5 vinkkiä ruokaostoksilla säästämiseen

Halpaa ruokaa suun täydeltä (Flickr: » Zitona «)
Halpaa ruokaa suun täydeltä (Flickr: » Zitona «)

Tarkan markan Ostokset-osiosta löytyy jo valmiiksi monia hyviä vinkkejä ruokaostoksilla säästämiseen, joten en suotta toista niitä kaikkia tässä. Listaan kuitenkin niiden lisäksi muutaman mieleen tulleen hyödyllisen vinkin.

1. Osta kerralla suuria määriä ruokaa, jota tiedät syöväsi usein ja joka ei vanhene helposti. Tämä kannattaa erityisesti, mikäli tuote on tarjouksessa. Tällä tavoin paitsi säästät rahaa, joudut myös käymään kaupassa harvemmin, mikä puolestaan pienentää heräteostosten todennäköisyyttä. Suurien määrien ostaminen ei tietenkään siinä tapauksessa kannata, mikäli se johtaa siihen, että joudut heittämään ruokaa pois.

2. Älä koskaan mene ruokaostoksille nälkäisenä tai väsyneenä. Tällöin on huomattavasti todennäköisempää, että herkullisen näköiset pakkaukset onnistuvat houkuttelemaan sinut heräteostoksiin ja vasta kotiin palattuasi huomaat ostaneesi jotakin, jota et oikeasti tarvitse ja jota sinun ei alun perin pitänyt ostaa. Jos todella tarvitset jotain, sen pitäisi löytyä ostoslistaltasi.

3. Ruokaostoksille ei myöskään kannata lähteä vihaisena tai masentuneena. Tällöin on tavallista helpompi syyllistyä ostamaan jotakin kallista ja epäterveellistä, koska ruoan edullisuus ja terveellisyys nyt vain ei satu sillä hetkellä kiinnostamaan. Mielenrauha ja ruokaostokset on hyvä yhdistelmä.

4. Yritä olla huomioimatta ”ruokaa”, joka löytyy kassojen läheisyydestä. Eli pääasiassa ne houkuttelevan näköiset suklaapatukat. Et oikeasti tarvitse niitä, joten ei niihin kannata tuhlata rahaa.

5. Syö vähemmän. Tällä en tarkoita sitä, että kannattaisi jättää lounas väliin, vaan että kannattaisi pyrkiä välttämään pientä napostelua esimerkiksi iltaisin televisiota katsoessa. Sen lisäksi että napostelun lopettaminen olisi terveellistä, säästäisi samalla myös selvää rahaa.

Keksitkö itse lisää ruokaostoksiin liittyviä säästövinkkejä?

11 kommenttia

 1. Syö oikeaa ruokaa, ei eineksiä, pastaa, tms hiilarihöhhöä. Pysyt terveempänä (ei tule lääke- ja sairauskuluja) ja ei tarvitse syödä niin paljon ja niin usein.
  Eli hotki (mielummin raakoina) juureksia, hedelmiä, pähkinöitä. Ei leipää ja muuta höhhöruokaa.

 2. Ja kannattaa suosia edullisempia kauppoja, esim. Lidliä ja Tokmanni konsernin myymälöitä.

 3. Heräteostoksia rajoittaa kummasti myös se, että ottaa kaupassa kärryjen sijaan korin. Ja tietenkin se vanha kunnon ostoslista…

  1. Minäkin otan useimmiten kärryjen tilalle ostoskorin. Viimeistään maitohyllyjen luona kori alkaa painaa niin, että on pakko suunnistaa kassojen kohdalle.

   Suosin itse keskikokoisia kauppoja, koska ostokiusauksia tulee paljon vähemmän kuin tavarataloissa. Keskikokoisten kauppojen valikoima on todella hyvä ja kaiken tarvittavan löydän erikoisruokavalioonkin.

 4. Tee ruokaa varastoon: sähkössä säästät, jos uunissa on kaksi vuokaa yhtä aikaa. Vaikka kaikki ruoat eivät mahtuisi kerralla uuniin, niin peräjälkeenkin paistettuna säästyy uunin lämmittämisen verran sähköä. Jätä jääkaappiin annos/kset seuraavalle päivälle ja loput pakkaseen annosrasioissa. Sieltä on helppo sitten ottaa annos tai useampi lämpiämään mikroon tai ottaa mukaan töihinkin. Pakkasesta mukaan otettu ruoka säilyy samalla pidemmänkin matkan ilman kylmäkasseja. Kannattaa vaihdella ruokia reilusti, että ei tule kyllästymisiä.

  Mahdollisuuksien mukaan kannattaa hyödyntää metsien antimia: sienet ja marjat talteen. Samalla mieli tuulettuu ja virkistyy. Kuivata, pakasta, mehusta ja säilö sieniä ja marjoja. Esimerkiksi mustikkamehu on uskomaton terveyspommi mahalle varsinkin mahatautien aikana. Puolukka estää tulehduksia ja on yllättävän hyvää mehuna 🙂 Jäiset marjat hieman sokeroituina tai ilman sokeriakin ovat oiva herkku sellaisenaan tai jugurtin/rahkan kanssa. Jos perheessä on pieniä lapsia, niin suoraan mättäältä suuhun poimittu mustikka tai puolukka lähes takaa myös pakkasesta napsitun marjan maistumisen. Mikä mahtava jäätelön tai sorbetin korvike! Jos asut kerrostalossa ja sinulla on siellä käytössäsi kylmäkellari (ei mikään itsestäänselvyys näinä päivinä, ne ovat katoava luonnonvara), sinne on hyvä varastoida useampikin purnukka talven varalle. Samoin sinne yleensä mahtuu perunoita hyvin jolloin tarjouksesta voi ostaa sinne talteen enemmänkin kerralla (vältä muovipusseissa olevia perunoita, ne säilyvät huonommin kuin papaeripusseissa olevat). Säilöntäohjeita on netti täynnä, samoin niitä löytyy kirjastoista kansien väliin tallennettuina 🙂 Parhaat reseptit voi kirjata omaan reseptikirjaan talteen. Kaupasta saa muutakin kuin perunoita sinne talteen, esimerkiksi kaupasta (tarjouksesta!) ostetut avomaankurkut voi säilöä oman maun mukaan sen verran mitä arvelee talven mittaan menevän. Sama pätee moneen muuhunkin satokauden herkkuun.

