7 tapaa säästää hääkuluissa

Halpa hääasu?
Halpa hääasu?

Mitä enemmän rahaa palaa, sitä upeammat häät. Näinhän se menee, mutta kaikilla ei todellakaan ole varaa limusiineihin, seitsenkerroksisiin hääkakkuihin tai vaikkapa siihen 30 000 euron timanttisormukseen. Naimisiin pääsee edullisemminkin ja näppärä häävalmistelija voi säästää elämän tärkeimmän juhlatapahtuman järjestelykuluissa sievoisia summia.

Toki on olemassa hieman karu maistraattivihkiminen ja siihen päälle kinkerit lähiravintolassa, mutta häät ovat kieltämättä juhla joihin tulisi valtaosan mielestä panostaa. Kaikkein paras juhlahan on sellainen, jossa paikalle ovat kerääntyneet kaikki mahdolliset ystävät ja sukulaiset ja juhlat ovat iloisena kaikkien mielessä vielä vaikkapa viiden vuoden kuluttuakin muualla kuin kameran muistikortilla.

Toki ensin on hyvä päättää yhdessä budjetista, ja jos budjetti on mallia tiukka, tulee teidän yhdessä kartoittaa vaihtoehdot missä ja mistä voisitte säästää. Toisille tärkeintä on ammattivalokuvaaja, toisille vihkimispaikka on ehdottomasti oltava upea paikka esimerkiksi meren rannalla ja toisille iltaohjelmassa soittava huippubändi voi olla prioriteetti numero yksi.

Blond Logic -sivusto kertoo seitsemän vinkkiä, joiden avulla hääkuluja voi karsia, jos karsimisen tarvetta on:

1. Hääasu

Aina kannattaa miettiä onko järkevää ostaa kallis hääpuku morsiamelle ja tulevalle aviomiehelle. Usein varsin edullisen vuokrauksen lisäksi kannattaa kartoittaa pukujen tilaamismahdollisuuksia ulkomailta jossa hinnat ovat usein alhaalla. Tässä voidaan tosin usein mennä metsään, sillä naisten kohdalla puvun tulee aina istua täydellisesti. Ja toisaalta onhan se kiva ihailla hääpukua kymmenen vuoden päästä, vaikka se ei mahtuisikaan päälle.

2. Sormukset

Mikäli hinnat hirvittävät kultakaupassa, kannattaa pohtia seuraavaa vaihtoehtoa. Kannattaisiko tyytyä edullisempaan vaihtoehtoon ja tehdä päätös ostaa uusi esimerkiksi joka viides avioliittovuosi? Joillekin toimii, joillekin ei. Joillekin vihkimisen yhteydessä sormus on se, mitä tullaan sormessa pitämään hamaan loppuun saakka.

3. Hääpaikka ja somistus

Se, missä häät ja niiden jatkot vietetään, on erittäin tärkeä päätös. Vihkiminen on usein kirkossa ja siihen ei kauhean kauaa mene. On siis melkoisen turhaa vuorata kirkkoa kukilla, kun hieman vähemmälläkin voi selvitä. Häiden jatkopaikkakin voi olla melkein mikä tahansa omaan tyyliin sopiva paikka, eikä sen tarvitse aina maksaa useampia tuhansia euroja. Yksinkertainen on yleensä kaunista ja tyylikästä.

4. Häämatka

Varsin usein on niin, että pari joka vihitään, on ollut usein yhdessä jo pidemmän aikaa. On vietetty useampikin romanttinen loma ja nähty maailmaa sieltä ja täältä. Häämatkan ei välttämättä tarvitse suuntautua Bora-Boralle, vaan useiden tuhansien eurojen arvoisen matkan sijaan voitte nauttia toisistanne jossain eksoottisessa paikassa ihan vaikkapa kotimaassa. Suomen kesä on upea, mutta jos sadetta pelkää niin sittenhän suunta on usein ulkomaat.

