Kuluttajansuojaa jouluksi

Joulu on taas ovella ja kulutusvimma kiihtyy huimasti keskuudessamme miettiessämme miten voimme ilahduttaa ja muistaa läheisiämme. Kuluttajana on kuitenkin tärkeää muistaa pitää huolta omista oikeuksistaan kauppiaiden aggressiivisen pyörityksen keskellä. Olenkin listannut alle kymmenen asiaa, jotka jokaisen kuluttajan tulisi tietää laillisista oikeuksistaan ostoksia tehdessään.

 

1. Sinulla ei ole oikeutta muuttaa mieltäsi!

Jos ostat tuotteen kaupasta ja se osoittautuu väärän väriseksi, kokoiseksi tai lahjan saaja ei siitä muuten vain tykkää, sinulla ei ole lain mukaan oikeutta saada rahojasi takaisin, vaihtaa tuotetta toiseen tai saada hyvityslaskua.

2. Osta verkosta, posti- tai puhelinmyynnillä, niin saat paremmat oikeudet.

Etämyyntiä koskevien lakien takia sinulla on 14 päivän peruuttamisoikeus, joka mahdollistaa tuotteen palautuksen, mikäli muutat mielesi. Tämän takia suuremmat ja kalliit ostokset kannattaa ostaa verkosta!

3. Sinulla on aina oikeus palauttaa rikkinäinen tuote! Jos ostamasi tuote tai palvelu on viallinen, sinulla on oikeus palauttaa sekä saada rahasi takaisin ostopaikasta ja -tavasta riippumatta!

4. Opettele TTT-oikeutesi!

Voit lisätä painoarvoa valituksiin/palautuksiin opettelemalla ”viallisuuden” määritelmän. Tuotteiden tai palveluiden tulee aina olla… Tyydyttävän laatuisia, Tuotekuvauksen mukaisia ja Toimitettu kohtuullisessa ajassa. Lisätietoa löydät kuluttajaviraston sivuilta.

5. Kauppias on velvollinen korvaamaan viallisen tuotteen, ei valmistaja!

Älä tule huijatuksi. Jos kauppias kohauttaa olkiaan ja käskee sinun ottavan yhteyttä valmistajaan, pidä kiinni oikeuksistasi. Lain mukaan kauppias on korvausvelvollinen!

6. Haluat palauttaa tuotteen kuittia vastaan, mutta olet hukannut sen.

Valitettavan usein kuulee ihmisten valittavan ”Kauppa ei antanut vaihtaa paitaa isompaan, kun olin hukannut kuitin, vaikka mulla oli verkkopankista tulostettu tosite mukana.” Mahdollisuus ehjän tuotteen vaihtoon on täysin kauppojen omasta asiakaspalvelupolitiikasta riippuvainen ja myyjällä ei ole lainvelvoittamaa pakkoa suostua vaihtoon. Mikäli kauppa on julkisesti ilmoittanut vaihtomahdollisuudesta, esimerkiksi kuittia vastaan 30 päivän sisällä ostohetkestä, on se velvollinen noudattamaan asettamiaan säädöksiä.

7. Pyydä lahjaostoksesta kuittiin merkintä.

Kun ostat lahjaksi, kannattaa pyytää kauppaa kirjaamaan kuittiin lahjansaajan nimi. Varsinkin, jos kaupalla on vaihto-oikeus lahjaksi ostamassasi tuotteessa. Täten lahjansaajalla on oikeus vaihtaa tai palauttaa tuote kaupan ehtojen mukaisesti. Kaupat eivät välttämättä vaadi tätä menettelytapaa, mutta näin pystyt varmistamaan vaihto-oikeuden siirtymisen lahjansaajalle.

8. Kuitti ei ole pakollinen, jos palautat viallisen tuotteen. 

Viallisen tuotteen palauttamiseksi todisteeksi kelpaa kuitin lisäksi esimerkiksi pankkikorttitosite, tiliote tai liikkeen tarra tuotteen pakkauksessa. Silti kuitit kannattaa aina säilyttää, koska niiden avulla säästytään turhalta vaivalta. Huomionarvoista on myös muistaa pyytää takuutodistus tulosteena, sillä kuittien lämpöpaperit kuluvat ajan kuluessa.

9. Luottokortilla ostaminen antaa enemmän turvaa.

Kun maksat luottokortilla, saat turvaa kaupankäyntiisi. Mikäli kauppias ei suostu hyvittämään viallista tuotetta, ei ole toimittanut tuotetta tai ole tavoitettavissa, hyvitystä voi vaatia myös luottokorttiyhtiöltä.

10. Palauta vialliset tuotteet aina mahdollisimman nopeasti.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä nopeammin sen parempi. Mitä enemmän aikaa tuotteen ostosta on kulunut, sitä vaikeammaksi rahojen palautus tai hyvityksen saaminen on. Myyjän vastuu tavaran elinkaaren alussa on suuri ja pienenee tavaran ikääntyessä.

 

Muista pitää huolta oikeuksistasi tehdessäsi jouluostoksia! Mikäli kuitenkin tarvitset apua ongelmatilanteissa, kannattaa hyödyntää kuluttajaviraston tiedontäyteisiä sivuja (http://www.kuluttajavirasto.fi/) ja ottaa heihin tarvittaessa myös yhteyttä.
Oletko törmännyt ongelmiin asioidessasi jouluostoksilla? Kerro meille kokemuksistasi.

4 kommenttia

  1. Myyjällä on oikeus korjata virheensä. Virhe tavarassa ei siis tarkoita automaattista palautusoikeutta.

  2. Suomessa erittain paska palvelu ja kaupat(ei kaikki) uskomatonta
    mutta venäläiset tekevat kauppa reissut suomen
    venäjälla onnistu palauta tuote vaikka kuiti hukassa minulla on hyvä kokemus suomessa hankala vaihta ja palauta tuotteet esim verkkokaupa ja carlings erittän huono kaupat harmi että europpan ja suomen palvelu kaatui alas tai aina oli alhaalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.