Toisenlainen loma

Toisenlainen loma Cancunissa? (Flickr: adpowers)
Toisenlainen loma Cancunissa? (Flickr: adpowers)

On monta tapaa viettää lomaa. Kaikille ei valmiiksi ohjelmoidut rantalomamatkat Mallorcalle tai Teneriffalle ole sellainen unelma, jota haluaisi tavoitella. Silti olisi mukava mennä jonnekin lämpimään paikkaan, mutta… jotain mielenkiintoisempaa, please.

Miltä kuulostaisi kymmenen hyvää ystävää ja oma talo uima-altaineen Italiassa? 170 euroa hengeltä. Entä neljän hengen huoneisto Venetsiassa, 250 euroa per henki? Kummassakin tapauksessa loma on viikon mittainen.

Tottahan toki valmiiksi paketoidussa lomassa on puolensa. Kaikki on valmista lentokenttäkuljetuksista aamupalaan, ohjelmasta ostospaikkoihin. Moni pitää valmiiksi suunnitellusta lomasta.

Mutta jos haluaa toisenlaisen loman, on esimerkiksi Interhomen loma-asuntovuokraus edullinen, kätevä ja helppo tapa hankkia lomalle asunto, jossa on oma rauha, vapaus ja tilaa muutakin kuin se yksi hotellihuone. Asunnoissa on valinnanvaraa luksuksesta tavalliseen kerrostaloasuntoon. Mutta jokaisessa on keittiö ja keittomahdollisuus, jos ei halua lomaa ruuanlaitosta. Vuokrausfirmoja on toki monia, mutta Interhomella homma on ainakin tehty helpoksi, varmaksi ja luotettavaksi. Netistä näkee heti onko itseä miellyttävä kohde vapaana, kohteista on tarkat selosteet ja myös kaikki lisämaksut, kuten joissain kohteissa maksettava loppusiivous, on selkeästi esillä.

Lapsiperheelle hotellihuone voi olla aika helvettiä. Mutta talo, jossa on oma piha ja uima-allas, voi olla todellista mukavuutta. Ja tämä voi olla useimmille meistä myös ainoa mahdollisuus päästä asumaan vaikka
ranskalaiseen linnaan.

Onko loman päämäärä olla halpa? Vai onko todellisuutta se, että lomalle voi matkustaa vain, jos se on halpa.

Oikeasti olen kyllä sitä mieltä, että ennemmin sitten kannattaa pysyä kotona, säästää ja lähteä matkalle vasta sitten, kun sen voi tehdä niin kuin haluaa, ja nauttien. Jos koko loman ajan pitää pihistellä, se tuskin on kovin stressivapaata lomailua.

Kaikki on tietysti kiinni siitä, mikä on lomaa. Joillekin se on vieraaseen kulttuuriin tutustumista, toiselle kaupasta toiseen kiertämistä. Omatoimilomassa on se erityinen puoli, josta pidän: Loman suunnitteleminen on vähintäänkin puolet loman ilosta ja omatoimilomassa suunnittelemista riittää!

Joka tapauksessa ennen kuin tilaa valmismatkan, kannattaa vertailla hintoja: Mitä maksaa omatoimiloma ja voisiko se olla kokeilemisen arvoista. Lennoissa on edullisia tarjouksia ja asumiselle on useita vaihtoehtoja. Kun suunnittelee ensimmäistä omatoimilomaa, kannattaa ehkä kohteeksi valita maa, jonka kieltä osaa tai jossa puhutaan esimerkiksi englantia. Silloin asiat ovat yksinkertaisempia.

Ja vielä yksi vinkki: Jos olet kova ostamaan tai muuten keräämään matkamuistoja, ainakin Finnair tarjoaa mahdollisuutta maksaa ylipainokiloista netissä etukäteen – ja huomattavasti edullisemmin kuin kentällä.

6 kommenttia

 1. Lennotkin maksaa. Lisäksi monesti pitää vuokrata auto ja siihen polttoaineet tietulleja unohtamatta. Talon hintaan ei aina sisälly loppusiivous, kaasu ja/tai sähkö. Kesällä silti 3. kerran ystävien kanssa vuokrataloon Italiaan. Hyvää kesänodotusta kaikille 🙂

 2. Itse vietin taannoin viikon maaliskuun alussa Teneriffalla,lennot, hotellihuone, jossa keittiö ja ruoka kahteen pekkaan kustansi n. 350e per nuppi. Lento Ryanairilla Saksan kautta. Äkkilähtönä tuon ehkä tuohon hintaan olisi voinut saada, mutta listahinta esim. Tjäreborilla oli 700e. Ei hävinnyt ollenkaan valmismatkalle.
  Omatoimimatkan suunnittelu alkaa ajankohdan valinnalla ja halpojen lentojen bongaamisesta. Suosittelen!