5. Hääruokailu

Tämä on usein suuri kuluerä, ja oikeastaan suurin keino vähentää kustannuksia on rajoittaa häävieraiden määrää. Se puolestaan on hieman kyseenalaista, jos kuitenkin haluaisit kaikki mahdolliset sukulaiset, ystävät ja tuttavat mukaan. Suomessa on harvemmin käytetty nyyttikestihäitä, mutta sillä tavalla ainakin tekisi huimat säästöt hääkustannuksista ja rahat voisi laittaa johonkin muuhun. Ainahan voi tietenkin pyytää ystäviä apuun ja voitte yhdessä polttareissa valmistaa tulevien häiden herkkuruuat.

6. Hääkakku

Häiden kruununa on tietenkin hääkakku. Usein kakku ei ole se suurin menoerä, mutta säästää voit tässäkin. Kysele lähipiirisi jauhopeukaloilta paljonko he velottaisivat hääkakun valmistuksesta. Olet varmasti aikaisemmin päässyt maistamaan heidän suussa sulavia leivoksia eri yhteyksissä. Ystävilläsi voi olla myös vinkkejä siitä mistä kakku kannattaisi tilata.

7. Valokuvaus

Ammattivalokuvaaja ottaa usein ammattimaisia valokuvia, mutta se näkyy myös usein palkkiossa. Nykyään lähes kaikilla on olemassa kamera puhelimessa tai digikamera jolla saa upeita kuvia. Voit pyytää ennen häitä kaikkia mahdollisia ottamaan kuvia tapahtumasta, saat varmasti aikaan upean kuvakavalkaadin. Ja taatusti joku tietää jonkun jolla on takana muutamia tunteja oman järjestelmäkameran käyttöä. Hääkuvien ottamiseen et välttämättä kallista ammattilaista tarvitse ja kuvauksestakin jää mukava muisto jos saat jonkun ystävän kameran toiselle puolelle.

Usein tekemällä itse, voit säästää pitkän pennin. Mutta jos itse tehty ei vastaa edes omia laatukriteerejä, kannattaa jättää homma suosiolla ammattilaisille. Onhan kyseessä kuitenkin yksi tärkeimmistä juhlista.

9 kommenttia

 1. Häitä on tullut kierrettyä muusikon ominaisuudessa muutamia kesiä ja silloin pohdimme tuota rahan käyttöä ja etenkin tuota ruoan hintaa.

  Esimerkkinä 100 vierasta, juhlaruoka maksanee nykypäivänä vähintään 30e. Jos sitä saisi pienennettyä vaikkapa vain 5e, se tekisi 100 hengellä 500 euroa! Ja vielä valitat, että bändi ei voi maksaa yli viitäsataa!?

  Mieti tarkkaan mitä kaikkea ruokapöydässä tarvii olla, ei aina tarvi olla sitä perinteistä ”juhlaruokaa” useine kaloineen, pihveineen, lihapullineen yms..

  Kokemuksesta paras hääruoka minkä olen saanut on ollut broileripasta ja siihen salaatti. Oli hyvää!

 2. Maistraattivihkiminen voi olla muutakin kuin karu. Ateistille ja kolme kertaa eronneelle se voi olla parempi vaihtoehto kuin kirkkohäät ja moralisoiva pappi. Keskieurooppalainen malli sopisi meillekin – maistraatti sitoo aviopuolisot laillisesti ja pappi tai muu seremoniamestari sitten juhlistaa tilannetta. Jos taloudesta puhutaan, niin avioehto on paljon tärkeämpi kuin itse hääjuhla.

 3. voi jee ja taas on NIIN miehen kirjoitus !

