Hyviin illalliskutsuihin ei tarvitse suurta sijoitusta

"Heti kun vieras saapuu, ojenna heille tervetuliaismalja virvoitusjuomaa, boolia tai kuohuviiniä."
"Heti kun vieras saapuu, ojenna hänelle tervetuliaismalja virvoitusjuomaa, boolia tai kuohuviiniä."

 

Syöminen yhdistää ihmisiä. Rentoudumme tutussa puuhassa ja siksi tutustumista hidastavat suojamuurit katoavat. Koska illastaminen yhdessä on niin mukavaa ja helposti toteutettavaa puuhaa, on sääli, että Suomessa ei ole tapana järjestää juurikaan illallisia. Esimerkiksi USA:n tutustumisen ykkösnimi Keith Ferrazzi on järjestänyt kuukausittaisen torstai-illallisen jo kymmeniä vuosia.

Tässä kirjoituksessa jaan sinulle vinkkejä illalliskutsujen järjestämiseen pienellä rahalla ja huipputunnelmalla. Tarkemmat aiheet ovat tila, vieraat, ruoka ja ohjelma.

 

Tila:

Illan suunnittelu on paljon tärkeämpää kuin tilan laatu. Hauskan illallisen voi viettää vaikka yksiön sohvalla paperilautaset sylissä. Jo pelkkä kynttilä koristeena luo juhlan tuntua, ja ylimääräisiä kynttilöitä tuntuu jokaiselta löytyvän kaapista joulun jälkeen.

Puheenaiheita iltaan voit viritellä kertomalla etukäteen illan teeman vieraille. Tulosta teemaan sopivia kuvia seinille netistä ja käytä vaikka jonkin matkan tai harrastuksen esineistöä tilan koristeluun. Esimerkiksi Mexico-iltaan voit käyttää koristeena matkamuistoja ja kiinnittää seinille kuvia kaikesta aiheeseen liittyvästä. Keskustelu ajautuu helposti osallistujien matkakokemuksiin ja chihuahuan kuvan kautta koirajuttuihin.

Moni on innokas järjestämään kutsuja, mutta ei halua arvostelun tai siivouksen pelossa vieraita kotiinsa. Hyödynnä tätä pyytämällä joku vieraista järjestämään tilaisuutta kanssasi. Itse ehdotan välillä jollekin porukalle illallista, jonka minä järjestän ja kaikki maksavat osallistumismaksua 10-25 euroa. Hinta on pieni verrattuna vastaavaan iltaan ravintolassa tai yksin järjestettynä, mutta kotona monelle hengelle samaan aikaan järjestäessä se kattaa kulut.

 

Vieraat:

Hyvä määrä vieraita on 6-10, joten heitä kannattaa kutsua noin 8-12 (osa on jo sopinut muuta menoa tai ei jostakin syystä pääse paikalle). Vieraista suurimman osan kannattaa tuntea toisensa etukäteen. Mikäli kaikki ovat eri porukoista, on sujuva keskustelu yleensä työn takana. Vieraat kannattaa kutsua tilaisuuteen ainakin kuukausi etukäteen. Koska vieraita on vain kourallinen, suosittelen kutsumaan heidät henkilökohtaisilla viesteillä. Lähetä vielä pari päivää ennen kutsuja muistutusviestit, jotta vältyt vieraskadolta ja liian ruuan varaamiselta.

Älä istuta pariskuntia vastakkain tai vierekkäin, jotta keskustelua syntyy enemmän. Voit laittaa pöytään nimikortit varustettuna vaikka hauskoilla kuvilla tai keskustelua herättävillä lauseilla.

 

Ruoka:

Syömme suurin osa melko harvoin monen ruokalajin illallisen, joten sellainen on mielestäni mukavan erikoista tarjoilla. Omia suosikkejani tarjottaviksi ovat alkupalaksi täytetyt ruischipsit tai kasvikset dipillä, pääruuaksi riisiä tai makaronia jauheliha- tai kanakastikkeella, salaattia sekä jälkiruuaksi mudcake tai keksejä ja jäätelöä. Tällainen menu kelpaa siististi tarjoiltuna vieraalle kuin vieraalle ja on hinnaltaan alle 10 euroa henkilöltä, ilman juomia. Pikaruokaravintolan kanasalaatti maksaa jo suunnilleen saman verran.

