10 hyödyllistä uudenvuodenlupausta säästämisen näkökulmasta

Tarkkamarkka toivottaa hyvää uuttavuotta! (Flickr: 1541)
Tarkkamarkka toivottaa hyvää uuttavuotta! (Flickr: 1541)

Uudenvuodenlupaus on monen suomalaisen perinne. Lupaus voi olla henkilökohtainen tai esimerkiksi työyhteisössä sovittu asia, kuten tipaton tammikuu. Olen listannut tähän muutamia lupauksia, joilla voit säästää selvää rahaa. Ja koska useat meistä tykkää huijata itseään aika ajoin, kuten kirjoittaja itse, olen kirjoittanut jokaiseen kohtaan myös erilaisia motivoivia tekijöitä.

1. Lopeta tupakointi

Tupakoinnin lopettamista voi kirittää hyvin, kun säästää joka päivä savukkeisiin kuluvat rahat lasipurkkiin. Näin näet joka päivä rahasta täyttyvän lasipurkin, millä motivoit itseäsi jatkamaan tupakkalakkoa ja säästämistä. Esimerkiksi, jos poltat askin päivässä (esimerkkinä 5 € hintainen aski), kuluu sinulta tulevan tammikuun aikana 150 euroa ja tulevan vuoden aikana  1825 euroa savukkeisiin. Lisäpanosta lopettamiseen saat tietenkin asettamalla itsellesi säästökohteen, kuten ansaitun lomamatkan.

2. Tipaton tammikuu

Jos ajattelit perinteisempää tipatonta tammikuuta, niin yksi tapa välttyä juhlimiselta on sopia lähimpien ystävien, työyhteisön tai vaikka perheenjäsenten kanssa kaikkia koskeva kirjallinen sopimus. Sopimukseen voi myös lisätä yhdessä sovitun summan, jonka voi käyttää esimerkiksi yhteiseen saunailtaan. Lisäksi sopimusrikosta voidaan langettaa sakko rikkojalle, mikä motivoi yhä enemmän pitäytymään yhteisen asian kannalla.

3. Karkkilakko

Monelle joulun jälkeinen aika tuo tullessaan halun lopettaa herkuttelu hetkeksi. Kuten nikotiini, makeiset ja sokeri voi olla vastuttamattomia monille meistä. Jos olet tottunut syömään esimerkiksi lauantaisin suklaata, karkkia tai muuta hyvää, voit korvata sen esimerkiksi tervellisemmillä marjoilla ja hedelmillä. Laittamalla karkkirahat näkyville talteen aina kun sinun tekee mieli ostaa kaupasta karkkia, voit motivoida itseäsi myös säästämään rahaa.

4. Vaihda limppari veteen

Hartwallin mukaan yksi suomalainen juo keskimäärin 67 litraa virvoitusjuomia vuodessa, josta 60 % sisältää sokerillisia juomia. Jos olet esimerkiksi tottunut juomaan kahvitauolla 0,5 l virvoitusjuomapullon (kerran päivässä), kulutat tulevan tammikuun 22 päivän aikana noin 40 euroa (22 pulloa) virvoitusjuomiin. Vuodessa pulittaisit jo pelkästään töissä juoduista lippareista noin 470 euroa! Kyseisen summan voisi käyttää esimerkiksi lomamatkaan!

5. Vältä ostamasta kahvia take-away-kupissa

Jos juot kaksi kuppia kahvia työpäivän aikana ja ostat ne yksittäin kertakäyttökupeissa, maksat vuositasolla työpaikkakahveistasi 520 € (kun kupin hinta on 1 €). Mikäli on mahdollista keitä kahvisi itse ja ota termospullossa mukaan töihin tai keitä toimiston/taukotilan keittimellä. Yhdestä kahvipaketillisesta keittää selosteen mukaan 60 kuppia kahvia, jolloin yhden kupin hinnaksi tulee 7 senttiä, kun kahvipaketin hinta on 4,20 €. Vuositasolla käyttäisit vain 36,40 €, jos keittäisit kahvit itse ja säästöä kertyisi 483,60 €!

