10 vinkkiä abeille

Valmiina työelämän haasteisiin
Valmiina työelämän haasteisiin

Työelämässä tulee vastaan paljon asioita, joita ei koulussa opeteta. Ajattelin huvikseni listata näin ylioppilaskirjoitusten aikaan tähän kymmenen juttua, jotka tulivat minulle yllätyksenä aloittaessani armeijan jälkeen elämän aikuisten maailmassa. En ole verotuksen, työsuhdepolitiikan enkä toimistotekniikan asiantuntija, joten en takaa, että kaikki yksityiskohdat menevät täysin oikein.

1. Opintotuen tuloraja lasketaan koko vuodelle

Lähes kaikki opiskelijat tietävät, että opintotuessa on tuloraja. Vaikka tuloraja ilmoitetaan kuukausittain, ei se tarkoita sitä, että jos sinulle tarjotaan töitä kesken lukuvuotta, ei sinun kannattaisi ottaa niitä siksi, että menetät opintotukesi siltä kuukaudelta. Puheet kuukausittaisista tulorajoista ovat vain Kelan byrokraattista ja laskennallista virkamiesjargonia. Käytännössä opintotuessa on vuosituloraja. Jos olet tehnyt töitä niin paljon, että joudut maksamaan opintotukea takaisin, sinun ei kannata olla muuta kuin tyytyväinen itseesi.

2. Tarjottu työsopimus kannattaa tarkastuttaa liiton lakimiehellä

Akateemisilla aloilla työskentelevien kannattaa oman kokemukseni mukaan tarkastuttaa ainakin ensimmäisen vakituisen työpaikan työsopimus ammattiliiton lakimiehellä. Ammattiliiton lakimies osaa kertoa, että millaisia muutoksia tarjottuun työsopimukseen kannattaa ehdottaa. Näitä ovat esimerkiksi:

 • korvaus työmatkoihin käytetystä ajasta
 • työntekoaika
 • täydet lomat
 • kilpailukieltosopimukset

Jo pelkkä mahdollisuus käyttää liiton työsuhdelakimiestä voi tehdä ammattiliittoon kuulumisesta hintansa arvoista.

3. Kilpailukieltosopimuksen allekirjoittaminen on ammatillinen itsemurha

Edelliseen kohtaan liittyen monet työpaikat ehdottavat nykyisin automaattisesti kilpailukieltosopimuksen allekirjoittamista. Ellei tittelisi ole johtaja, sinulla ei pitäisi olla mitään syytä allekirjoittaa tällaista paperia. Jos sinua pyydetään allekirjoittamaan kilpailukieltosopimus, älä allekirjoita sitä.

4. Ansiosidonnaisen saaminen ei edellytä ammattiliittoon kuulumista

Jos sinut irtisanotaan tai lomautetaan, voit saada ansiosidonnaista päivärahaa (eli enemmän rahaa) jos kuulut työttömyyskassaan. Työttömyyskassaan voi kuulua, vaikka et kuuluisikaan ammattiliittoon. Hyviä syitä kuulua ammattiliittoon ovat esimerkiksi ammattiliiton työsuhdelakimies, ammattiliiton tarjoamat koulutukset tai oma poliittinen tai yhteiskunnallinen vakaumuksesi.

5. Työttömyyskassaan kannattaa liittyä jo opiskeluaikana

Ansiosidonnaisen päivärahan saaminen edellyttää, että olet ollut kymmenen kuukautta työttömyyskassan jäsenenä ennen kuin sinut irtisanotaan. Työttömyyskassaan  (tai ammattiliittoon) kannattaakin liittyä jo opiskeluaikana. Ammattiliittojen ja tätä kautta myös työttömyyskassan jäsenyys on usein opiskelijoille ilmainen.

6. Matkapuhelinetu pienentää käteen jäävää palkkaasi

Kun menet töihin, saat hyvin todennäköisesti työnantajaltasi matkapuhelimen ja siihen kuuluvan liittymän. Verotuksessa matkapuhelinetu kasvattaa kuukausipalkkaasi 20 eurolla kuukaudessa. Koska laskennallinen kuukausipalkkasi kasvaa, maksat enemmän veroja, mikä pienentää käteen jäävää palkkaasi. Tämä ei tarkoita sitä, että matkapuhelinedusta kannattaisi kieltäytyä. On vain hyvä ymmärtää miten luontoisedut toimivat verotuksessa.

