Yritykset ovat psykopaatteja

Psykopaatti työssään (Psycho, 1960)
Psykopaatti työssään (Psycho, 1960)

– Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille (Osakeyhtiölaki)

Vaikka yrityksiä kohdellaankin oikeuskäytännössä oikeushenkilönä ei yritysten toiminnalla ja inhimillisyydellä ole yleensä mitään tekemistä toistensa kanssa. Olen itse viehättynyt ajattelemaan yrityksiä psykopaatteina. Sain tämän ajatuksen Economist-lehden parin vuoden takaisesta artikkelista, jossa yrityksiä kuvailtiin seuraavasti:

Kuten kaikki psykopaatit, yrityskin on kiinnostunut yksinomaan itsestään: sen tarkoitus on luoda varallisuutta osakkeenomistajilleen. Ja kuten kaikki psykopaatit, yritys on vastuuton, sillä se vaarantaa muut tyydyttääkseen voitonmaksimoinnin halunsa vahingoittaen työntekijöitään, asiakkaitaan ja ympäristöä. Yritys manipuloi kaikkea. Se on suuruudenhullu väittäen aina olevansa paras tai numero ykkkönen. Sillä ei ole empatiaa ja se kieltäytyy ottamasta vastuuta teoistaan. Se ei tunne katumusta. Sen suhde muihin on pintapuolinen ja se luo itsestään haluamaansa mielikuvaa viestintäkonsulttien ja markkinoinnin ammattilaisten avulla. Lyhyesti, jos metafora yrityksestä henkilönä on oikea, on yritys kliinisesti hullu.

Tämä on hyvä muistaa aina kun on tekemisissä yritysten kanssa, oli kysymys sitten palkkaneuvotteluista tai yrityksen tuottamien tuotteiden ja palveluiden ostamisesta.

Kirjoittelen tästä aiheesta oikeastaan siksi, että lueskelin tänään uusinta Kuluttaja-lehteä. Tässä lehdessä mainittiin kaksi juttua, jotka mielestäni kuvastavat melkoisen hyvin yritysten psykopaattista luonnetta.

Ensimmäinen näistä jutuista koski pyykinpesukoneiden pesulämpötiloja. Kuluttaja-lehden testissä kävi nimittäin ilmi, että toisin kuin voisi luulla, pyykinpesukoneiden 60 asteen pesun lämpötila ei suinkaan ole aina 60 astetta. Kuluttaja-lehden sanoin:

Pyykinpesijän yllätykseksi 60 asteen pesuohjelman valitseminen ei aina tarkoita, että kone todella käyttäisi 60-asteista vettä […] Syynä on energiapihiys. Valmistajat havittelevat parasta mahdollista energiamerkintää, eikä luokitus vaadi, että kone pesisi pyykit luvatussa lämpötilassa. Ainoastaan pesutuloksen pitää vastata luvatun lämpötilan pesutulosta.

Käytännössä tästä on haittaa varsinkin allergikoille, sillä pölypunkit eivät tällaisista energiamerkinnöistä perusta. Tämä ei kuitenkaan haittaa piirun vertaa pyykinpesukoneiden valmistajia sillä ne tietävät, että pyykinpesukoneen ostava kuluttaja ei tule ikinä tutkimaan pesukoneensa pesuveden todellista lämpötilaa eri pesuohjelmissa.

Toinen juttu, jossa samanlainen asia pisti silmään koski marinoituja lihoja. Johtuen kuluttajien heräämisestä natriumglutamaatin mahdolliseen haitallisuuteen monet lihanvalmistajat ovat lopettaneet natriumglutamaatin käytön. Jotkut jopa toitottavat tätä suureen ääneen mainoskampanjoissa ja pakkauksien kyljissä. Kuluttaja-lehti kuitenkin huomauttaa:

Natriumglutamaatin sijaan valmistajat suosivat nyt hiivauutetta, joka tosin on lähes samaa tavaraa. Hiivauute on kasviperäinen arominvahvenne, joka sisältää samaa glutamaattihappoa kuin natriumglutamaattikin. Sillä ei ole e-koodia, vaan se merkitään tuoteselosteisiin nimellä hiivauute.

Valmistajat tietävät, että lisäaineita karttavat kuluttajat tunnistavat natriumglutamaatin ja e-koodit, mutta tietävät, että hiivauute menee kuluttajiin läpi. Lihatiedotuksen toiminnanjohtaja toteaa Kuluttaja-lehdelle: ”Jollakin makua pitää saada.”

Kyllä, yritysten yksittäiset työntekijät ovat ihmisiä. Kokonaisuudessaan yritys ei kuitenkaan ole ihminen tai edes inhimillinen vaan ainoastaan oikeuskäytäntöä varten sopimusten ja lakipykälien avulla luotu käsite.

Vieläpä psykopaattinen sellainen.

4 kommenttia

 1. Yrityksen on pakko ajatella itseään ollakseen olemassa. Toimintaa pitää voida subventoida tai muuttaa yritys säätiöksi, mikäli halutaan luopua voiton tavoittelusta ja keskittyä rehelliseen palveluun.

