Tilinauha kannattaa tarkistaa

Tilinauha
Tilinauha

Yksi viranomaisten ja kuluttajien ja työntekijöiden etujärjestöjen suosikkivinkkejä raha-asioiden hoitamiseen liittyen on kehotus erilaisten tositteiden tarkistamiseksi:

 • Tarkista veroehdotus ja hae vähennykset vaikka saisitkin veronpalautusta
 • Ota aina kaupassa kuitti ja katso se läpi
 • Säästä takuukuitit ja laita ne omaan kansioonsa
 • Tarkista tilinauha / palkkalaskelma

Aika usein tällaiset vinkit tuntuvat turhalta holhoamiselta ja jopa ahdistavilta. Eihän sitä voi koko aika murehtia kaikesta ja joskus pitää vain luottaa siihen, että kyllä auktoriteetit osaavat asiansa. Olen kuitenkin viimeisen parin päivän aikana saanut hyvän muistutuksen, että erilaisten tositteiden tarkistaminen kannattaa.

Irtisanouduin (rakastamastani) palkkatyöstäni tämän kuun alussa voidakseni keskittyä paremmin muun muassa tähän Tarkkamarkka-sivustoon sekä kesällä avaamaamme Ostohyvitys-palveluun. Viimeiset pari viikkoa töissä olivat täynnä kaikkea mahdollista tekemistä ja kun työt sitten viimein hellittivät ja stressi helpotti, pamahdin kipeäksi kuten niin kovin usein käy.

Olenkin viettänyt koko tämän viikon flunssassa ja yrittänyt parhaani mukaan levätä ja pysyä sängyn pohjalla. En kuitenkaan ole oikein malttanut olla hyppäämättä aina välillä koneessa lukemassa sähköpostejani. Pari päivää sitten sähköpostiini tupsahti viesti entisen työnantajani taloushallinnolta, jonka liitteenä oli lopputilini.

Koska minulla ei näin flunssassa ollut mihinkään kiire, tulostin liitteenä olleen palkkalaskelman ja luin sen huvikseni läpi oikein huolella. Ensimmäisellä vilkaisulla kaikki näytti hyvältä, mutta aloin pian ihmetellä maksettujen lomakorvausten ja rahojen perustana olleita päiviä. Ne eivät nimittäin täsmänneet oikein pitämättä jääneiden lomieni kanssa. Tutkiskelin taloushallinnon kanssa aiemmin kesällä käymääni sähköpostikirjeenvaihtoa ja innostuinpa vielä lukemaan hieman lomakausien määräytymisestä eri verkkosivuilta. Hetken aikaa tutkittuani aloin epäillä, että lopputilistäni puuttui osa lomakorvauksista.

Lähetin sähköpostia taloushallintoon, joka kertoi miten laskelmat on tehty. Kaivoin tämän jälkeen esiin vielä vanhat palkkakuittini, jotka ovat onneksi nätissä nipussa työpöytäni yläpuolella olevalla hyllyllä omassa lokerikossaan. Luin vielä kertaalleen lomapäivistä, otin taskulaskimen käteen ja pienen räknäämisen jälkeen huomasin, että nähdäkseni lopputilistäni puuttuivat tältä kesältä pitämättä jääneet lomat eli tuleva syyslomani.

Laitoin uuden viestin taloushallintoon laskelmieni kera ja taloushallinto lupasi lähettää nämä tiedot palkanlaskentaan. Niin se vain oli, että lopputilistäni puuttui 1640 euron arvosta lomakorvauksia. Virheen havaitsemisen jälkeen taloushallinto ja palkanlaskenta toimivat nopeasti ja nohevasti ja puuttuvat rahat lähtevät tiliäni kohti huomenna.

Tämän kokemuksen perusteella ymmärrän, miksi näihin asioihin patistellaan. Joskus maailman huolellisimmatkin ihmiset ja viralliset järjestelmät tekevät inhimillisiä virheitä.

Ps. Tämän kirjoituksen kirjoitettuani aloin miettiä, että jos minulla ei olisi ollut enää pääsyä työsähköpostiini ja keskusteluhistoriaani olisi tämänkin asian tutkiminen ollut aika paljon hankalampaa. Jo aiemmin olen huomannut, että työkalentereissa on paljon sellaista tietoa, jota tarvitsee esim. veroilmoituksia tehdessä.

Muualla verkossa:

2 kommenttia

 1. Tutullani oli peritty AY-jäsenmaksua yli puoli vuotta palkasta, vaikka hän ei kuulu liittoon. Vuodenvaihde oli jo mennyt, ja palkkakonttori väitti pokkana, että ei sitä voi enää palauttaa, tiltitykset on jo menneet.

  Itseltäni on puuttunut inventaarikeikan palkasta puolet (tuntilappu oli liimaantunut toisen lapun taakse). Olen löytänyt tilipussistani virheen, jotka ovat olleet suuressa konsernissa kaikkien laskelmissa, mutta kukaan muu ei ollut huomannut. Eli korjattiin siis koko firman palkkalaskelmat.

  Juridisestikin oletetaan, että työntekijällä on velvollisuus tarkistaa laskelmansa ja tehdä huomautukset kohtuuajassa. Toimin itse työnantajana, ja näillä eväillä liiton juristi evästi.

  Toinen pointti on, että opetelkaa, mitä palkkalaskelmanne tarkoittaa. Jos työnantaja ehdottaa neuvotteluissa, että kaikkien tuntipalkkajakajaa nostetaan/lasketaan, tiedätkö, mitä se vaikuttaa palkkaasi? Opettele lomanansainta- ja maksatussäännöt ja opettele ymmärtämään kumulatiivinesta verotusta.

 2. Huomasitko muuten pyytää odotusajan palkkaa? Muistaakseni sitä maksetaan max 6:ltä päivältä. Sen saa jos lopputili ei napsahda tilille työsuhteen viimeisenä päivänä. Viimeisimmän työpaikan vaihdoksen yhteydessä lopputilin maksua yritettiin vetkuttaa seuraavaan viikkoon, jotta ”on sitten tunnit oikein ajanseurannassa ja kaikki työnantajan omaisuus luovutettu pois”. Muistutin tästä odotusajan palkasta ja kas vain, kun raha oli tililläni viimeisenä päivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.