Virvoitusjuomat isoissa pulloissa eivät kasvata kustannuksia paljoa. Jos ideana on tarjoilla alkoholia, kannattaa laskea huolellisesti budjettiin jokaiselle vähintään sopivasti juotavaa. Viiniksi kelpaa edullisin suosikkisi, koska harva tulee illalliselle viinejä vertailemaan ja joka hintaluokasta löytyy hyvin juotavia viinejä. Usein illalliselle on tapana tuoda isännälle viinipullo, joten voit sopia viininostosta vieraiden kanssa.

 

Ohjelma:

Hyvin suunniteltu ohjelma on lähes huomaamaton, mutta tekee illasta upean. Kattaus, ruoka ja puitteet eivät vaikuta illan hauskuuteen ollenkaan niin paljoa kuin ohjelman suunnittelu. Tärkeintä on, että isännällä näyttää olevan hauskaa. Jos juhlien järjestäjä ei ole ajoissa valmis tai hän stressaa koko ajan tarjoilusta, on vieraiden hankala pitää hauskaa. Hyvä idea on pyytää vaikka joku sisaruksista tai parhaista kavereista auttamaan tarjoilussa, jotta voi itse keskittyä vieraiden viihdyttämiseen ja hauskanpitoon.

Vieraat tulevat usein paikalle noin puoli tuntia virallisen alkamisajan jälkeen. Heti kun vieras saapuu, ojenna hänelle tervetuliaismalja virvoitusjuomaa, boolia tai kuohuviiniä. Tämä tuo iltaan juhlan tuntua ja on mukavaa oheistekemistä aluksi. Kannattaa sopia, että parhaat kaverisi tulevat hieman muita aikaisemmin, jottei kenelläkään tule kiusaantunut olo saapuessaan ennen muita. Muista valmistella etukäteen taustamusiikkia koko illaksi.

"Kun istuudutte pöytään, kannattaa alkuun ottaa esittelykierros."
"Kun istuudutte pöytään, kannattaa alkuun ottaa esittelykierros."

Kun istuudutte pöytään, kannattaa alkuun ottaa esittelykierros. Ei haittaa, vaikka monet olisivatkin jo esittäytyneet toisilleen. Mielestäni hauska tapa suorittaa esittelyt on tutustuttaa ihmiset toisiinsa ensin pareittain, ja sen jälkeen he kertovat jotkut sovitut asiat paristaan koko ryhmälle. Huolehdi isäntänä, että kaikki saavat koko ajan riittävästi ruokaa ja juomaa. Herättele keskustelua, jos hiljaisia hetkiä esiintyy. Hyviä tapoja tähän ovat ihmisten yhteisten kiinnostuksen kohteiden esiin tuominen tai jokin kysymys aiheesta, josta keskusteluun kaikki voivat osallistua, kuten suosikkiyhtyeet tai unelma-asunnot.

Illan loppupuolella on täsmäiskun aika. Ennen kuin kukaan ehtii miettiä huomisaamun ohjelmaa tai kotiin lähtöä, tarjoile heille ohjelmanumero jälkiruuan kanssa. Tämä voi olla esimerkiksi runo, musiikkiesitys, improvisaatioharjoitus tai tietovisa. Kaikki rakastavat hauskaa showta. Heittäydy isännän rooliisi ja tarjoa pieni piristävä ohjelmanumero, joka parhaassa tapauksessa liittyy jotenkin osallistujiin. Voit myös kutsua muutaman vieraan vain jälkiruualle ja istumaan iltaa. He herättävät saapuessaan keskustelun uuteen eloon.

 

Upeita illallisia!

 

Karla Nieminen Jäänmurtajat Oy:stä haluaa kertoa ihmisille, miten elämästä voi nauttia entistä enemmän treenaamalla ihmissuhdetaitoja entistä paremmiksi. Hänen bloginsa löytyy osoitteesta http://jaanmurtajat.blogspot.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.