtona voisi olla joku yksittäinen osake, josta saisi vielä osakekirjan. Omasta hyllystäni tällainen osakekirja vielä löytyy, mutta en tiedä kuinka helppoa osakekirjojen saaminen on käytännössä nykyään. Yksittäinen osake opettaa myös varsin kehnosti hajauttamisesta. Toisaalta, osake voi luoda nuoressa kipinän osakemarkkinoiden seuraamiseen ja herättää kiinnostuksen talousasioihin. Toisaalta en itse tiedä, että haluaisinko herättää nuorissa kiinnostusta spekulointiin.

Hyväntekeväisyyslahjat

Eräs hyvinkin eettisen tuntuinen lahja on tehdä lahjan saajan puolesta lahjoitus hyväntekeväisyyteen. Monet hyväntekeväisyysorganisaatiot antavat tällaisista lahjoista jonkun kivan, tulostettavan lahjakirjan lahjan saajalle annettavaksi. Kuuluisin näistä palveluista taitaa olla Kirkon Ulkomaanavun Toisenlainen Lahja.

Hyväntekeväisyyslahjoja annettaessa kannattaa selvittää, että kuinka suuri osa lahjan arvosta menee oikeasti hyötykäyttöön. Joillakin hyväntekeväisyysjärjestöillä hallintokulujen osuus on hävyttömän korkea.

Toisten ihmisten mielestä perinteisen kehitysavun ongelmana on, että tekee kehitysavun vastaanottajat yhä enemmän riippuvaisiksi rikkaista länsimaista. Mikäli koet, että tämä ongelma on lähellä sydäntäsi, voi ratkaisuna olla Kiva.org-niminen organisaatio, joka antaa mikrolainoja köyhiin maihin. Myös Kivalta voi ostaa joululahjaksi lahjakortteja.

Arvat

Arvat voivat olla oikein näppärä viime hetken joululahja. Arpojen ongelmana on, että niitä pitää ostaa aika monta per nuppi, että edes joku voittaisi. Myynnissä taitaa kuitenkin olla sellaisiakin arpoja, joissa on aina joku voitto. Arvat voi myös ajatella Suomessa jonkinlaisena hyväntekeväisyytenä.

Varsinkin pienet lapset (ja isot pienet lapset) voivat kuitenkin masentua jos arvasta ei tullutkaan voittoa.

Raha

Jos mikään muu ei auta, voi aina antaa lahjaksi käteistä. En kuitenkaan välttämättä suosittele käteislahjan antamista ainakaan vaimolle tai tyttöystävälle. Käteistä ei myöskään kannata antaa aikuisille lapsille. Tutkimukset kun ovat osoittaneet, että vanhemmiltaan tai sukulaisilta toistuvasti rahaa lahjaksi saavat menestyvät taloudellisesti rahallista apua saamattomia heikommin. Rahalla on siis myös turmeleva vaikutus.

Tällaisia ajatuksia ja ideoita pälkähti omaan mieleeni. Lisää vinkkejä voi heittää tulemaan kommenteissa!

3 kommenttia

 1. ”Käteistä ei myöskään kannata antaa (aikuisille) lapsille. Tutkimukset kun ovat osoittaneet, että vanhemmiltaan tai sukulaisilta toistuvasti rahaa lahjaksi saavat menestyvät taloudellisesti rahallista apua saamattomia heikommin.”

  Minimalisti on samaa mieltä. On tärkeää opettaa myös pienille lapsille, että ilmaista rahaa ei ole. Rahaa saadakseen on tehtävä jotakin, joka tuo lisäarvoa muille ihmisille.

  t. Minimalisti

 2. Vuoden vanha konvehtirasia voi olla aika ikävä lahja kierrättää. Mutta muuten tosi hyvä idea tuo kierrätys – koska harvoin yrityslahjat ovat sellaisia että niistä todella pidetään – ja niitä tuppaa tulemaan aina kauheasti.

 3. Tuula: Heh, idea on tietenkin kierrättää joululahjoja myös muina juhlina. Konvehtit menevät hyvin tupaantuliaisiin ja vaikka omana syntymäpäivänä työpaikalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.