Tavaroista luopumisen hankaluus

Monien ostamiemme tavaroiden arvo romahtaa heti kun olemme maksaneet ne. Arvonsa nopeasti menettäviä tavaroita ovat esimerkiksi:

  • Sanomalehdet
  • Aikakauslehdet
  • Vaatteet (erityisesti alusvaatteet)
  • Huonekalut
  • Kodinkoneet
  • Viihde-elektroniikka

Tarpeettomista tavaroista kannattaisikin pyrkiä pääsemään eroon mahdollisimman nopeasti. Tiedän tämän kaiken varsin hyvin, mutta tästä huolimatta olen hamstraaja.

Opin kuitenkin tämän viikon tiistaina A4uexpo-konferenssissa Lontoossa Kelvin Newmanin pitämästä esityksestä, että en ole ongelmani kanssa yksin. On nimittäin olemassa tieteellinen teoria, jonka mukaan ihmiset antavat enemmän arvoa sille, minkä he omistavat.

Tietyissä tapauksissa hinta, jolla ihmiset ovat valmiita myymään tietyn esineen on huomattavasti korkeampi kuin hinta, jonka he ovat valmiita maksamaan samasta esineestä. Heberlein ja Bishop osoittivat vuonna 1985 tekemässä tutkimuksessaan, että ihmiset olivat valmiita maksamaan tietystä metsästysluvasta 31 dollaria, mutta eivät olleet valmiita luopumaan ostamastaan luvasta alle 143 dollarilla.

Ziv Carmon ja Dan Ariely ovat esittäneet, että ostaessamme tavaroita arvostamme niitä vain sen perusteella mistä joudumme luopumaan. Käytännössä tämä tarkoittaa yleensä rahaa ja kuten me kaikki tiedämme, rahalla on tapana lähteä ihmisten käsistä kohtuullisen liukkaasti. Myydessämme tavaroita arvostamme tavaroita niiden meille tuomien etujen perusteella.

Syy, miksi tätä aihetta käsiteltiin tuolla käymässäni konferenssissa on, että markkinointimiehet tuntevat tämän teorian ja käyttävät tätä hyväkseen. Kelvin Newmanin esityksen aiheena ei nimittäin suinkaan ollut ”Näin säästät rahaa” vaan ”Näin käytät hyväksesi viittä tunnettua kuluttajien psykologista heikkoutta yrittäessäsi myydä heille tavaraa Internetissä”.

Laitoin tuohon alle linkin tähän Ziv Carmonin ja Dan Arielyn tutkimukseen. Huomattavasti näiden tutkimusten lukemista viihdyttävämpi vaihtoehto on kuitenkin katsoa oheinen George Carlinin legendaarinen stand up -esitys tavaran merkityksestä elämässämme.

Sehän on elämäsi koko merkitys, eikö niin? Yrität löytää paikan, johon laittaisit kaikki tavarasi. Eihän talossakaan ole kysymys mistään muusta. Talosi on vain paikka tavaroillesi. Jos sinulla ei olisi niin hemmetin paljon tavaraa, et tarvitsisi taloa! Voisit vain kävellä ympäriinsä koko ajan. Sitä talosi on. Se on kasa tavaraa, jonka päällä on kansi.

– George Carlin

Lue lisää:

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.