Vinkkejä henkilökohtaisen budjetin luomiseen

Monet kuvittelevat, että henkilökohtaisen budjetin luominen ja ylläpitäminen on monimutkaista ja vaikeaa ja jotakin, johon vain kirjanpitäjät kykenevät. Ihmiset luulevat, että budjettia pitää hioa joka päivä ja jokainen kulutettu sentti täytyy kirjata ylös tai muuten budjetti ei pidä, kaikki menee pieleen ja maailma kaatuu päälle.

Budjetit voivat toki olla hankalia ja vaatia paljon työtä, mutta näin ei ole pakko olla. Kuten monessa muussakin asiassa, henkilökohtaisen budjetin laatimisessa on järkevää noudattaa KISS-periateetta, eli yksinkertaisuuteen pyrkivää ohjetta Keep It Simple, Stupid.

Älä aloita budjetin laatimista syöksymällä Excelin pariin ja alkamalla väsätä hienoja kaavioita ja taulukkoja. Älä myöskään lataa koneellesi monimutkaista budjetointijärjestelmää ja ala opetella sen käyttöä. Sen sijaan aloita tyhjällä paperinpalalla (tai tyhjällä työkirjalla, jos taulukkolaskentaohjelman käyttö houkuttelee) ja yksinkertaisesti listaa siihen kaikki asiat, joihin käytät rahaa joka kuukausi.

Tämäkin tosin saattaa tuntua vaikealta, jos ei ole kunnollista käsitystä siitä, mihin kaikkeen rahojaan käyttää. KISS-periaatetta on hyvä noudattaa tässäkin tapauksessa. Pidä homma yksinkertaisena, etsi käsiisi kynä ja paperia ja ala pitää niitä mukanasi. Aina kun käytät rahaa johonkin, kirjoita se ylös. Jo viikon jälkeen sinulla on todennäköisesti hyvä yleiskuva siitä, mihin rahasi yleensä katoavat.

Viikon jälkeen voit hyödyntää muistiin kirjoittamiasi asioita ja luoda itsellesi kuukausittaisen budjetin. Jotta saisit siitä vielä yksinkertaisemman, luo erillinen budjetti tai taulukkolaskentaohjelmassa erillinen sarake jokaiselle palkallesi. Eli jos saat palkan kahden viikon välein, luo budjettiisi myös erillinen sarake jokaiselle kahden viikon jaksolle.

Seuraavaksi suunnittele, miten kulutat jokaisen palkkasi. On paljon helpompi päättää, kuinka kuluttaa seuraavan kahden viikon palkan kuin suunnitella budjetti esimerkiksi seuraavalle puolelle vuodelle. Tämä on henkilökohtaisen budjetin luomisessa tärkein vaihe ja loppupeleissä sen ainoa syy. Vain seuraamalla kulujasi, voit suunnitella mihin ja miten rahasi jatkossa käytät.

Budjettisi onnistuu varmasti tarkoituksessaan, jos vain pidät sen yksinkertaisena. Jos et, on mahdollista, että henkilökohtainen taloutesi on hirvittävä sekasotku, kaikki menee pieleen, maailma kaatuu päälle ja ajaudut henkilökohtaiseen vararikkoon. Yksinkertainen mutta huolellinen budjetointi on tälle erinomainen vaihtoehto.

5 kommenttia

  1. Itse ainakin aloin seuraamaan kulujani ennen ensimmäisen budjetin tekoa, sillä aika monet kulut tulevat vain muutaman kerran vuodessa kuten vakuutukset, jne. Budjetointia ei kannata tehdä liian pienelle ajanjaksolle eikä liian yksityiskohtaisesti. Yksinkertaisuus on kyllä ehdottomasti tärkein asia. Mielestäni joka kuukaudelle tehty budjetti on riittävä. Kahden viikon välein tehty on mielestäni liian tiheä aikaväli ja menot vaihtelevat liian paljon. Into loppuu aivan varmasti mikäli siitä tulee liian vaivalloista.

  2. Budjetointi on todellakin hyvä keino hallita raha-asioitaan, jos sitä rahaa ei ole ylemmäärin kulutettavaksi, kuten minulla.
    Itse keräsin ensin tiedot kaikista kuluista yhteen (ruokakulut, tv-lupa, puhelinkulut, vakuutukset,velkojen lyhennykset, harrastukset, vaatteet jne.)ja jaoin ne kuukausikuluiksi. Kuvittelin myös muutaman kuukausittaisen kulun, esim. lääkäri/lääkekulut 20 e/kk, lahjat 20 e, ja säästöön 25 e/kk. Sitten aloin elämään budjetin mukaisesti, ja joka kuukausi tarkastan, miten olen pysynyt ruodussa. Jos ylimääräistä on kerääntynyt muutaman kuukauden kuluessa, se joko käytetään myöhemmin matkustelun yhteydessä tai vaateostoksiin tai siirrän säästötilille.
    Oli tuossa kulujen tiedostamisessa sekin hyvä puoli, että tuli sanottua esim. lehtitilaukset irti, kilpailutettua sähkö, vaihdettua operaattoria, kun huomasi, miten niihin rahaa uppoo ihan turhaan kun saman saa halvemmallakin.

  3. Jos sattuu omistamaan Applen iPhonen, suosittelen todella lämpimästi Saver-applikaatiota. Menojen kirjaaminen helpottuu ja ohjelma kokoaa automaattisesti piirakan kuukauden menoista, joten suhteita on helppo vertailla eri kulutuskohteiden välillä. Itse kirjaan Saveriin joka ikisen sentinkin. Se käy niin kätevästi puhelimeen näpytellen. Myös budjetti on mahdollista määrittää. Applikaatio maksaa AppStoressa parisen euroa, mutta on todellakin sen väärti. Täällä tarkempia tietoja: http://itunes.apple.com/us/app/saver-control-your-expenses/id429136857?mt=8

  4. Jos taas sattuu omistamaan Nokian älypuhelimen, niin loistava budjettityökalu on Toshl-niminen sovellus. Toimii ainakin omassa N8:ssa. Sovelluksesta on sekä ilmainen versio että pro versio. Itse olen ainakin pärjännyt ilmaisella versiolla oikein hyvin. Löytyy Nokia Storesta.

  5. Tuon Toshlin sai näköjään myös Androidille, joten latasin sen omaankin kännykkään. Vaikuttaa ainakin parin päivän käytön jälkeen ihan näppärältä ja hyödylliseltä sovellukselta. Kiitos vinkistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.