  1. Sanoisin, että eniten säästää kiertomatkassa jos vertaa kustannuksia tarjolla oleviin kiertomatkoihin. Ensimmäisen Kiinan kiertomatkamme teimme niin, että kopsasin yhden matkaoimiston reitin, josta jätin yhden kohteen pois ja seurasimme sitten sitä reittiä lonely planet apuna. Vaikka tulimme ilman etukäteisilmoitusta saimme joka paikassa loistavaa palvelua. Ainoa omituinen kokemus oli Kantonin lentokentällä jatkolennon ostaminen, muttei sekin onnistui mutkikkaiden vaiheiden jälkeen. Kertaakaan meitä ei yritetty ryöstää tai jotenkin käyttää hyväksi. Noin 10 päivän kierros tuli maksamaan alle 1100€ per nenä (matkat, hotellit, ruuat, pääsyliput)vuonna 2006.

   Joitakin täpäriä tilanteita oli. Kerran olimme ravintolassa jossa henkilökunta ei ymmärtänyt kun kysyin ”Women´s toiletia” ja samaa kaikilla tuntemillani kielillä. Ei sitten millään kukaan tajunnut! Sitten hokasin piirtää naisten vessaa kuvaavan kiinalaisen kirjoitusmerkin paperille – ainoan merkin jonka olin opetellut – ja sitten minut ohjattiin oikeaan paikkaan.

 3. Isommalla porukalla talon tai huoneiston vuokraaminen voi tulla paljonkin halvemmaksi kuin hotellissa asuminen. Lisäbonuksena sitten mahdollisesti oma piha, uima-allas jne. Kohteet usein ovat kaupungin ulkopuolella, tämä on plussa tai miinus riippuen siitä mitä hakee.

  Kahdelle henkilölle hotelli voi olla edullisempikin vaihtoehto.

  Olen muutaman kerran vuokrannut huoneiston Interhomen kautta. Kohteita on todella eri tasoisia, kannattaa lukea kuvaukset tarkkaan. Kaikki kohteet eivät ole lähelläkään hotellitasoisia.

  Myös siivous-, sähkö-, toimisto- ym. lisämaksut pitää katsoa huolella, kun vertaa hintoja. Tuo Interhomen toimistomaksu on jo hyvän maun rajalla, maksun olemassaolo kun kerrotaan vasta siinä vaiheessa kun olet tekemässä varausta.

  Sesongin ulkopuolella, esim. juuri nyt keväällä, Interhomen sivuilta löytyy aika edullisia kohteita esim. Portugalissa, Espanjassa, Ranskassa jne. Maaliskuun lopulla huoneisto Nizzasta varattuna:)

  Oma keittiö tuo melkoisen säästön ruokakuluissa, kymmeniä euroja päivässä henkeä kohti. Mitä enemmän juo markettiolutta omasta jääkaapista, sitä suurempi säästö 🙂

 4. Itse suunnittelin talon vuokraamista los angelesistä, mutta olivat sen verran kalliita pariksi viikoksi, että katsoin parhaaksi vuokrata muutamasta hotellista huoneen.

  Kahden viikon kiertomatka Los angelesissa, vegasissa ja grand canyonilla tuli nyt maksamaan n.1100euroa per naama (koska meitä on kaksi, niin yht.2200e). Tuo sisältää siis kaksi *** hotellia los angelesissa(yhteensä viikko), yksi *** hotelli vegasissa neljäksi päiväksi sekä muutama pienempi hotelli grand canyonilla ja lähellä Losia, Lennot hki-lontoo-lax-lontoo-hki sekä auton vuokra viikoksi. Autolla tulee ajettua noin 1800km ja löpö ei maksa juuri mitään jenkkilässä. Viimeisen tarkistuksen mukaan kalleimmillaan 1,35usd/gallona

  Itse pidän omatoimimatkailusta, juurikin sen antaman vapauden vuoksi. Voit tehdä melkein mitä haluat ja milloin vaan.

  Pakettimatkat olivat pääasiassa Miamiin ja hinnat lähti n. 2000-2500e ->

 5. Aina tarttee olla tarkka mitä asunto sisältää ja mikä on kokonaishinta, mutta mielestäni Interhome on kallis – perheeni on käyttänytsivustoa http://www.homeaway.fi/ , jonka kautta on löydetty hyvät vuokrapaikat sekä Kreetalta, Gran Canarialta että Roomasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.