7. Esitäytetty veroilmoitus pitää aina tarkistaa

Verotus toimii Suomessa nykyään niin, että saat kotiisi esitäytetyn veroilmoituksen. Sinun tulee itse merkitä tälle veroilmoitukselle haluamasi vähennykset. Hyviä vinkkejä tähän löytyy Veronmaksajain keskusliiton sivuilta sekä kyseisen liiton Taloustaito-lehden alkuvuoden numeroista. Jos et itse tilaa Taloustaito-lehteä, käy lukemassa se kirjastossa.

8. Työmatkavähennys on laskennallinen

Yleisin verotuksessa tehtävä vähennys on kodin ja työpaikan väliset matkakulut. Tämä vähennys myönnetään lähtökohtaisesti julkisen liikenteen taksojen mukaan. Jos tietyt ehdot kuitenkin täyttyvät, voit saada vähennystä oman auton käytön mukaan. Kodin ja työpaikan väliset matkakulut ovat siis laskennallisia ja ne eivät perustu siihen, millä olet oikeasti kulkenut työmatkasi.

Verotuksessa on mahdollista pyytää vähennyksiä monesta muustakin asiasta kuten oman työhuoneen käytöstä, ammattikirjallisuudesta sekä työhön käytettävien laitteiden ostamisesta kotiin. Tunne oikeutesi.

9. Jos liikut pois työpaikaltasi, voit saada kilometrikorvauksia

Jos työsi edellyttää, että liikut työpäivän aikana esimerkiksi asiakkaan luokse omalla autollasi, voit saada näistä matkoista kilometrikorvauksia. Sinun tulee hakea nämä itse jokaisen kuun lopussa työpaikkasi taloushallinnosta saatavilla lomakkeilla. Mikäli liikut yli 15 kilometrin päähän työpaikaltasi, voit lisäksi saada päivärahaa.

10. Videotykki hajoaa jos sen sammuttaa irrottamalla virtajohdon seinästä

Viimeinen vinkkini pohjautuu muiden vinkkien tavoin omiin karvaisiin kokemuksiini. Lähes jokaisen työpaikan neuvotteluhuoneen vakiovarustukseen kuuluu nykyään videotykki. Videotykit sammutetaan yleensä siten, että painat virtanappia kerran ja sitten vielä toisen kerran. Ensimmäisen kerran jälkeen kankaalle heijastuu teksti ”jos haluat sammuttaa videotykin, paina nappia vielä kerran”. On aivan normaalia, että videotykki pitää melua vielä sammuttuaan. Jos vedät tässä vaiheessa videotykin virtajohdon irti tai sammutat sen on/off-kytkimestä, sen lamppu hajoaa. Uusi lamppu maksaa jopa useita satoja euroja. Jätä siis videotykkien virtajohdot rauhaan ja anna niiden hurista rauhassa neuvottelujen päättymisen jälkeen.

Tässä omat 10 vinkkiäni. Lisäyksiä, kommentteja?

5 kommenttia

 1. Aloita ylimääräisten rahojen sijoittaminen ajoissa. Korkoa-korolle-ilmiö tuo pidemmällä aikavälillä huomattavat tuotot. Mitä aiemmin aloittaa sitä vähemmän tarvitsee kerralla sijoittaa.

 2. Tässä jotain vinkkiä myös. Ei ehkä kaikkein tärkeimpiä, mutta parempi muutama vinkki kuin ei ollenkaan. Palautetta saa antaa.
  1. Tutustu työnantajasi luottamusmieheen. Hän auttaa sinua sopimuksissa ja muissa ongelmissa. Häneen kannattaa tutustua jo sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.
  2. Sairaskassaan on teoriassa hyväkuulua, mutta tarkista ensin vakuutusyhtiötäsi, ettet maksa samoista eduista jo nyt. Itse olen sairaskassassa ja käyttänyt sen etuja kunnolla. En ole laskenut kylläkään olenko voittanut paljoakaan.
  3. Kun saat työsopimuksen niin ehdottomasti puhelimeen tallennetaan pomon numero, Luottamusmies, Työsuojelupäälikkö, Sairaskassa, palkkakonttori ja Työnantajan hyväksymä lääkäri. Nuo vielä paperille lompakkoon ja kotiin hyvään talteen. Nuo kannattaa tehdä, ettei tule ongelmia sitten jatkossa. Elä opettele tätä kantapään kautta.
  4. Liity siihen liittoon heti. Mieluiten oman alasi liittoon ja näin saat lakimiehet yms palvelut käyttöösi. Luottamusmies auttaa tässä tai hänen pitäisi auttaa.
  5. Mittaa matkasi työpaikalle ja kirjoita se paperille ylös. Tarkista myös mitenkä julkiset liikkuvat ja tarkista ne myös kouluaikojen ulkopuoliset liikennöinnit. Tarvitset niitä veroilmoa täyttäessä.

