Ilahduttavat joululahjat halvalla

Jäälyhty (Flickr: The Akermarks)
Jäälyhty (Flickr: The Akermarks)

Joskus läheisen ilahduttamiseen ei tarvita kallista ja hienoa tavaraa kaupan hyllyltä haettuna sekä hienoon kääreeseen puettuna. Monet kaupasta ostetut lahjat eivät jää lahjansaajan mieleen ja lahjan antaja unohtuu siinä samassa. Ihmiset eivät yhdistä lahjaa ja sen antajaa, kun kaikki kymmenen naapuria on tuonut kaupan hyllyltä massoittain haettuja Panda-konvehtirasioita – jälleen kerran.

Olenkin päättänyt tehdä tänä vuonna joululahjat itse, sillä itse tehdyn kortin tai lahjan antaminen jää paremmin mieleen ja usein myös koskettaa lahjan saajaa enemmän. Ajatukseni on antaa lahjoille palanen omaa persoonallisuuttani ja aion uhrata niihin enemmän aikaa kuin rahaa. Joten suunnittelin läheisilleni kahdeksan erilaista lahjaa, jotka eivät rahassa mitattuna ole kalliita, mutta ajatuksella tehtyjä.

1. Itse koristellut “persoonalliset” piparit

Piparit ovat perinteisesti maukas joululahja. Tänä vuonna päätän tehdä ne rohkeasti itse ja käyttää mielikuvitusta niiden muotoiluun. Erilaisilla kotitaloudesta löytyvillä esineillä saa aikaiseksi erittäin hauskoja muotoja, joita voi vielä koristaa erilaisilla nopparelleilla ja kuorrutteilla.

Arvioidut rahalliset kustannukset 4-6 ihmisen piparilahjaan ovat noin viiden euron paikkeilla: 1 piparitaikinalevy, kuorrute (tomusokeria, kananmunia), läpinäkyviä pieniä muovipusseja ja koristenauhaa.

2. Itse tehdyt joulukortit

Voin todellakin todeta, että minulle ei ole suotu hääppöisiä taiteilijan lahjoja, mutta en anna sen estää tässäkään lahjaideassa. Suunnitelmani on ostaa viininpunaista askartelukartonkia, jonka koristeluun ajattelin käyttää juuttikangasta, kulkusia, kultakynää ja avattavaa valkoista paperinarua.

Sen verran jouduin tyttöystävääni konsultoimaan, että käytin hänen taiteellisia lahjojaan korttien ulkoasun suunnitteluun. Leikkasin A4-kokoisen kartongin neljään eri osaan, johon liimasin vasempaan reunaan noin 3 senttimetrin kaistaleen juuttikangasta. Tämän jälkeen sidoin valkoisesta paperinarusta rusetin ja liimasin sen juuttikankaan päälle kortin vasempaan yläreunaan.

Loppusilauksen tein liimaamalla kulkusen rusetin keskelle ja kirjoittamalla kultakynällä jouluntoivotukset ystävilleni. Hintaa per kortti kertyi noin 80 senttiä.

3. Käpylehmät

Muistan lapsuuden mummolastani vanhat ukin tekemät käpylehmät, joiden jalat oli tehty tulitikuista. Aion itse käyttää jaloissa metsästä löytyviä risuja saadakseni jalat enemmän yhdenmukaisiksi jo aiemmin keräämieni käpyjen kanssa. En aio koristella käpylehmiä muilla tavoilla, vaan pidän ne mahdollisimman luonnonmukaisina. Käpylehmät, jos jokin lahja jää varmasti mieleen ja niiden tekemiseen ei kulu rahaa. Lehmät toimivat hyvin jouluaiheisina koristeina ja ne voidaan hävittää hävittää helposti vaikkapa polttamalla takassa.

4. Jäälyhty

Jäälyhty on kaunis ja ikimuistoinen joululahja, joka parhaimmillaan kestää pitkälle kevääseen asti lämpöä ja valoa tuovana ilahduttajana.

