10 vinkkiä kesätyöntekijälle

Kesätyöntekijä?
Kesätyöntekijä?

Kevätlukukausi alkaa olla pikkuhiljaa ohi ja monilla opiskelijoilla ovat kesätyöt alkamassa. Olin aikoinani itse aivan hukassa ensimmäisissä ”oikeissa” kesätyöpaikoissani. Työelämässä eteeni tuli monia asioita, joita ei koulussa oppinut ja joista ei kaikista oikein edes löytynyt tietoakaan.

Ajattelinkin jakaa omien kokemuksien pohjalta seuraavat kymmenen vinkkiä kesätöitä tekeville opiskelijoille. Olen itse opiskellut ja tehnyt kesätöitä lukiolaisena ja korkeakouluopiskelijana, mutta uskon, että nämä vinkit pätevät vaikka olisit ammattikoululainenkin.

En ole missään nimessä työsuhde- ja veroasioiden huippuasiantuntija ja osa vinkeistä on omia mielipiteitäni. Toivottavasti tästä pienestä muistilistasta on kuitenkin jollekin jotakin apua.

1. Tee työsopimus aina kirjallisena

Vaikka suullinenkin työsopimus on pätevä, kannattaa työsopimus aina tehdä kirjallisena. Vaikka sinulle olisi joku lupaillut kesätöitä helmikuussa, älä pidä tällaista lupausta varmana tietona ennen kuin sinulla on kirjallinen ja allekirjoitettu työsopimus kädessäsi.

Työsopimuksesta tulisi käydä ilmi palkan määrä, työaika, työtehtävät ja työsuhteen kesto.

2. Tarkasta oman alasi suosituspalkka ammattiliitosta

Jos sinulta kysytään palkkatoivetta etkä oikein tiedä mitä vastaisit, katso, josko omalla ammattiliitollasi olisi suosituspalkkalistoja. Monet ammattiliitot julkaisevat suosituspalkkalistoja vuosikursseittain ja ammattialoittain. Varsinkin isommat työnantajat noudattavat yleensä näitä suosituspalkkoja mielellään.

3. Älä pelkää opintotuen tulorajoja

Palkkoihin liittyen olen huomannut, että monet opiskelijat pelkäävät opintotukensa menettämistä kesä- ja sivutöiden vuoksi. Osa tästä pelosta on ihan oikeutettua, mutta aika paljon kysymys on siitä, että opiskelijat ymmärtävät tulorajat väärin.

Vaikka opintotuen tulorajat ilmoitetaan kuukausittain, on opintotuessa käytännössä vuosituloraja. Jos olet tehnyt töitä niin paljon, että joudut maksamaan opintotukea takaisin, sinun kannattaa olla lähinnä tyytyväinen itseesi. Pitkällä aikavälillä opiskelujen aikainen hyväpalkkainen työnteko parantaa mahdollisuuksiasi saada hyväpalkkaisia töitä myös valmistuttuasi.

4. Liity työttömyyskassaan jo opiskeluaikana

Ansiosidonnaisen päivärahan saaminen edellyttää, että olet ollut kymmenen kuukautta työttömyyskassan jäsenenä ennen kuin sinut irtisanotaan. Työttömyyskassaan  (tai ammattiliittoon) kannattaakin liittyä jo opiskeluaikana. Ammattiliittojen ja tätä kautta myös työttömyyskassan jäsenyys on usein opiskelijoille ilmainen.

Työttömyyskassaan voi liittyä ilman, että kuuluisit ammattiliittoon. Jos haluat olla oikein näppärä, voit myös laskea, että minkä ammattiliiton jäsenyys tulee sinulle halvimmaksi.

5. Matkapuhelinetu pienentää käteen jäävää palkkaasi

Jos kesätyösi on toimistotyötä, voit saada työnantajaltasi matkapuhelimen ja siihen kuuluvan liittymän. Verotuksessa matkapuhelinetu kasvattaa kuukausipalkkaasi 20 eurolla kuukaudessa. Koska laskennallinen kuukausipalkkasi kasvaa, maksat enemmän veroja.

6. Hanki kesätöitä varten uusi verokortti

Jos olet opiskelija, verokortillasi oleva veroprosenttisi on todennäköisesti päin prinkkalaa. Verokortin veroprosentti on laskettu arvioitujen vuositulojen perusteella.

