10 yksinkertaista tapaa säästää rahaa

Raha tulee rahan luo. Toisin sanoen on tärkeää tietää, miten raha-asioita voi hallita tehokkaasti, jotta isot säästöt olisivat mahdollisia. Säästämisen tulisi lähteä siitä, että mietitään vastausta seuraavaan kysymykseen: kannattaisiko minun pyrkiä säästämään osassa pakollisia menoja vai kannattaisiko pyrkiä pääsemään kokonaan eroon jostakin tiettyyn palveluun tai tuotteeseen kohdistuvista menoista?

1. Isompien ostosten kohdalla ensimmäinen askel on aina selvittää, kuinka tehokkaasti arvokas tuote tai palvelu täyttää vaatimuksesi ja tarpeesi. Tuotteen tai palvelun hyödyllisyyttä on aina järkevää testata ennen ostamista, mikäli se vain on mitenkään mahdollista. Jos testauksen jälkeen olet tyytyväinen ja koet että todella tarvitset kyseistä tuotetta tai palvelua, voit käyttää rahaa siihen. Fiksuna kuluttajana kuitenkin selvität ennen ostamista parhaan myyjän niin hinnan, laadun kuin maineenkin osalta.

2. Edullisempien tuotteiden kohdalla on laaduntarkkailun lisäksi tärkeää keskittyä siihen, mistä ja miten tuotteen saa halvimmalla. Esimerkiksi vaatteita on järkevä ostaa sesongin jälkeisistä alennusmyynneistä, jolloin hinnat ovat huomattavasti alhaisempia.

3. Taloudellisten sijoitusten tapauksessa, kuten esimerkiksi osakemarkkinoilla, kannattaa noudattaa yksinkertaista kultaista sääntöä: osta arvoltaan vaihtelevia osakkeita, kun hinta on alhainen, ja myy niitä kun hinta on korkea. Tällä tavoin ansaitun tuoton voi sitten sijoittaa tasaisempana pysyviin kohteisiin.

4. Nykyään säästäminen on helpompaa, sillä internet on tarjonnut hyviä mahdollisuuksia ostaa napakasti parhaaseen hintaan ennen kuin raha varsinaisesti vaihtaa omistajaa. Erityisesti vakuutusten, lainojen ja varainhoidon vaihtoehtojen määrän suhteen olemme suorastaan pilalle hemmoteltuja. Kunnolla kursseja analysoimalla voi säästää jopa satoja euroja vuodessa.

5. Puhelinliittymää, vakuutussopimusta, sähkösopimusta ja muita helposti itsestäänselvyytenä pidettäviä asioita vaihtamalla voi säästää huomattavia summia, mikäli vain jaksaa paneutua asiaan ja selvittää itselleen parhaiten sopivat vaihtoehdot.

6. Laatimalla kuukausittaisen budjetin välttämättömyyksille ja säännöstelemällä ylellisyyksien määrää voi päästä huomattaviin säästöihin.

7. Kalliit viikonloput ja yliampuvat rellestysreissut kannattaa vaihtaa järkevämpiin viikonlopun viettotapoihin ja edullisempaan viihteeseen.

8. Ruokailutottumuksien parantaminen johtaa laadukkaampaan elämiseen, niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Pysymällä terveenä säästää terveyskeskuskäynteihin kuluvissa menoissa ja syömisen suunnittelu estää tehokkaasti ruoan haaskaamisen.

9. Laskujen maksaminen aina ajallaan tarjoaa korvaamattoman arvokkaita säästöjä. Pakko ne joka tapauksessa on maksaa, joten parempi maksaa ajoissa ja välttää viivästysmaksut.

10. Jos olet työnantaja, sinun tulisi pyrkiä siihen, että työryhmällä on joustavat vastuualueet, jotta jokainen työntekijä kykenee tekemään osastonsa työtehtäviä. Tämä alentaa työntekijän hintaa ja helpottaa työtehtävien suorittamisessa ajallaan, vaikka jokainen työntekijä ei paikalla olisikaan.

Näiden kymmenen pikkuvinkin lisäksi on luonnollisesti monia muitakin tapoja säästää rahaa ja elää taloudellisesti ilman ahdinkoa, mutta kuten sanonta menee, sentissä on miljoonan alku. Ne kaikista pienimmät ja yksinkertaisimmatkin säästötavat on hyvä pitää aina mielessä.

3 kommenttia

 1. Nyt on pari viimekertaa tullut vähän sellainen olo, että näitä vinkkejä käännetään suoraan joltain jenkkisivustolta. Esim. tämänkertainen vinkki numero 3 on totaalisen typerä, mistä voit tietää onko joku osake halpa vai kallis, jos tämän osaisi sanoa niin olisi jo miljonääri.

 2. Hannu. Olen joskus miettinyt samaa, että kaikki ei toimi täällä. Kohta 1 on kuin Roope Ankan säästövinkki. Kokeillaan tuotetta ennen kuin ostetaan ja Roopehan sopii pitkät koeajat.

  Lisäisin tähän muutaman lisää.
  1. Kilpailuta kuten ohjeessa tuossa mainittiin. Sähköfirmat, puhelinliittymät yms, mutta elä tee heti sopimusta halvimman kanssa. Soita nykyiselle palveluntarjoajalle ja kerro tilanteesta. Myös nykyinen lehtitilaus kannattaa tarkastuttaa. Soittamalla voit saada taas kestotilauksen tarjouksella. Puhelinliittymään voi saada lisäminuutteja yms.

  2. Jos tahdot rellestää niin kerääntykää jonnekkin soittimen ääreen ja jokainen ostaa halvimman viinapullon. Siinä sitten pullo kiertämään. En suosittele rellestystä, mutta jotkut tahtoo rellestää. Siitä voitte sitten lähteä Baariin ja tietenkään siellä ei mitään osteta 😉

  3. Lasku kannattaa maksaa aina lähellä eräpäivää. Liian aikaisin maksamalla menettää vain rahaa.

  4. Ruokailutottumuksilla muuttamalla voi säästää rahaa. Toisaalta kannattaa myös syödä sellaista mitä voi syödä. Paha ja terveellinen ruoka vain aiheuttaa masennusta. Siitä tulee heräteostokset ja muut tuhlaukseen innostavat mielijohteet. Katso tarjouksia ja Suosi kotimaista. Se on omaan nilkkaan pissimistä, jos ostat ulkomaalaista ruokaa kotimaisen sijasta. Osta suoraan tuottajalta ja käy kaupoissa aikaisin aamulla ja myöhään illalla.

 3. Hannu: Juuri näin. Parempi neuvo olisi: osta osakkeita (tai rahastoa) tasaisin väliajoin, esim. joka kuukausi tai joka toinen kuukausi. Näin ostaa keskimäärin osakkeita järkevällä hinnalla. Oikeaa aikaa myydä tai ostaa kun on mahdotonta ennustaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.