Paras aika vuodesta ostaa mitä vain

Aina on menossa joku alennusmyynti
Aina on menossa joku alennusmyynti

Paras aika vuodesta ostaa käytetty auto on joulukuussa. Kannettavan tietokoneen taas saa halvalla elokuussa koulujen alkaessa.

Olen koonnut seuraavaan listaan halvimmat ajat vuodesta ostaa melkein mitä vain.

Talo ja koti

 • Asuntojen myynnin huippusesonkia on kevät ja kesä. Vastaavasti halvimmalla asunnon saa neuvoteltua itselleen synkkänä syksynä ja talvella, jolloin pihat ja puutarhat eivät toimi myyntivalttina ja huoneet vaikuttavat pieniltä ja pimeiltä.
 • Vuokra-asuntojen ehdoton huippusesonki on heinäkuu uusien opiskelijoiden etsiessä kuumeisesti kattoa pään päälle. Vuokra-asuntoja vapautuu vastaavasti paljon vuoden lopussa ja loppukeväästä, jolloin vuokra-asunnoista on varsinkin opiskelupaikkakunnilla ylitarjontaa. Kalliitkin vuokra-asunnot vuokrataan yleensä halvemmalla silloin, kun yhtiössä on alkamassa putki- tai julkisivuremontti. Mikäli tässä vaiheessa saa napattua hyvän vuokran, ei vuokranantaja voi korottaa vuokraa remontin valmistuttua yleensä kuin indeksikorotuksen verran vuodessa ellei muusta erikseen sovita.
 • Huonekalut ovat alennuksessa tammikuussa ja heinäkuussa kauppojen tehdessä tilaa uusille malleille. Erityisesti sohvat kannattaa ostaa näinä aikoina vuodesta.
 • Kaasugrillit tulevat alennukseen kesän päättyessä elokuussa.
 • Taloustavarat kuten kattilat ja keittiön pienkodinkoneet ovat suosittuja lahjoja ylioppilaille ja morsiuspareille. Näitä saakin halvalla huhti-toukokuussa.

Puutarha

Suomalaiset ostavat eniten puutarhatarvikkeita toukokuussa.

 • Kukkasipulit, siemenet ja muut puutarhatarvikkeet saa halvalla heinäkuun lopussa suurten markettien sulkiessa puutarhaosastonsa talveksi.

Vapaa-aika ja viihde

 • Kuntosalijäsenyydet menevät parhaiten kaupaksi alkuvuodesta joulun mässäilyn ja uuden vuoden lupausten jälkeen. Kuntosalit kuitenkin tyhjenevät viimeistään toukokuussa. Tällöin on hyvä hetki käydä neuvottelemassa kesän ja syyskauden jäsenyydestä.
 • Vuokraelokuvat ovat halvimpia keskellä viikkoa ja erityisesti tiistaisin.
 • Elokuvateattereiden päivänäytökset ovat yleensä iltoja halvempia. Elokuvalippuja saa ostettua halvemmalla myös kesällä.

Vaatteet

Vaatteet tulevat alennukseen yleensä siinä vaiheessa kun kunkin vaatteen käyttöaika on juuri päättymässä.

 • Talvivaatteet saa halvalla maaliskuun alennusmyynneistä kauppiaiden tyhjentäessä varastojaan kevättä varten. Maaliskuussa kannataa ostaa takit, pipot ja hansikkaat.
 • Kesävaatteet tulevat alennusmyynteihin heti juhannuksen jälkeen.
 • Vedenpitävät vaatteet ja tekniset juoksuasut sekä kuoritakit ovat alennuksessa yleensä loppusyksystä marraskuussa. Verkkokaupoissa urheiluvaatteita voi löytyä alennuksessa vielä pitkälle sesongin päättymisen jälkeenkin.

Urheiluvälineet

 • Polkupyörät saa halvimmalla alkutalvesta, jolloin pyöräkauppiaat tyhjentävät varastoja edellisen vuoden malleista. Halpaa polkupyörää haluavan kannattaa katsella erityisesti ulkomaisia polkupyörien verkkokauppoja.
 • Rullaluistimet tulevat yleensä alennusmyyntiin heinäkuun alussa. Rullaluistimia löytyy monesti jopa 70 prosentin alennuksella.
 • Laskettelutarvikkeita saa ostettua halvalla verkkokaupoista loppukeväällä ja kesällä. Kivijalkakaupoissa laskettelutarvikkeet tulevat alennukseen viimeistään maalis-huhtikuussa hiihtolomien aikaan urheiluliikkeiden tyhjentäessä varastoja kevään vaatteille sekä polkupyörille. Laskettelukauden lopussa myös hiihtokeskuksista voi bongata edullisesti niin vanhentuvia malleja kuin vuokrakäytössä olleita lumilautoja ja laskettelusuksiakin.