 3. Apina: ”1. Tutustu työnantajasi luottamusmieheen. Hän auttaa sinua sopimuksissa ja muissa ongelmissa. Häneen kannattaa tutustua jo sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.”

  Oma kokemukseni opiskeluaikaisena työntekijänä oli, että luottamusmieheen tutustuminen aiheutti puistatuksia, koska hän näki uudet tulokkaat vihollisina. Potentiaalisia kilpailijoita saavutetusta määrästä työ- tai oikeastaan kuukausipalkkapaikkoja!

  Olin pätkätöissä vuosikaudet, ja kun sitten tuli yt-neuvottelut, niin ay-aktiivi marmatti neuvotteluissa ja marmatti firman keskustelupalstalla, että määräaikaiset pitää laittaa pois ennen kuin irtisanotaan yhtään toistaiseksi voimassa olevaa työsopimusta – riippumatta siitä, että tekniikan kehittyessä oli käynyt niin, että kaikkien saavutetuista eduistaan kiinni pitävien vanhojen työntekijöiden osaamiselle ei enää ollut tarvetta, ja määräaikaiset harjoittelijat olivat joissain projekteissa firmalle paljon tärkeämpiä osaajia.

  Ehkä siis kannattaa tutustua siihen luottamusmieheen, mutta ei olettaa ennakkoluulottomasti, että hän on puolellasi. Voi myös olla, että tilanne on nykyään ja toisissa työpaikoissa parempi. Mutta se kannattaa arvioida kriittisesti.

  Omia neuvojani uusille opiskelu- ja työelämään tulijoille on:

  1. Jokaisella sukupolvella on omat haasteensa, mutta keskimäärin ihmiset aina pärjäävät, ja keskimäärin jokainen sukupolvi pääsee helpommalla kuin edellinen. Älä huolehdi liikoja, mutta varaudu kuitenkin hieman riskeihin.

  2. Monet alat tuntuvat opiskelupaikkaa valitessa mielenkiintoisilta, mutta elääkin pitää. Kannattaa pohtia, mitkä ovat työllistymismahdollisuudet ja tuleva palkkataso, kun mietit, mille uralle lähdet. Välillä kuulee katkeraa valitusta jälkeenpäin esimerkiksi huonoista palkoista, vaikka tilanne on taatusti ollut tiedossa jo etukäteen.

  3. Mutta raha ei sitten kuitenkaan ole kaikki elämässä. Jos tulet toimeen, tee sitä mikä kiinnostaa.

  4. Yhä suurempi osa ihmisistä joutuu opettelemaan elämänsä aikana monta ammattia, koska maailma muuttuu.

 4. Arvoisa pjt
  Luottamusmies on auttanut minua jo monta kertaa, että puhutaan jo tuhannesta euron hyödystä. Voi olla työpaikkakohtaisia nämäkin, mutta jos luottamusmies ei sinua auta niin tuskin auttaisi liitonlakimieskään. Toisaalta ensin luottamusmiehen kautta ja sitten liiton kautta, jos asiat ei luista.

  Kohtaan 1 olen erittäin suuresti erimieltä. Tuossa muutama kymmenen vuotta sitten työelämä oli paljonkin helpompaa. Lama söi lainat yms. Toisaalta nykyään myös liiton asiat ei kiinnosta ihmisiä. Siitä olen huolissaan ja pahasti. Ay-liikkeet tulevat kuolemaan, koska nuoria ei kiinnosta asioihin vaikuttaminen.

  Kohtaan 2 pitäisi puuttua. Nykyään kouluissa ei vieläkään puhuta missä tienaa ja missä on oikeasti työtä tarjolla. Seurataan vaan jotain trendejä ja unohdetaan todellisuus. Kannattaa muistaa, että myös abi voi ruveta nuohoajaksi tai rekkamieheksi. Kurssituksella pääsee myös lukion jälkeen rahvaan hommiin. Lukio taas avaa ovia enemmän jatkoa varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.