Oman osaamisen myyminen

Lisää vadelmahilloa
Vadelmahilloa

Ilta-Sanomissa oli reilu viikko sitten aukeaman kokoinen juttu Tarkan markan säästövinkkejä *. Ilta-Sanomien toimittaja kertoi minua tuota juttua varten haastatellessaan, että Aftonbladet oli paria päivää aiemmin uhonnut, että heidän säästövinkeillään voisi säästää jopa 150 000 euroa vuodessa. Huomautin tuolloin Ilta-Sanomien toimittajalle, että 15 000 euron säästäminen vuodessa voi olla hieman hankalaa jos omat bruttotulot jäävät 14 000 euroon vuodessa.

Aftonbladet on aivan oikeassa siinä, että omia tulojaan voi kasvattaa väliaikaisesti esimerkiksi myymällä omaa omaisuuttaan tai ottamalla valtiolta lainaa hakemalla uuden, liian pienellä veroprosentilla varustetun verokortin. Oman omaisuuden myynnillä ei kuitenkaan voi ansaita rajattomasti. Muistelen, että eräs kuolinpesien realisoija kertoi paikalliselehden jutussa, että tyypillisen kuolinpesän arvo on auto, kesämökki ja asunto pois luettuna noin 2500 euron luokkaa. Jossakin vaiheessa säästöjen kasvattaminen alkaa siis edellyttää tulojen kasvattamista.

Miten niitä omia tuloja voisi sitten kasvattaa? Lyhyellä aikavälillä helpoin tapa saada lisätuloja on pyytää nykyisestä työstä palkankorotusta tai hankkia yksi tai kaksikin lisätyötä illoille ja viikonlopuille. Palkkatöissä olevalle yksi tapa hankkia lisätuloja on myös harrastaa päätoimisen palkkatyön ohessa pienimuotoista yritystoimintaa. Yksi vaihtoehto on kuitenkin alkaa tarjota omaa osaamistaan laajemmalle yleisölle.

Olen itse soveltanut tähän Gerald Weinbergin kirjasta oppimaani vadelmahillosääntöä. Vadelmahillosäännön kautta tajusin, että jos haluan tehdä nykyisellä osaamisellani enemmän rahaa, minun pitää levittää omaa osaamistani laajemmalle.

Minulla on osaamista esimerkiksi hakukoneoptimoinnista. Vielä vuonna 2008 Weinbergin vinkin lukiessani tein hakukoneoptimointia palkkatöissä työnantajalleni. Viimeisen parin vuoden aikana olen kuitenkin alkanut tietoisesti levittää omaa osaamistani laajemmalle. Pari vuotta tuon vinkin lukemisen jälkeen aloin työskennellä hakukoneoptimoinnin konsulttina. Olen lisäksi vetänyt koulutuksia hakukoneoptimoinnista, pitänyt luentoja hakukoneoptimoinnista Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijoille sekä kirjoittanut koulutusmateriaaleja hakukoneoptimoinnista.

En ole edennyt aivan lineaarisesti tämän mallin mukaisesti, mutta askeleet olisivat seuraavat:

palkkatyöt -> konsultointi -> kouluttaminen -> luennointi -> kirjan kirjoittaminen -> blogin kirjoittaminen

Jokaisella askeleella yleisö ja samalla myös potentiaaliset tulot kasvavat.

Olen itse jättänyt toteuttamatta näistä askeleista vain hakukoneoptimointia käsittelevän kirjan kirjoittamisen. Oman osaamisen yleisön laajentamisen hienous piilee mielestäni siinä, että vaikka oman osaamisen kouluttaminen, opettaminen tai aiheesta kirjan kirjoittaminen ei toisikaan mitään suuria tuloja, auttaa jokainen pieni asia osaltaan kokonaisuutta.

Voisin esimerkiksi kuvitella, että sellaisella IT-konsultilla, joka on kirjoittanut omasta osaamisalueesta kirjan ja pitänyt aiheesta luentoja ja koulutuksia, on palkkaneuvotteluissa hieman tavallista koodaria parempi neuvotteluasema.

* Kirjoitin tämän jutun jo tammikuussa

Yksi kommentti

  1. Olen saanut US:sta monta ehdotusta suomi- englanti käännökskistä. .Olen myös täysin ruotsin kielinen.Olen huomannut että monet julkiset henkilöt kyllä tietävät Englannin ,mutta eivät osaa puhua sitä. Itse olen asunut ja ollut töissä Lontoossa n 5-6 vuotta ja myös puhunut englantia kotikielenä. Senjälkeen muutin US:han ja olin siella töissä lähes 30 vuotta.Koulutukseltani olen lääkäri,
    l.l. tutkinto Suomesta.Erikois alani on psykiatria ja suppea erik.
    ala lasten psykiatria.US:ssa asuin NYC:issä ja olen siten tottunut
    kommunikoimaan ihmisten kanssa jotka ovat kotoisin monesta eri maasta ja joiden englannin kieli ei ole läheskään täydellinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.