Elektroniikka

 • Televisioita löytyy alennuksesta ympäri vuoden. Parhaat tarjoukset löytyvät yleensä joulukuun alussa, joulun välipäivien alennusmyynneistä sekä ennen jääkiekon MM-kisoja. Myös muut suuret urheilutapahtumat kuten olympialaiset, jalkapallon MM-kisat sekä yleisurheilun MM-kisat saavat kauppiaat laittamaan televisioita tarjoukseen. Uudet televisiomallit tulevat kauppoihin yleensä syksyllä, jolloin edellisen vuoden mallit ovat alennuksessa.
 • Digikameroiden uudet mallit saapuvat kauppoihin heti suurten messujen jälkeen. Vanhat mallit ovat alennuksessa tammi- ja helmikuussa.
 • Matkapuhelimista julkaistaan uusia malleja pitkin vuotta. Apple julkaisee uuden iPhone-version perinteisesti syyskuussa, jolloin vanhojen mallien hintoja lasketaan. Muut matkapuhelimet saa yleensä halvimmalla kuusi kuukautta puhelimen myyntiin tulon jälkeen.
 • Kannettavat tietokoneet ovat tarjouksessa yleensä koulujen alkaessa uusien korkeakouluopiskelijoiden hankkiessa kannettavaa koulukäyttöön. Kannettavat ovat alennuksessa myös joulun tienoilla.
 • Kodinkoneet on halvinta ostaa syyskuussa tai lokakuussa.

Elektroniikan ostajan kannattaa muistaa myös Stockmannin Hullut Päivät. Hullut Päivät järjestetään kaksi kertaa vuodessa ja tutkimusteni mukaan Hullujen Päivien tarjoukset ovat oikeasti halpoja. Toinen kova aika ostaa elektroniikkaa on uuden Gigantin avajaiset. Näitä ei tapahdu usein, mutta tarjoukset ovat tunnetusti niin kovia, että ne pistävät vaikka koko pääkaupunkiseudun liikenteen sekaisin.

Erityisesti elektroniikkaa ostaessa tuotteiden hintojen vertailu on helppoa. Käytän itse elektroniikan hintavertailuun Hintaseuranta.fi-sivustoa.

Ajoneuvot

 • Moottoriveneet ja soutuveneet ovat tarjouksessa vuotuisten venemessujen aikaan sydäntalvella.
 • Käytettyjä moottoripyöriä saa edullisesti yksityishenkilöiltä kesän lopulla motoristien pohtiessa pyörän talvisäilytyksen ja seisontavakuutuksen hintaa.
 • Uuden moottoripyörän ostaja voi saada edellisen vuoden mallin edullisesti syksyllä, jolloin pyörän koeajo on vielä juuri ja juuri mahdollista. Talvella ongelmaksi tulee pyörän koeajamisen mahdottomuus.
 • Käytetyn auton saa halvimmalla joulun välipäivien aikaan. Autokaupat ovat tällöin lähes tyhjiä ja myyjät haluavat nostaa myyntimääriään vuosibonustansa varten. Lisäksi kauppojen tarvitsee tyhjentää käytettyjen autojen varastoja. Uusien autojen kauppa hiljenee loppusyksystä ihmisten ajoittaessa auto-ostoksensa niin, että uusi auto tulee rekisteriin vuoden alusta.
 • Paras aika ostaa uusi auto on kuun lopussa, jolloin myyjät haluavat saada kuukausittaisen tavoitemyyntimääränsä täyteen. Uudet automallit tulevat liikkeisiin loppusyksystä. Edellisen vuoden mallit löytyvät tarjouksesta syyskuussa.
 • Talvirenkaat saa halvalla keskellä talvea, kesärenkaat taas syksyllä.
 • Autopesuloiden huippusesonkia ovat viikonloput ja illat. Jotkut autopesulat tarjoavat auton pesun halvemmalla yöllä ja aivan aikaisin aamulla.