Hae verotoimistosta uusi verokortti, jossa on huomioitu kaikki arvioidut vuositulosi, myös opintotukesi. Verotoimiston virkailijat auttavat oman kokemukseni perusteella mielellään näiden laskemisessa.

Suomessa työnantajien kuuluu pidättää palkasta veroa eli lähettää osa palkastasi joka kuukausi verottajalle. Mikäli et toimita työnantajallesi verokorttia ajoissa, palkastasi pidätetään veroa 60 prosenttia etkä saa juuri mitään ensimmäisestä tilistäsi käteen.

Toimita siis uusi verokorttisi ajoissa työnantajasi palkanlaskentaan.

7. Muista tehdä matkalaskut

Jos joudut liikkumaan työpaikaltasi asiakkaalle omalla autolla, tulee sinun tehdä näistä matkoista matkalasku. Tätä ei kukaan tule todennäköisesti sinulle sanomaan, mutta sinun kannattaa pitää itse ajoista jonkinlaista ajopäiväkirjaa. Kirjoita tähän ajopäiväkirjaan auton matkamittarin lukema ajon alkaessa ja päättyessä, asiakkaan nimi sekä päivämäärä ja ajon alkamis- ja päättymiskellonajat.

Yleensä kuukauden matkalaskut pitää tehdä tietyn ajan kuluessa kuukauden päättymisestä.

Matkalaskuihin liittyen, jos teet esimerkiksi siivous- tai kodinhoitotyötä, jossa joudut liikkumaan hyvin paljon omalla autolla päivän aikana kannattaa varmistaa, että saat ihan oikeasti nämä korvaukset oman auton käytöstä. Mikäli et saa korvauksia, kannattaa ymmärtää ja sisäistää, että auton käyttöön liittyy paljon muitakin kuluja kuin pelkkä polttoaine.

8. Varmista, että saat viimeisen palkan yhteydessä lomakorvauksesi

Mikäli työsopimuksessa tai työehtosopimuksessa ei muuta lue, kertyy sinulle vuosilomaa 2 päivää jokaista työssäolokuukautta kohti. Kesätyössä nämä lomat maksetaan yleensä lomakorvauksena lopputilin eli viimeisen palkan yhteydessä.

9. Pyydä kesän jälkeen kirjallinen työtodistus

Työntekijällä on aina oikeus  saada työsuhteen päättyessä työtodistus. Työtodistus kannattaa pyytää myös kesätöistä, sillä niistä on apua haettaessa uusia kesätöitä tai oikeita töitä. Samalla kannattaa myös kysyä, että voitko lisätä esimiehesi suosittelijaksi ansioluetteloosi.

Työnantaja voi kirjoittaa pyynnöstä työtodistukseen työsuhteen päättymiseen syyn sekä arvion työntekijän työtaidoista tai käytöksestä. Mikäli pyydät arviota käytöksestäsi tai työtaidoistasi ja arvio on ollut huono, voit pyytää uutta, suppeampaa työtodistusta, jossa näitä ei ole mainittu.

10. Tarkasta seuraavan vuoden veroilmoituksessa työmatkavähennys

Vaikka saisit veroilmoituksen mukaan veronpalautusta, tarkasta silti aina veroilmoitus ja vaadi sinulle kuuluvat vähennykset. Huolimatta verottajan muistutuskampanjoista, joka vuosi lukemattomat suomalaiset jättävät hakematta heille kuuluvia vähennyksiä.

Vähennyksistä tärkein on vähennys kodin ja työpaikan välisistä matkakuluista. Verotuksen omavastuun vuoksi tällaisia ei yleensä kesätöistä synny, mutta mikäli työaikasi on esimerkiksi alkanut yöllä tai julkista liikennettä ei ole käytettävissä, voit vaatia verotuksessa vähennystä työmatkoista oman auton mukaan.

Tämä vähennys on todella merkittävä ja kannattaa ehdottomasti tarkastaa, että voisitko saada tätä vähennystä.

Verotuksessa on mahdollista pyytää vähennyksiä monesta muustakin asiasta kuten oman työhuoneen käytöstä, ammattikirjallisuudesta sekä työhön käytettävien laitteiden ostamisesta kotiin. Tunne oikeutesi.