  1. häät kestävät koko päivän. Aamulla herätään, matkustetaan paikkakunnalle, mennään kirkkoon, juhlitaan aamuun saakka. Jos tarjotaan salaattia ja vähän lihapullia, mitä tekee vieraat ? Lähtee häistä nakarille syömään. Arvaa mitä vieraat muistavat häistä jälkikäteen ? Olipa nuuka hääpari, kun ei viitsineet ton vertaa häihin panostaa. Ruokaa pitää olla tarpeeksi jotta se ei lopu kesken ja sen pitää olla hyvää. Jos ei ole varaa tähän, kannattaa jättää homma tähän.
  2. Olen opiskellut kondiittoriksi ja maikka kertoi kerran hautajaisista, joissa koulusta tilattu kakku halkesi. Arvokasta ? Haluaisitko sinä että sinun hautajaisissa kakku halkeaisin ? Tuskin. Jos päätät että se naapurin Mirja on aina tehnyt hyvää kakkua, tilataanpa sieltä nyt ja varmaan raaka-aineiden hinnalla tekee tai antaa häälahjaksi. Kuka ottaa vastuun ettei kakusta löydy esim hiuksia, hillo ei ole käynyttä, suklaa ei lähde valumaan ja 100 muuta juttua ?
  On ihan tyhmää alkaa ottaa riskejä pienistä jutuista, joista voi tulla oikeesti tosi isoja.

  Mieti onko tilaisuus arvokas vai vaan joku nyyttärijuttu ?
  Olen ollut häissä, jossa säästettiin bändin kuluista ja hankittiin taustamusiikkia c-kaseteista. Käytännössä joku veljenpoika olikin koko illan mankan vieressä ja kukaan ei kuullut mitään.
  Ja olen ollut häissä, jossa hääkuvat otettiin kaverin kameralla. Kiitoskuva on epäselvä ja suttunen.

  Kanarian-saaret ovat ja pysyy tossa naapurissa. Milloin tavallisella tallaajalla on mahdollisuus mennä Bora Boraan ? Eikö olekin kiva nostaa arvoa häämatkalle ja suunnata matka sinne, minne ei normaalisti tule ikinä menemään.

  Jokainen hääpari voi ekaksi miettiä minkälaisen juhlan haluan järjestää. Haluanko tehdä nyyttäriperiaatteella, riskejä täynnä, stressivapaan ? vaihtoehtoja riittää.

  Ja vinkkinä Markukselle ! Tuleva/nykyinen vaimosi tuskin noin hölmöjä kirjoituksia allekirjoittaisi, tai hänessä on saituuden piirteitä liikaa.

