Tarkan markan toimisto

Tarkan markan toimisto Hämeenlinnan Visamäen Innoparkissa
Tarkan markan toimisto Hämeenlinnan Visamäen Innoparkissa

Kuukausi vaihtui taas vajaa viikko sitten. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt on taas se viikonloppu kuukaudesta, jolloin yrittäjät ympäri Suomea valmistelevat tai jopa viimeistelevät edellisen kuukauden kirjanpitoa. Prosessi on oheisessa kuvassa vasta alussa, mutta noin tunnin kuluttua tuo lattia tulee olemaan täynnä erilaisia kuitteja, tiliotteita, tositteita sekä tulosteita.

Näitä kuitteja kasaillessa olen huomannut, että yrittäjyys on muuttanut varsin paljon asennettani säästämistä ja rahaa kohtaan. Käytän edelleenkin paljon aikaa hintojen vertailuun, mutta olen huomannut, että näin yrittäjälle nopeus onkin usein tärkeämpää kuin rahan säästäminen.

Käytännön esimerkkinä olen etsinyt jo pitkään toimistoni seinälle sopivaa valkotaulua. Sain ensimmäisen tarjouksen valkotaulusta jo viime vuoden lokakuun kolmas päivä. Viimeisin tarjous on kolahtanut postilaatikkooni 20.1.2012. Tässä tarjouksessa minulle tarjotaan 2020×1210 mm valkotaulua hintaan 220,90 euroa. En usko, että tämä hinta tästä enää hirveästi laskee, mutta tästä huolimatta en ole vain tilannut tuota valkotaulua vaan miettinyt varmasti ainakin kaksi tuntia, että löytäisinkö jostakin tuon taulun halvemmalla tai että onko se sittenkään tarpeellinen ostos.

Palkkatöissä ollessani tällainen viivyttely ja hintojen vertailu oli ihan hyvä asia. Palkkani oli sama joka kuukausi ja kaikki ostokset, jotka jätin tekemättä viivyttelyn takia säästivät rahojani. Ajatus siitä, että olisin voinut käyttää tämän menetetyn ajan lisätuloja ansaiten oli lähinnä teoreettinen.

Nyt yrittäjänä tilanne on kuitenkin täysin erilainen. Ensimmäinen ja suurin ero on siinä, että käyttäessäni rahaa yrityksen hankintoihin en tuhlaa rahaa vaan teen investointeja. Mikäli teen asiat oikein, jokainen käyttämäni euro tuo minulle itsensä takaisin tulevaisuudessa.

Toinen iso ero liittyy vaihtoehtoiskustannuksiin. Olisin aivan oikeastikin voinut käyttää valkotaulujen hintojen vertailuun käyttämäni ajan potentiaalisille asiakkaille soittamiseen tai vaikkapa jonkun uuden tuotteen kehittämiseen.

Konsulteilla ja asiantuntemustaan myyvillä yrittäjillä vaihtoehtoiskustannus konkretisoituu parhaiten. Keikkatöitä tekevä lääkärikin menettää aivan oikeasti 150 euroa jokaisena tuntina, jota hän ei vietä potilaita vastaanottaen.

Tästä seuraa myös sellainen ongelma, että minun on joskus hankala arvioida, että mikä on tarpeeksi. Nyt kun jokainen tekemäni lisätunti tuo rahaa minulle, missä vaiheessa lopetan? Onko 37,5 tuntia viikossa tarpeeksi vai pitäisikö minun sittenkin olla töissä 12 tuntia jokaisena viikonpäivänä? Yrittäjänä kukaan muu ei ole antamassa minulle tähän vastausta.

Tämä kirjanpitoaineiston kokoaminen onkin siinä mielessä harvinaista herkkua, että ainakin tämän yhden päivän kuukaudessa joku ulkopuolinen taho määrää selkeästi, että mitä minun pitää tehdä. Tämä on yllättävän vapauttavaa.

4 kommenttia

  1. Hyvä kirjoitus! Palkkatyön ja yrittäjyyden ero on huomattavampi kuin yrittäjyyteen kannustavissa puheissa annetaan ymmärtää. Se oikeasti vaikuttaa tekemiseenkin, hyvässä ja pahassa, että jokainen tunti jolloin vatvot asioita tai et muuten tee jotain tulosta niin se tuntuu heti ansioissa. Toisin kuin palkallisena.

  2. Hieno artikkeli. Yrittäminen on todella rankkaa ja erilaisia maksuja on vaikka kuinka paljon. Niistä ei palkansaajana ollut tietoakaan. Kirjanpito ja kuittein selvitys vie aikaa. Laskuissa saa olla tosi tarkkana, että ne vastaa tilattua ja saatua tarviketta tai palvelua. Samalla kun aloittaa yrityksen putoaa kaikkien palkansaajan turvaverkkojen ulkopuolelle ja ottaa harteilleen lisärasitteita, joita ei ole palkansaajalla. Palkansaajaa kyllä suojellaan ja varjellaan vaikka yrittäjät tätä Suomea pyörittävät.

  3. Koneyrittäjän hyvänä ystävänä hänen huomionsa: 8 tunnin päivän pitää riittää. Reuhtomalla pitkiä päiviä särkyi koneet ja hermot olivat siinä pisteessä, ettei järkevä ajattelu onnistunut kuin ajoittain. Tuloksena mahahaava ja läheisistä vieraantuminen. Ensimmäiset vuodet yrittäjänä näyttävät, kantaako idea, vai pitääkö keksiä muuta. Itselläni yritys kaatui verottajan tiukkaan linjaan ennakoista, puolet liikevaihdosta veroihin harkinnan perusteella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.