Loppukevennyksenä vielä pieni bonusvinkki toimistotyöntekijöille:

Lähes kaikkien työpaikkojen neuvotteluhuoneiden vakiovarustukseen kuuluvat videotykit hajoavat jos sammutat ne vetämällä virtajohdon irti seinästä. Videotykit sammutetaan yleensä siten, että virtanapista painetaan ensin kerran ja sitten toisen kerran. Tämän jälkeen videotykki hurisee vielä useamman minuutin ajan viilentäessään tulikuumaa lamppuaan. Videotykkien lamput maksavat useamman sata euroa, joten kannattaa jättää ne virtajohdot rauhaan.

Muualla verkossa:

Käytin tämän jutun kirjoittamisessa apuna myös Taloustaito-lehden numeroa 05/2011, josta löytyy pieni tietopaketti veroista opiskelijoille. Tätä juttua ei vielä löytynyt verkosta, mutta Taloustaito-lehteä julkaisevan Veronmaksajain keskusliiton sivuilta löytyy todella hyvin tietoa verotuksesta ja esimerkiksi verovähennyksistä. Suosittelen lämpimästi.

Minkälaisia vinkkejä sinä antaisit kesätyöntekijälle? Kerro omat vinkkisi kommenteissa.

8 kommenttia

 1. Heikki vinkkasi Facebookin puolella siitä, että samalla kun pyytää työtodistusta kannattaa myös pyytää suosittelijoita. Täydensin juttua Heikin kommentilla. Kiitos vinkistä, Heikki!

 2. Kohta viisi on täysin oikein, mutta mielestäni tuo on vain ETU palkan lisäksi. Jos veroprosentti on vaikkapa 20 niin maksettavaksi tulee 4e/kk. Tuolla saa liittymän, puhelimen ja puhelut (joskus myös datan) sekä tuen. Ei paha hinta.

 3. Tarkista, onko lähistöllä lounasravintolaa, josta saa opiskelijahintaista (kelan ateriatuki) ruokaa. Näitä voi olla sekä varsinaiset opiskelijaravintolat, että lounasravintolat (esim. Amicalla), joista saa opiskelija-alennuksen.

  Itse söin yhden kesän työpaikan lounasravintolassa opiskelijahinnalla. Päivän ainoa lämmin ruoka tuli kuitattua sillä ja laatu oli keskiverto-opiskelijaravintolaa parempi 😉

  Mikäli opiskelijahintaiseen lounaaseen ei ole mahdollisuutta, tee eväät (esim. isompi annos ruokaa useammassa erässä lämmitettäväksi). 5-6 euron lounas ei ole hintansa arvoinen, ainakaan jos on pieniruokainen nainen.

 4. Emmin antama vinkki on todellakin paikallaan. Varmasti alkaa useampaakin opiskelijaa ketuttamaan kun ruokailu maksaakin 10€ / päivä keskustan lounasravintolassa…

  Toinen juttu ovat nuo palkat. Usein tuota suositeltua palkkaa ei uskalleta vaatia. Allekirjoittaneella ei ole asiasta kokemusta, mutta miten esim. haastattelutilanteessa alan suositusten mukaisen palkan vaatiminen vaikuttaa? Tuntuisi kuitenkin usein olevan niin, että todella harva saa suositeltua palkkaa.

 5. Joonas: Palkka-asioista keskustellaan yleensä siinä vaiheessa, kun rekrytöintipäätös on käytännössä jo tehty. Yritykselle ei loppujen lopuksi ole hirveästi merkitystä, että onko palkka sen 300 euroa kuukaudessa suurempi.

  Lisäksi suosituspalkan pyytäminen on omiaan osoittamaan, että työntekijä tietää oman arvonsa sekä on osoitus jonkinlaisesta henkisestä selkärangasta.

  Suosituspalkan pyytäminen tietenkin edellyttää, että on hakemassa niihin tehtäviin, joiden suosituspalkkaa pyytää.

 6. Moi,

  Miten mun kannattaa menetellä, kun opiskelen tällä hetkellä ja käyn iltatöissä. Iltatyöt loppuvat jouluaattona. Saan iltatöistä verokortin takaisin tammikuussa. Tammikuussa minulla alkaa työt toisaalla ja sinne pitäisi toimittaa verokortti, jota mulla ei heti ole. Ja aion tammikuun lopussa lopettaa opiskelut.. Eli tarvitsen uuden verokortinkin?

 7. Saat verokortin verotoimistosta näppärästi puhelimella, netin kautta tai käymällä. He voivat jopa lähettää sen suoraan uudelle työnantajallesi.

 8. Kävin itse hakemassa muuten eilen uuden verokortin itselleni juurikin. Ihan nopeasti hoitui homma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.