  1. 1. Omppu, Minkä takia ajattelet, että häät ovat automaattisesti huonot ja helposti unohdettavat, jos ruoka ei ole kallista? Täyttävän ruoan saa kasaan halvemmistakin aineksista ja se voi olla erittäin hyvää. Se voi olla parempaa kuin ne erinäiset väkerrykset kaloista ja kolmesta eri lihasta mitä häissä usein näkee. Tottakai ruokaa pitää olla tarpeeksi, mutta tarvitaanko siellä oikeasti neljää eri sortin salaattia? Enpä usko. Häät voivat olla unohtumattomat monista syistä. Erilaiset hauskat leikit ja ohjelmanumerot voivat tehdä häistä unohtumattomat ja yleensä ihmiset ovat se syy, miksi häitä muistellaan. Tuskin kukaan enää 5 vuoden kuluttua muistaa mitä lautasella oli.
   2. Olen tehnyt kakkuja ammatikseni useita vuosia, enkä voi kuvitella tilannetta, jossa kakku halkeaisi. Halkeaisi? Mitä? Omppu, kerrotko hieman tarkemmin. Tämä on erittäin mielenkiintoista. Miten kakku yhtäkkiä halkeaa? En voi ymmärtää. Jos kakkua on siirretty huonosti ja sokerimassa päällä on ratkennut? Se harvoin kuitenkaan on valmistajan vika. Ja voin kertoa, että usein ne naapurin mirjat tekee aivan ihania kakkuja. Leipomosta tilatut kakut ovat usein massatuotantona tehtyjä, säilöntäaineilla täytettyjä valmiskreemi -hörhellyksiä. Tämä riippuu tietenkin leipomosta, mutta usein juuri ne kalliimmat ovat näitä edellämainittuja valmiskakkuja. Ja jos se naapurin mirja on ikinä ennen tehnyt mitään ruokaa ylipäätään, on erittäin epätodennäköistä että hän alkaisi käyttämään käynyttä hilloa hääkakkujen tekoon. Jos hääkakkujen valmistamisen kunnia hänelle annetaan, hän valmistelee kakut varmasti huolella ja ajatuksen kanssa. Toisin kuin liukuhihnaleipomoissa
   3. Tilaisuus voi olla arvokas, vaikka se olisikin nyyttärijuttu. En ole ennen tällaisista häistä kuullut, mutta voin hyvin kuvitella, kuinka somissa sukujuhlissa jokainen täti saisi valmistaa omaa bravuuriansa ja tuoda sitä muiden nautittavaksi. Se toisi häihin lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja olisi varmasti hauskaa muisteltavaa. Häiden kuuluu olla morsiamen ja sulhasen näköiset. Kaikille tällaisen nyyttikestit eivät sovi, mutta joidenkin mielestä se voi olla hauska ajatus.
   4. Häissä voidaan kuunnella hyvää musiikkia ilman bändiäkin. Usein morsiamella & sulhasella on lempikappaleita, jotka he haluavat kuulla suoraa alkuperäiseltä artistilta, eivätkä välttämättä hääbändiltä. Sitä alkuperäistä artistia ei luultavasti juhliin saada, mutta mix -cd ja laadukas mankka (tai näin nykypäivänä iTunes&läppäri&kaiuttimet) ovat hyvinkin varteenotettava vaihtoehto. Jos soittolistan väsää etukäteen, ei veljenpojan tarvitse istuskella koko iltaa mankan vieressä. Ja voihan siinä joku aina välillä olla DJ:nä ja pistää kappaleita soimaan. Musiikista kiinnostuneet veljenpojat tai kumminkaimat tekevät sitä varmasti mielellään !
   5. Hääkuvat voi ottaa kaverin kameralla ja niistä voi tulla aivan mahtavia ja parasta kaikessa: ilmaisia. Useimpien ihmisten tuttaviin (tai tuttavien tuttaviin) kuuluu lähes aina joku, joka osaa kuvata ja omistaa laadukkaan kameran. Järjestelmäkamerat nykypäivänä eivät ole kalliita ja sellaisen saisi luultavasti samaan hintaan (tai halvemmalla) kuin hääkuvauksen ammattilaiselta. Tottahan toki ammattikuvaajien kuvista tulee laadukkaita ja niistä sen huomaa, mutta lähipiirissä on varmasti joku jolla on taiteellista silmää sen verran, että saa otettua kuvan jos toisenkin aivan yhtä kauniisti.
   6. Häämatkat ovat ihana asia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tarvisi lähteä toiselle puolelle maailmaa kahdeksi viikoksi, vaan matkan voi tehdä lähemmäskin ja pienemmillä kuluilla. Rakastuneet ihmiset nauttivat toistensa seurasta muuallakin kuin bora boralla. Häämatka on mahdollisuus rentoutua häiden jälkeen ja olla yhdessä uuden aviopuolison kanssa. Rentoutua voi ihan yhtä hyvin viikonloppumatkalla Riikaan, kuin vaikkapa Hawaijilla. Toki useat haluavat lähteä kauemmaksikin ja panostaa häämatkaan rahallisesti. Useamman vuoden yhdessä asuneet henkilöt tuskin tarvitsevan viinilaseja ja tehosekoittimia häälahjaksi ja he voivatkin pyytää vierailta lahjojen sijasta pienen sijoituksen häämatka-rahastoon.
   7. Jokainen pari tosiaankin voi miettiä minkälaisen juhlan haluaa järjestää. Se voi olla mitä vaan. Mutta Ompun esimerkit siitä, että halvempi olisi automaattisesti huonoa ja stressaavaa ovat mielestäni puppua. Jotkut voivat haluta säästää rahansa vaikka yhteiseen omakotitaloon kuin kalliisiin häihin, joissa kaikki on ”laadukasta”. Lainausmerkit siksi, että fakta on että kallis ei aina tarkoita laadukasta ja pienemmälläkin rahalla voi saada aikaan kauan muisteltavat juhlat.
   Kiitos

 4. omppu: Toisilla pareilla on varaa käyttää häihin 5000 euroa, toisilla vain 50 euroa.