Aion valmistaa ne  perinteisesti täyttämällä 10 litran ämpärin vedellä ja jäädyttämällä ne pakkasessa (toivottavasti se pakkanen ehtii tänne Hämeenlinnaan ajoissa). Tämän jälkeen odotan kunnes vesi on jäätynyt ämpärin reunoilta ja irroitan jäälyhdyn ämpäristä. Lyhdyn yläosaan tehdään reikä, josta vesi valutetaan pois, jolloin siitä tulee ontto. Varsinkin naapureille annettaessa hieno ja halpa lahja sekä helppo kuljettaa “ehjänä”.

5. Itsetehdyt jääkaappimagneetit

Miettiessäni erilaisia itse askarteltavia joululahjoja, muistelin joskus hamassa lapsuudessani tehneeni erilaisia jääkaappimagneetteja. Jääkaappimagneetit, jos mitkä, toimivat ikimuistoisena ja säilyvänä lahjana ystäviesi jääkaappien ovissa. Yleisimmät ainesosat mitä tulen käyttämään magneettien askarteluun ovat: magneetit (näitä saa halvalla esim. Tiimarista), liimaa, nappeja, lankaa ja muita hassuja mieleen tulevia esineitä, kuten vanhan näppäimistöni näppäimiä. Esimerkiksi solmin langanpätkistä suun ja silmät hyödyntäen napinläviä ja liimaan napin magneettiin kiinni tai liimaan näppäimistön näppäimiä magneetteihin ja annan lahjaksi jääkaappimagneettikirjaimet.

Vain mielikuvitus on rajana ja kustannukset pysyvät 5-10 eurossa riippuen kuinka paljon teet magneettilahjoja.

6. Muistipeli siskonpojalle

Olen tullut siihen tulokseen, että kuusivuotiaalla siskonpojallani on jo paljon leluja nurkissaan ja ajattelin askarrella hänelle muistipelin. Hän osaa fiksuna poikana jo numerot, yhteen- ja vähennyslaskut sekä kertolaskut, joten ajattelin tehdä muistipelistä matemaattisen.

Ajatuksenani on tehdä erilaisia laskutoimituksia muistikortteihin, joihin löytyy yksi vastauskortti, joka toimii samalla parina. Voittaja on, perinteisen muistipelin tapaan, se kuka löytää eniten pareja. Materiaalina ajattelin käyttää valkoista paksua kartonkia, johon teen tietokoneella word-pohjaan laskut ja vastaukset. Seuraavaksi tulostan ne paperilla ja leikkaan sekä liimaan ne kartongista leikkaamilleni paloille.

Hintaa tälle lahjalle kertyy noin 4 euroa.

7. Lumihiutalekivet

Yksi hauskoista joululahjaideoistani on lumihiutalekivet. Kerään ensin pihalta kaikennäköisiä, mahdollisimman sileitä kiviä ja maalaan ne sitten vaaleansinisellä värillä. Annan niiden kuivua, jonka jälkeen, taiteellisia lahjojani ja vakaata kättäni hyödyntäen, maalaan valkoisella värillä niiden päälle erilaisia lumihiutaleita.

Kustannuksia kertyy väreistä noin 6 euroa, mutta ne riittävät pitkäksi aikaa muuhunkin käyttöön.

8. Minä lupaan -kortti

Tämän kortin idea on antaa lupaus puolisolle auttaa häntä erilaisissa kotiaskareissa, vaikka ne sovitusti hänelle kuuluisikin, vähintään kerran viikossa. Pohjimmaisena ajatuksenani on antaa puolisolleni enemmän yhteistä aikaa arkisten askareiden avulla. Sen sijaan, että istuisin aina television edessä sohvalla tai tietokoneella silloin kun hän tekee askareitaan, menen auttamaan häntä ja viettämään aikaa hänen kanssaan.

Tämä lahja maksaa vain itselleen korkoa koron päälle sijoituksen mukaan!


Tekijä: Pyry

Pyry on Tarkkamarkan entinen kirjoittaja. Pyry on valmistunut Hämeen ammattikorkeakoulusta tradenomiksi.

2 vastausta artikkeliin “Ilahduttavat joululahjat halvalla”

  1. Jos on mahdollista, kannattaa muistipelikortit laminoida tai päällystää kontaktimuovilla – tulee paljon kestävämmät 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.