  Luonto on pullollaan muitakin ruoaksi hyvin kelpaavia kasveja joita kannattaa erityisesti kesällä hyödyntää (keskustaoloissa tietenkin mahdollisuuksien mukaan). Mainitsen muutaman ihan esimerkin vuoksi: Kuusenkerkät, voikukat, nokkoset (huom! ei kompostialueilta), pihlajanmarjat, ruusunmarjat (mitä pohjoisemmassa ruusu kasvaa, sitä enemmän sen kiulukoissa on c-vitamiinia) koivun hiirenkorvat ja nuoret lehdet.

  Olen aina hieman ihmetellyt, että miksi kasvatamme ikkunalaudoillamme myrkyllisiä kasveja. Eikö olisi mukavampaa kun siitä voisi sipasta pikkusen salaattia tai krassia leivälle? Ruohosipulia, oreganoa, basilikaa jne. Jopa ruukkusalatin ”naatti” kannattaa laittaa veteen ikkunalaudalle ja sieltä yleensä puskee vielä monta lehteä valoa kohti. On olemassa myös kukkivia kasveja joiden kukat ovat syötäviä, niin kauneudenkaipuun ei tarvitse tukahtua puhtaasti vihreään ikkunalautaan kun sieltä saa syötävää väriloistoakin 🙂 Sama pätee pihoihin, miksi siellä ei voisi kasvattaa myrkyllisten koristekasvien ja -pensaiden sijaan hyötykasveja? Ympäristökin olisi pienimille tallaajille turvallisempi.

  Voisin paasata tästä paljonkin, mutta ehkä tässä oli tarpeeksi yhteen ”pieneen” kommenttiin

 5. Toteuta 1. vaihtoehto ennalta laaditun (puolivuosi)listan perusteella tuplabonusajanjaksolla. Listaan voi sisältyä kuivamuonan ja säilykkeiden lisäksi myös wc-paperit, kuukautissiteet, pesuaineet jne.

 6. Minulla on 4 sivun pituinen ns kotivaralista joissa eri ruoka-aineita joita on aina oltava kotona. Olen ryhmitellyt ne otsikoiden alle esim kuivat, säilykkeet, jääkaappi ja pakastin. Tällä tavalla voin välillä tsekata että kotoa löytyy aina esim tomaattimurskaa, ruokakermaa, munia, kuivahiivaa, kaurahiutaleita, papuja,pähkinöitä, jauhoja, öljyä, porkkanoita, perunoita, omenoita, tomaatteja, pakasteherneitä ja -pinaattia jne eli aineksia joita tarvitaan keittoon tai kastikkeeseen tai uuniruokaan.

  Olli ehdotti Lidliä ja käynkin siellä välillä, mutta mikään takuuvarma kauppa se ei ole. Pari kertaa on sattunut että sieltä on puuttunut jotain esim kanelia tai kardemummaa tai raejuuustoa.

  Mari väitti että leipä on höhhöruokaa. Se kai nyt riippuu leivästä. Voisin kuvitella että ainakin lapsiperheissä tarkistetaan leipätilanne ennenkuin mennään kauppaan. Ruisleipä pitää nälän poissa pitkään.

  Nina muistutti marjoista ja mainitsi samalla rahkan ja jogurtin. Viili voittaa kyllä maustetun jogurtin ja kuvittelisin että se on halvempaa. Sitä voi muuten tehdä itsekin, jos viitsii.

  Itse olen huomannut että on helpompi pitäytyä omassa ostoslistassa normaalikokoisessa ruokakaupassa kuin hypermarketissa. Pitkien käytävien ja isojen hyllyjen jälkeen tulee jano ja nälkä ja sortuu heräteostoksiin. Ei siis nälkäisenä ja janoisena kauppaan !

 7. Minimani on ainakin Jyväskylässä välillä todella edullinen. Tarjouksia saattaa olla esim. jauhelihaa alle euron tai kanan koipireittä alta euron kilo. Muutenkin ”pilaantuvien” eli viimeisen käyttöpäivämäärän lähestyvien tuotteiden alennus on täällä 50% toisin kuin esim S-ryhmässä, missä se on 30%. Lisäksi vihannesosastolla on hyviä tarjouksia.
  Jos on iso pakastin, niin sinne vaan halpaa lihaa säilöön kun sitä on tarjolla!

 8. Lidli on suht halpa kauppa, mutta inhoan sen hallimaisuutta ja suppeaa valikoimaa. Siellä saattaa olla esim yhden merkkistä perustuotetta, ja jos se sattuu olemaan loppu niin ei ole muutakaan tuotetta tilalle. Prismassa valikoimaa riittää, ja se on kai keskihintainen kauppa.

 9. Stella – maustettu jogurtti kyllä voittaa viilin, jos ei pidä viilistä. Viili on pahaa.

 10. MTV 3 kanavalta tulee sarja Ekonominen gastronomia eli viisaat ruuanlaittajat puolittaa tai alle tuhlaajien ruokakulut ma, ke klo 14.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.