Ruoka

 • Kauppojen lihatiskit suljetaan yleensä kuuden aikaan illalla, minkä jälkeen lämpimät ruoat laitetaan alennukseen.
 • Vanhentuvat einekset leimataan alennusmyyntileimalla yleensä kello kahdeksan aikoihin illalla kaupoissa, jotka sulkevat ovensa yhdeksältä.
 • Vanhentuvia ruokia voi ostaa edullisesti pakkaseen myös suljettua sunnuntaita edeltävänä lauantaina sekä ennen pitkiä pyhiä.
 • Olut on tarjouksessa perinteisesti ennen juhannusta sekä ennen joulua halvan mallasjuoman toimiessa kauppojen sisäänheittotuotteena.
 • Kinkut tulevat alennukseen heti joulun jälkeen. Jos kotoa löytyy iso pakastin, voi pari kinkkua pakastamalla saada sianlihaa pakkaseen koko loppuvuodeksi.
 • Joulun välipäivinä saa kaupoista halvalla myös muita jouluruokia kuten porkkana- ja lanttulaatikkoa sekä perunalaatikkoa.
 • Vuoden nakit kannattaa ostaa pakkaseen juuri ennen uutta vuotta.
 • Makkaroiden sesonki on juhannus ja kesäkuun kolmas viikko on hyvä hetki ostaa pakastimeen makkaroita.
 • Virvoitusjuomien huippusesonkia ovat kesähelteet sekä joulukuu. Paljon limsaa juova voi saada jumalten nektarinsa jopa puoleen hintaan syksyn ja kevään hintoihin nähden. Myös vappu voi tuoda mukanaan alennuksia alkoholittomistakin juomista.
 • Suklaat ja suklaakonvehdit ovat alennuksessa heti joulun jälkeen. Tämä onkin hyvä aika vuodesta ostaa ne pakolliset konvehtirasiat seuraavaksi jouluksi jos vain viimeinen käyttöpäivä sen sallii ja asunnosta löytyy riittävästi viileää säilytystilaa. Muuten kesän helteet tuovat suklaiden pintaan ikävän harmaan pinnan.
 • Kovat karkit voi ostaa varastoon heti pääsiäisen jälkeen. Joitakin yksittäisiä alennuksia voi löytyä myös penkkariajeluiden aikaan.
 • Suomalaiset syövät jäätelöä ympäri vuoden, mutta parhaat jäätelötarjoukset löytyvät kaupoista kesäkuussa ensimmäisten helteiden alettua. Tällöin voikin ostaa pakastimeen jäätelöä koko kesäksi.
 • Sokeri on alennuksessa kesällä ja alkusyksystä mansikoiden ja marjojen kypsyessä.
 • Jauhot ja muut leivonta-aineet tulevat alennukseen marraskuussa niiden toimiessa ruokakauppojen sisäänheittotuotteina joulun alla.
 • Mansikat ja marjat saa itsepoiminnasta puoleen hintaan satokauden loppupuolella. Allergisen kannattaa varautua mätien marjojen houkuttelemiin ampiaisiin.

Matkailu

 • Syksyn etelänmatkat myydään tarjouksessa yleensä alkukesästä.
 • Hiihtolomalle mökkiä ja lentoja kaipaavan kannattaa tehdä varaus hyvissä ajoin edellisen vuoden puolella.
 • Kesämökin saa vuokrattua halvimmalla vuoden alkupuolella.

Halpoja matkoja kaipaavan kannattaa muistaa myös äkkilähdöt.

Häät

Häiden huippusesonki on Suomessa heinäkuussa.

 • Yleisesti halvin aika vuodesta häiden järjestämiseen on ilmeisesti tammikuu.
 • Hääpuvut ja morsiuspuvut tulevat alennusmyyntiin välittömästi kesän hääsesongin päätyttyä elokuun puolivälissä. Päättyvän vuoden mallit myydään yleensä vähintään puoleen hintaan. Parhaat valikoimat ja hyvä neuvotteluvara yhdistyy joulu- ja tammikuussa, jolloin liikkeiden tulee pitää suurempaa valikoimaa joulun alla kihlautuneita varten, jotka päättävät pitää häät nopeasti talvella.
 • Häihin sopivat tilat ovat halvimmillaan alkutalvesta sekä alkusyksystä. Loppusyksystä tiloja vievät yritysten pikkujoulut.

Lapset

 • Lelut tulevat alennukseen yleensä heti joulun jälkeen. Lelujen verkkokaupat taas tyhjentävät varastonsa yleensä keskellä kesää.
 • Lastenvaatteiden verkkokauppojen alennusmyynnit ajoittuvat kesään. Lastenvaatteet ja lasten talvivaatteet ovat alennuksessa verkkokaupoissa yleensä heinäkuussa.

Muut

 • Joulukoristeet saa yleensä -70 % alennuksella jo jouluaattona ja viimeistään joulun välipäivinä. Sama pätee muihinkin joulutavaroihin.
 • Samoin lahjapaperit löytyvät alennuksesta joulun jälkeen.
 • Miesten pukujen huippusesonkeja ovat vähäisessä määrin vanhojen tanssit helmikuussa, mutta erityisesti ylioppilasjuhlat toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa.

Listalle tuli paljon tuotteita ja palveluita ja kuten näkyy, fiksu ostaja voi säästää vuoden aikana pitkän pennin ajoittamalla ostoksensa sesongin ulkopuolelle. Listan perusrakenne on peräisin Get Rich Slowly -blogin artikkelista The best time to buy almost everything. Käytin lisäksi apuna seuraavia lähteitä:

Jos listasta puuttuu jotakin tai huomaat siinä virheitä, kommentoi. Kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita!