  Kiusalliseksi nykytilanteen tekeekin se, että tuotteen/palvelun kanssa vaikeuksissa olevat joutuvat usein epäoikeudenmukaiseen asemaan.

  Toisaalta, jos tuomme julkisuuteen yritysten menettelytapoja ongelmatilanteissa, niillä on kovemmat paineet parantaa palvelua kuin verovaroin maksetulla valtionyhtiöllä. Mita suurempi merkitys myyntivoitoilla on yritykselle, sen tehokkaampaa on palvelujen boikotointi. Pitää siis alkaa tutkimaan yrityksen rakennetta ja iskeä heikoimpaan kohtaan, jos asiakaspalvelussa ilmenee kyykyttelyä.

 2. Puutun aivan pieneen yksityiskohtaan: pölypunkkeja ei Suomessa enää tiettävästi juurikaan esiinny. Asian on nostanut esiin hyönteistutkija Juhani Itämies. 60- (ja joskus myös 90-)asteista pesuohjelmaa kyllä muista syistä tarvitaan; esimerkiksi kestovaippojen hygienia olisi aika heikolla tolalla, jos alhaisemmassa lämpötilassa pesisi.

 3. Alkuperäisessä tekstissä todettiin ’korporaatioiden’ olevan psykopaatteja. Yleiskielessä sanalla corporation viittaa tosiaan suuryrityksiin mutta käsite kattaa kaikki firmat, virastot, kunnat, valtiot ja yhdistykset.

  http://dictionary.reference.com/browse/corporation

  –noun
  1.
  an association of individuals, created by law or under authority of law, having a continuous existence independent of the existences of its members, and powers and liabilities distinct from those of its members.
  2.
  ( initial capital letter ) the group of principal officials of a borough or other municipal division in England.

  Virheen tekeekin ihminen olettaessaan yrityksellä olevan inhimillinen luonne. Yritys on vain hyötylogiikka, symbioottinen olento josta ottavat elantonsa sen työntekijät, omistajat ja yhteistyökumppanit.

  Tietenkin on mahdollista luoda inhimillisempi rajapinta asiakkaan kanssa, mutta viime kädessä tämänkin ihmisen täytyy noudattaa vain yhtiön antamia ohjeita, joten yhtiön omaantuntoon tai inhimillisyyteen ei voi vedota.

  -R-

 4. Tietääkö herra ekonomisti miksi yritykset ovat pakotettuja olemaan psykopaatteja?

  Syy löytyy siitä, mitä raha on ja kuinka se luodaan. Niin kauan kun raha luodaan tyhjästä korkoa kasvavaksi velaksi (liikepankeissa) ovat niin yritykset kuin yksilöt pakotettuja tavoittelemaan rahaa psykopaattien lailla, sillä kun koron osuutta ei ole luotu järjestelmään, ei lainoja voi koskaan maksaa takaisin. Siksi koko ajan useamman ja useamman on tehtävä konkurssi (joko yrityksenä tai luonnollisena henkilönä) sillä raha on velkaa ja velan osuus kasvaa koron takia koko ajan eli yhä vähemmälle riittää ”positiivista” rahaa jota järjestelmään ei ole koskaan juuri laskettukaan.

  Siksi.

  Muutetaan rahajärjestelmää edes sellaiseksi millaiseksi ihmiset sen kuvittelevat, eli että valtiot luovat rahaa ja että pankit lainaavat muitten talletuksia, niin vastuullisia yrityksiä voi heti alkaa olla olemassa. Ja valtavilta massoilta vähenee pikkuhiljaa valtava puute ja taloudellinen ahdinko.

  Kannattaa myös miettiä sitä, kenelle esimerkiksi Suomen valtio on velkaa. Suomen valtio on velkaa mm. Nordealle ja Sammolle ja tusinalle muulle liikepankille mukaanlukien Karibialaiset huumepesurahapankit. Maksamme tänäkin vuonna verorahoista yli 2 miljardia euroa valtion velan korkoa LIIKEPANKEILLE jotka lainaavat rahaa luoden sitä (valtiolle 0% varantovaatimuksella) TYHJÄSTÄ ja vaativat tästä korkoa.

  Kaikkien säästäväisten ihmisten kannattaa miettiä minkälaiseen rahajärjestelmään EU on meidät laittanut, sillä jos rahajärjestelmän täysin tolkuton virhe sallia yksityisyrityksien luoda mielivaltaisesti rahaa tyhjästä, meidän ei tarvitse ihan näin paljon kaikesta säästää.

  Miettikää tätä ja etsikää ensi vaaleissa käsiinne sellainen ehdokas joka ymmärtää mikä tässä maailmassa on eniten vialla. Asiasta löytää enemmän tietoa googlettamalla esim. ”talousdemokratia” tai katsomalla netistä ilmaisen Ajan Henki -elokuvan. Siis ILMAISEN.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.