Korkeampaa tuottoa (ja riskiä) rahoille lainojen tarjoamisella

Monet, joilla on jo hieman isompi pesämuna, miettivät nykyisessä maailmantilanteessa kuumeisesti, että mihin rahat laittaisi, jotta ”inflaatio ei söisi tuottoa”. Toki, pörssikurssit ovat nousseet viimeisen parin vuoden aikana historiallisen paljon, mutta USA:n velkakaton nostaminen ja euroalueen ongelmat tuntuvat silti pelottavilta. Joidenkin ratkaisu on laittaa rahat kiinni kultaan.

Lehdissä ja katujen varsilla on viimeisen parin kuukauden aikana näkynyt mainoksia, joissa luvataan rahoille pankkitalletusta korkeampaa tuottoa. Tästä teemasta on hieman eri variaatioita, mutta yhdistävänä tekijänä on lainan tarjoajaksi ryhtyminen suoraan tai välillisesti. Kolme eniten esillä ollutta palvelua ovat Nordax Rahoitus, Tuottoa.fi * ja Fixura *.

Nordax Rahoitus

Ruotsalainen Nordax Rahoitus tarjoaa talletuksille korkoa 3,5 %. Nordax Tuottotili kuuluu Ruotsin valtiollisen talletussuojan piiriin. Ruotsin valtio takaa talletetut varat 100 000 euroon saakka. Nordax Rahoitus ei ole kuitenkaan perinteisessä mielessä pankki vaan yksityishenkilölle lainoja myöntävä rahoitusyhtiö.

Tuottoa

Suomalainen palvelu Tuottoa.fi * lupailee verovapaata tuottoa 8 % jo 1000 euron sijoitukselle, jos sijoitusaika on vähintään kuusi kuukautta. Käytännössä kysymys on siitä, että Tuottoa.fi-palvelun takana oleva OPR-Vakuus Oy tarjoaa suunnattua osakeantia, jossa sijoittajat voivat merkitä yhtiön äänioikeudettomia osakkeita. Sijoituksen tuotto on osakkeille maksettavaa osinkoa, johon myös sen verovapaus perustuu.

Fixura

Fixura * on vertaislainauspalvelu, jonka kautta voi sekä hakea lainaa että sijoittaa lainoihin. Fixura tarjoaa lainan hakijoille ja lainoihin sijoittaville markkinapaikan. Lainan hakija määrittelee lainasumman, laina-ajan sekä koron, jonka on valmis maksamaan. Luottotietojen tarkistamisen jälkeen lainahakemus tulee näkyviin markkinapaikkaan. Lainan tarjoajat voivat selata lainahakemuksia ja sijoittaa niihin haluamiaan rahasummia.

Lainojen korot näyttävät pyörivän tällä hetkellä 25 – 30 prosentin välillä ja laina-ajat vuoden ja viiden vuoden välillä.

Huom! Tuotto ja riski kulkevat aina käsi kädessä. Yllä mainitsemani esittelyt eivät ole suosituksia sijoittaa näihin palveluihin enkä todellakaan lupaa, että mainitut tuotot toteutuisivat. Kaikkiin sijoituksiin liittyy aina riski koko sijoitetun pääoman menettämisestä.

4 kommenttia

 1. Ovatko ylläolevat mielestäsi hyvin sijoituskohteita?

  Riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä, mutta hyvässä riski/tuotto -suhde kait pitäisi olla suotuisa.

 2. Arvosijoittaja: Olen harkinnut noista jokaista, mutta tällä hetkellä omat rahani ovat pääasiassa kiinni omassa yrityksessäni.

  Yrittäminen on sen verran riskistä, että pyrin muut rahani pitämään täysin riskittömissä sijoituskohteissa.

  Jos sijoittaisin itse, pistäisin rahani todennäköisesti pääasiassa kiinni laajasti maantieteellisesti ja toimialoittain hajautettuihin indeksirahastoihin.

  Eri ihmisillä on erilainen riskinsietokyky ja erilainen näkemys siitä, että mitkä toimialat ja sijoituskohteet ovat tuottoisia.

  Nordax Rahoituksen riskiä vähentää se, että sijoitus on Ruotsin valtion takaama. Minkä arvon tälle takaukselle sitten antaa, sen saa jokainen valita itse.

  Fixurassa korko on kova, mutta annettujen tietojen perusteella on hankala arvioida vastapuolen maksukykyä. Yksi strategia olisi pienten summien lainaaminen usealle eri henkilölle.

  Tuottoa.fi vaatisi sitten jo sitä, että tuntee hyvin tarkasti sekä toimialan että kyseisen yhtiön.

 3. Nordax on talletustiliä vastaava sijoitus, jos kerran Ruotsin valtio on takaajana, eikä liene riskitään sen kummempi kuin Suomen vastaavat. Missään länsimaassa valtioiden antama takuu pankkitalletuksille ei kestä kriisiä, jossa useita suuria pankkeja kaatuu samaan aikaan. Eli siis sijoitus ei ole riskitön, mutta pankkisektorin täystuhon todennäköisyys lienee pieni.

  Sekä Fixuran että Tuottoa.fi:n harkitseminen tosissaan vaatisi yritysten taustojen perusteellista penkomista, jotta ymmärtäisi millaiset pelurit ovat palvelujen takana. Luottoriskin kantamisen siirtäminen pois lainanmyöntäjältä on sinänsä huolestuttavaa – juuri tällaiset ”finanssi-innovaatiothan” olivat viimeisen finanssikriisin ytimessä.

  Inflaatiota pelkäävälle on kyllä muitakin vaihtoehtoja tarjolla kuin nämä kolme.

 4. Näinä paska-aikoina itse ainakin sijoittasin kultaan. Lainaa en ottaisi kyllä missään nimessä asuntoja enkä muutakaan varten. Kunnon lämiskä kultaa tallelokerossa pistää mielen rauhaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.