Muistakaa käyttää aurinkovoidetta

En oikeastaan tiedä miksi, mutta olen jo pidemmän aikaa miettinyt, että haluaisin kirjoittaa tänne blogiini suomeksi pari vuotta sitten netistä löytämäni kuvitteellisen valmistujaispuheen. Tästä Mary Schmichin kirjoittamasta Chicago Tribune -lehdessä ilmestyneestä jutusta on tehty oheisesta videosta kuultavissa oleva kappalekin.

Suomennos (ja virheet) ovat minun:

Hyvät vuoden 1999 abiturientit:

Muistakaa käyttää aurinkovoidetta.

Jos voisin antaa teille vain yhden vinkin tulevaisuuttanne ajatellen, olisi se aurinkovoiteen käyttäminen. Aurinkovoiteen käytön pitkän aikavälin hyödyt ovat kiistattomia. Sen sijaan loput minun teille nyt kertomista neuvoista perustuvat ainoastaan omiin, harhaileviin kokemuksiini. Jaan nämä neuvot teille nyt.

Nauti nuoruuden kauneudesta ja voimasta… tai äh, antaa olla. Et sinä kuitenkaan ymmärrä nuoruuden voimaa ja kauneutta ennen kuin olet kadottanut ne. Mutta usko minua, 20 vuoden päästä katsot valokuvia itsestäsi ja muistelet kuinka paljon mahdollisuuksia sinulla oli edessäsi ja kuinka upealta oikeasti näytit. Et ole niin lihava, mitä luulet.

Älä ole huolissasi tulevaisuudesta. Tai ole, mutta ymmärrä että tulevaisuuden murehtiminen on yhtä hyödyllistä kuin yrittää ratkaista matematiikan yhtälöitä purukumin pureskelulla. Elämäsi todelliset murheet tulevat todennäköisesti olemaan asioita, joita et ikinä olisi edes tullut ajatelleeksi ja jotka yllättävät sinut totaalisesti kello neljältä jonakin arkisena tiistai-iltapäivänä.

Tee joka päivä yksi asia, joka pelottaa sinua.

Laula.

Älä leikittele muiden ihmisten tunteilla äläkä siedä ihmisiä, jotka leikittelevät omillasi.

Käytä hammaslankaa.

Älä tuhlaa aikaasi kateuteen. Joskus olet edellä, joskus olet jäljessä. Kilpailu on pitkä, mutta loppujen lopuksi kilpailet vain itsesi kanssa.

Muista saamasi kehut, mutta unohda haukut. Jos onnistut tässä, kerro minulle miten teit sen.

Säilytä vanhat rakkauskirjeesi, mutta hävitä vanhat tiliotteesi.

Venyttele.

Älä tunne syyllisyyttä vaikka et tietäisi mitä haluat tehdä elämälläsi. Monet mielenkiintoisimmista tuntemistani ihmisistä eivät tienneet 22-vuotiaina mitä he elämältään halusivat. Jotkut mielenkiintoisimmista tuntemistani 40-vuotiaista eivät tiedä sitä vieläkään.

Varmista riittävä kalsiumin saanti. Ole hellä polvillesi. Tulet kaipaamaan niitä kun ne ovat mennyttä.

Ehkä menet naimisiin, ehkä et. Ehkä saat lapsia, ehkä et. Ehkä koet avioeron 40-vuotiaana, ehkä tanssit tiputanssia 75-vuotishääpäivänäsi. Mitä ikinä teetkään, älä onnittele itseäsi liikaa, mutta älä myöskään ole liian ankara itsellesi. Tekemäsi valinnat ovat puoliksi sattumaa, aivan kuten kaikkien muidenkin.

Nauti kehostasi ja käytä sitä kaikin mahdollisin keinoin. Älä pelkää sitä äläkä välitä mitä muut siitä sanovat. Oma kehosi on upein väline mitä tulet ikinä omistamaan.

Tanssi, vaikka et voisikaan tehdä sitä muualla kuin olohuoneessasi.

Lue käyttöohjeet, vaikka et noudattaisikaan niitä.

Älä lue kauneuslehtiä. Ne saavat sinut vain tuntemaan itsesi rumaksi.

Opi tuntemaan vanhempasi. Et voi ikinä tietää milloin he ovatkin yht’äkkiä poissa. Ole kiltti sisaruksillesi. He ovat paras yhteytesi omaan menneisyyteesi ja he tulevat myös kaikkein todennäköisimmin pysymään rinnallasi myös tulevaisuudessa.

Ymmärrä, että ystävät menevät ja tulevat, mutta muutamaa tärkeintä ystävyyssuhdettasi sinun kannattaa vaalia. Tee kovasti töitä, että välimatkat ja elämäntyylien erot eivät tulisi ystävyytenne tielle, sillä mitä vanhemmaksi tulet, sitä enemmän tarvitset ihmisiä, jotka tunsivat sinun nuoruudessasi.

Asu kerran elämäsi aikana New Yorkissa, mutta muuta sieltä pois ennen kuin se tekee sinut kyyniseksi. Asu kerran elämäsi aikana Pohjois-Kaliforniassa, mutta muuta sieltä pois ennen kuin se tekee sinut pehmeäksi. Matkustele.

Hyväksy tiettyjä, väistämättömiä tosiasioita: hinnat nousevat, poliitikot pettävät vaimojaan ja myös sinä vanhenet… ja kun alat tulla vanhaksi, haaveilet nuoruudestasi, jolloin kaikki oli halvempaa, poliitikot olivat suoraselkäisiä ja lapset kunnioittivat vanhempiaan.

Kunnioita vanhempiasi.

Älä odota, että kukaan pitäisi sinusta huolta kun olet vanha. Voi olla, että sinulla tulee olemaan onnea raha-asioissasi tai puolisosi tulee olemaan varakas, mutta et ikinä tiedä, milloin onnesi tai puolisosi päättää hylätä sinut.

Älä ryhdy liian kokeilunhaluiseksi hiuksiesi kanssa tai nelikymppisenä tukkasi näyttää siltä kuin se kuuluisi 85-vuotiaalle.

Varo kenen neuvoihin luotat, mutta ole kärsivällinen niiden kanssa, jotka yrittävät neuvoa sinua. Neuvojen antaminen on eräänlaista nostalgiaa, jossa menneet muistot kaivetaan esiin, pyyhitään ne liasta, maalataan rumien osien päälle ja sitten myydään koko paketti kuulijoille todellisuutta arvokkaampana.

Mutta luottakaa minuun aurinkovoiteen suhteen.

Jos tästä koko jutusta pitäisi löytää joku pointti niin se on ehkä siinä, että aina muutaman kerran vuodessa kuuntelen tuon oheisen kappaleen ja pysäytän itseni miettimään, että mitä oikeastaan olen elämälläni tekemässä.

Katso myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.