6. Tee eväät töihin välipaloja myöten

Jos hyödynnät työpaikan ruokalan palveluita kahdella kahvitauolla ja ruokatauolla, saatat käyttää huomamattasi enemmän rahaa kuin ajattelit. Esimerkiksi 2-3 kuppia kahvia (3 €), lounas (8 €), suklaapatukka (1 €), voileipä (2 €) ja virvoitusjuomapullo (2 €) tekevät pikaisella matematiikalla päivän saldoksi 16,00 euroa ja tulevan tammikuun työpäivien summa olisi 352 € (vuodessa yli 4000 €). Ostamalla eväät etukäteen kaupasta, voit säästämisen lisäksi vaikuttaa eväiden terveellisyyteen suunnittelemalla viikon eväät etukäteen ennen kauppaan menoa. Itse säästin toissa kesänä yli 400 euroa kolmen kuukauden harjoittelujakson aikana työpaikkaruokailuissa.

7. Kokeile ostaa vaatteet kirpputorilta

Kirpputorit ovat pulloillaan vähän käytettyjä ja hyväkuntoisia vaatteita sekä kenkiä. Kävin hiljattain itsekin kirpputorilla ja huomasin, että varsinkin naisille ja lapsille löytyi vaatteita erittäin paljon valikoimaa ja lisäksi pyyntihinnat ovat yleensä kohtuullisia muutamista euroista kymppeihin, vaikka kyseessä olisi tunnettu vaatemerkki. Sen lisäksi, että vähän käytettyjen tai käytettyjen vaatteiden ostaminen on ekologista, voit säästää vuodessa satoja euroja omissa ja lapsiesi vaatteissa.

8. Myy käyttökelpoinen tavara netissä

Kun siivoat käyttämätöntä tavaraa aikoaksesi heittää ne pois, lajittele ne ja mieti voisiko niistä olla hyötyä jollekin toiselle. Internetistä löytyy ainakin kaksi suosittua kauppapaikkaa, joissa voit myydä käytettyä tavaraasi niitä tarvitseville. Huuto.net ja Tori.fi *-palvelut toimivat perinteisen kirpputorin lisäksi hyvinä kauppapaikkoina käytetylle tavarallesi ja kaupankäynti itsessään ei maksa mitään. Näin voit tienata itsellesi rahaa säästöön.

Joululahjaksi saadun uuden matkapuhelimen myötä tarpeettomaksi jääneen vanhan matkapuhelimen voi hävittää vaikkapa Kierrätä kännykkä -palvelun * kautta.

9. Säästä rahaa tavoitteeseesi

Mikäli ajatuksenasi on ostaa itsellesi jotain uutta itsellesi, niin säästä rahaa sivuun sen sijaan, että ostaisit sen luotolla tai joutuisit ostamaan loppukuusta perustarvikkeita luotolla. Näin ehdit myös arvioida kuinka paljon haluat ja tarvitset kyseistä asiaa tai esinettä, jonka ajattelit ostaa. Näin vältyt hetken mielijohteesta syntyvistä pettymyksistä.

10. Avaa itsellesi säästötili tavoitteillesi

Nyt kun olen antanut ideoita miten saat säästettyä rahaa erilaisilla keinoilla, toivon että lupaat avata itsellesi säästötilin, johon kerrytät uudenvuodenlupauksesi mukaisesti säästämäsi rahat pahan päivän varalle. Samalla näet konkreettisesti kuinka paljon voit säästää puhdasta rahaa tekemilläsi valinnoilla, mikä toivottavasti edesauttaa sinua jatkamaan säästämistä.

Haluan vielä toivottaa Markuksen ja itseni puolesta erittäin hyvää tulevaa vuotta 2012!

Yksi kommentti

  1. Kiitos valaisevista ja motivoivista esimerkeistä, uskomattomia summia voi tosiaan säästyä suunnittelulla. Koko joulunajan suklaata ja toffeeta ja kokista vedettyäni aion minäkin vähentää niiden syömistä ja säästää matkaan. Ehkä uskaltautuisi myös kirppikselle vaatehankintoihin ja huuto.nettiin lähtee ylimääräisiä astioita yms. Hyvää Uutta Vuotta Mr. Ossi & team ;)! Säästelemisiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.