12 kommenttia

 1. Perheissä, joissa esim. leivotaan ja laitetaan ruokaa paljon ja kuivatavarakaapista löytyy säilytystilaa, on tuo loppukesän sokeritarjous harkinnan arvoinen hamstrauskohde: jos alennus alkaa olla 60c kiloa kohden ja ostamalla 40 kiloa sokeria varastoon, jolla pärjää joululeivontaan asti, puhutaan jo säästöstä.
  Kahvitarjouksien kanssa alkaakin jo olla niin, että tarpeeksi ei ehdi tarjouskahvia hamstrata, jotta seuraavaan tarjoukseen asti pärjäisi.

  Edelliseen juttuusi ei päässyt kommentoimaan, joten pakko mainita tässä, kun asia jäi mieleeni. [Kommentti siirretty: https://www.tarkkamarkka.com/blogi/2011/07/saastovinkkeja-ulkona-syomiseen/comment-page-1/#comment-4371%5D

 2. Kokeilin itse tuota kinkun ostamista pakkaseen jouluna. Menestys oli kohtalainen. Tein kyllä parit hernekeitot talvella, mutta tuossa kesäkuussa tuli otettua yksi iso pala jääkaappiin sulamaan ja se sitten jäikin käyttämättä kun grillauskelit iskivät ja unohtui lyödä se grilliin makkaroiden seuraksi.

  Nyt taitaa olla enää yksi pala jäljellä, josta pitäisi tehdä joku päivä hernekeitto. Sinänsä kyllä kinkun kanssa kai suositus on, että kypsä kinkku syötäisiin pakkasesta kolmessa kuukaudessa sinne laittamisesta. Tosin tänä vuonna tein niin, että pakastin kinkun suoraan uunista.

  Siirsin muuten kommenttisi oikeaan paikkaan. Jostakin syystä kommentointi oli tuosta artikkelista pois päältä.

 3. Kiitos hyvistä vihjeistä taas kerran!
  Noista elokuvalipuista: Finnkinollahan on usein niitä sarjalipputarjouksia lahjaideoina ennen joulua, yo-juhlia yms. Eräs edullinen elokuvalippukonsti on Plussakortin käytöstä saatavat 5 euron etusetelit, joilla pääsee Finnkinossa keskiviikkoisin leffaan kuin leffaan.

 4. Lasketteluvälineitä kannattaa katsastaa kauden lopulla hiihtokeskuksista. Sieltä voi saada hyvinkin halvalla ainakin talven vuokrakäytössä olleita välineitä.

 5. Pitää laittaa lista talteen 🙂
  Näköjään ovat Kauppalehdessäkin noteeranneet tämän juttusi.

 6. Alennusmyynneistä saamme me köyhät, lihavat ihmisetkin kohtuu hinnalla vaatteita, kun kauppiaat tyhjentävät varaston nurkatkin rekkeihin. Se on hyvä, koska jollain sitä on itsensä verhottava. Haluaisin kiittää Tarkan markan -kirjeestä. Siinä aina varoitat siitä, että on muistettava peruuttaa, jos ei halua lisää tuotteita. Itselleni kävi kämmi CityDeal-tilauksessa. Tilasin Pelivinkit sähköpostiini eurolla. En huomannut peruuttaa ajoissa ja nyt olen naimisissa vuoden Pelivinkkien kanssa. Tarkoittaa yli 30 euron menoerää joka kuukausi. Vinkit tulevat milloin sattuu ja tulot eivät ole kattaneet lähellekään menoja. Tyhmyydestä sakotetaan.

 7. Kerropa yksi myyntipiste, joka myy näin talven kynnyksellä merkkikesärenkaita esim. puoleen hintaan, niitä kesältä jääneitä nurkanlämmittäjiä. Niitä varmaan on, mutta eipä juuri ilmoitella. Kavereilleko kaikki!

 8. Kiitos näppäristä vinkeistä. Rahaneuvojat ovatkin sanoneet, että rikastumisessa on tärkeämpää säästäminen kuin isot tulot.

 9. Hei, suklaat ja konvehdit ovat tuoretuotteita paitsi Fazerin siniset ja Pandan suklaat. Bulkkisuklaat joihin katson suurimman osan mm.Fazerin suklaiden kuuluvan (tarkkaile lisäaineiden määrää vrt. säilyvyys) säilyvätkin viileässä kellarissa jouluun mainiosti. Käsin tehdyt suklaat taas sisältävät helposti hapettuvia aineosia ja ovat ns. tuoretuotteita. Itse säilytän ko. harvinaisuuksia jääkaapissa. Hyvää herkkua harvemmin!
  Renkaista sen verran, että kuinka nopeasti alkaa autonrenkaiden kumimassa kovettumaan? Puolisoni autotekniikan inssinä väittää, että jo vuodessa jolloin talvirenkaiden pitävyys heikkenee. Hmm!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.