  Itsensä ajaminen taloudelliseen ahdinkoon liian kalliilla häillä kuulostaa varsin ikävältä alulta yhteiselle avioelämälle.

  Lisäksi joillekin ihmisille voi olla tietoinen valinta olla käyttämättä rahaa häihin.

  Esimerkiksi lasta odottava pari voi päättää, että häämatkan pitämisen sijasta on järkevämpää säästää rahat lapsen ensimmäisen elinvuoden hankintoja varten.

 5. Muistakaa että ihmiset on erilaisia ja niin myös ihmisten toiveet, joku asia on toiselle ehdoton ja toiselle ei taas missään nimessä. Joten jollekin ne 500e maksavat häät on aivan yhtä täydelliset kuin toisen 5000e maksavat.

 6. hei leipuri !
  haljennut kakku oli siis tilattu entisestä koulustani. Tilauksessa oli mainittu vaan henkilömäärä ja täytetoiveet.
  Kun opiskelijat tekevät, on kaikki mahdollista.
  Kakku oli ns ylikostutettu. Kakku oli noudettu myymälästä, säilytetty saadussa laatikossa ja kesken muistotilausuuden oli kakku haljennut.
  Tietenkin hyvää voi saada halvalla. Pöydät voi koristella kävyillä ja luonnonkukilla jne jne, mutta antamani esimerkit olivat kaikki niitä, joissa oli ensiksi mietitty miten kustannus saadaan mahd alas ja sitten vasta mietitty ( tai tässä tapauksessa jätetty miettimättä ) minkälainen lopputulos on.
  Ystäväni oli häissä, jossa häät pidettiin yleisessä puistossa, jonne lähialueen spurgut änkesivät. Jokaisen piti tuoda omat ruokailuastiat mukaan ja ruokana oli hernekeittoa, juotavaksi vettä. Häälahjalistalla halvin lahja oli yli 50 euroa.
  Näissä juhlissa vieraiden mielestä tärkeintä ei ollut juhla vaan se kuinka paljon hääpari nettosi kutsumalla vieraat paikanpäälle.
  Ei ole yhtä ainoaa tapaa juhlia häitä, mutta olen ollut monissa todella upeissa häissä, jossa ei ole raha näytellyt pääosaa, vaan on ollut todella mukavaa ja viihtyisää, mutta olen myös ollut liian monessa häissä, jossa selvästi on mietitty miten asia saadaan halvemmalla ja siinä menty metsään.
  Häät ovat kuitenkin pääasiallisesti kertaluontoiset juhlat, harvoin toista/kolmatta rundia tekevät enää juhlia, suuremmassa kaavassa ainakaan pitää. Ja tälläiset kirjoituset kustannuksista säästämiset tuntuu aina niin… mauttomilta.
  Joo, tuskin esikoista odottava pariskunta menee Bora Boralle, mutta valtaosa suomalaisista on siellä Kanarialla muutaman kerran käynyt, on kiva jos edes häämatkalla menis jonnekin, mistä vois lapsenlapsille kertoa.

  Ja kukaan ei kehoitakaan ottamaan pankkilainaa häitten järjestämiseen. Jokainen oman lompakkonsa mukaan järjestäköön. Myös yhtään pöllömpi vaihtoehto ei ole se että etukäteen säästetään vähäsen.
  Mutta paljon, hyvin paljon häitä nähneenä ne joissa on yritetty pihistellä kaikesta loppuun asti on ne häät, joista ihmiset lähtevät ekana pois ja jälkikäteen korkeintaan nauravat.

  Mun vinkki on kannattaa kysästä hyvältä ystävältä mitä on mieltä tälläisestä ratkaisusta häissä, tai vaikka anonyymisti kysyy keskustelupalstalla.
  Ja pientä rajaa myös niitten ystävien hyväksikäytössä. Ehkä ystäväsi on puoliammattilainen valokuvaaja, mutta onko hänen velvollisuus ottaa ilmaiseksi teistä hääkuvat kun kuvaaja ei kehtaa sitä listahintaakaan pyytää ?
  Olen itse tehnyt paljon häälahjaksi palveluksia, esim koristeiluja, tarjoiluja jne jne. Mutta se että yleensä juuri sulhanen (yli 90 % tapauksista juuri sulhanen ) kysyy tai käskee kuinka suuri kunnia minulla on, kun saan heidän häihin osallistua tekemällä kakun, jää p…n maku suuhun vaikka häät eivät ole vielä edes alkaneet.
  raja se kerjäämiselläkin on.

  ja annetaan me kaikkien kukkien kukkia

 7. Innolla luin artikkelin, mutta yhtään oikeaa vinkkiä siinä ei ollut ainakaan minulle. Juuri järjestin viime kesänä tyttäreni häät. Budjetti oli pieni ja häät ihanat. Voisin tässä antaa siis omasta mielestäni paremmat vinkit.
  1. asu – tyttären pukuompelijaystävä teki hänen pukunsa. Morsian maksoi kankaat ja työ oli häälahja. Sulhaselle ostettiin puku, jota voi käyttää jatkossakin ja solmio, joka sopi morsiamen pukuun.
  2. sormukset olivat tyylikkäät, hääparille sopivat ja edulliset – ei timantteja
  3.Hääpaikka oli kotikylän työväentalo,jossa oli astiat valmiina. Viinilasit puuttuivat. Ne ostimme Ikeasta 100:lle vieraalle ja myimme työväentalolle käytön jälkeen vähän edullisemmin. Summa vähennettiin vuokrasta. Koristeluun käytimme rahaa todella vähän. Askartelimme koristeet ja käytimme luonnonkukkia. Lisäksi ostimme ison amppelimuratin, josta saimme pöytiin pitkiä murattioksia. Yllättävän tyylikästä tuli!Ja meistä kotikylän juhlapaikka oli tunnelmallinen ja perinteikäs, vaikkei kovin hieno tai moderni.
  4. häämatkatili oli morsiusparin ainoa häälahjatoive. Ja nimenomaan toive. Kaikki muutkin lahjat olivat tervetulleita. Häämatkatilille tulleet rahat + niin paljon omia rahoja kun tarvittin,käytettiin matkaan
  pariksi viikoksi maapallon toiselle puolelle. Tämä pari aikoo tehdä häämatkan vain kerran elämässään ja he haluavat muistaa sen ikuisesti. Jättää sitten vaikka kanarian lomat ym 10v:ksi väliin. Tämä oli meidän hääparin must-juttu.
  5. hääruokailu tehtiin mahdollisimman yksinkertaiseksi, jotta selvitään omalla porukalla. Tilasimme kokonaisen porsaan kokkeineen ja teimme muutamaa salaattia lisäkkeeksi. Juomat hankki virolainen ystävä käydessään kotona. Missään kohtaa hinta ei mennyt maun edelle, mutta yksinkertaisuus toi edullisuuden.
  6.Hääkakun tein itse. Tosin en tiedä tuliko sen halvemmaksi, koska kaikki välineet (vuoat, kerrostelineet, koristemuotit ym ym) ja raaka-aineet maksoivat ostokakun verran, mutta morsian sai juuri sellaisen kakun kuin halusi.
  7. valokukvauksen hoiti morsiamen valokuvaajaystävä häälahjanaan

  Kaikenkaikkiaan paras säästövinkki häihin on hyvä suunnittelu ja kaiken turhan karsiminen ja itselle tärkeimpien asioiden säilyttäminen. Sekä ystävänpalvelusten kysyminen. Omissa häissäni aikanaan äitini nuukaili niin, että itselle jäi paha maku koko häistä. Mieluummin jättää pitämättä kuin hankkii huonoja muistoja. Naimisiinhan voi mennä myös ilman vierasjoukon kestitsemistä.

 8. Kamerafoorumit on pullollaan tarinoita itkevistä morsiamista, kun on pyydetty kaveria ottamaan kuvat ja etukäteen pätevältä tuntunut kaveri on sössinyt kaikki kuvat, ainoa käytetty kamera on hajonnut kesken tilaisuuden tai mitä milloinkin. Kuvat ovat ainutkertaisia, tilannetta on aika vaikea lavastaa uudelleen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.