Vinkkejä budjetissa pysymiseen

Kirjoitin viime viikolla muutamia vinkkejä henkilökohtaisen budjetin luomiseen. Jo se, että jaksaa nähdä vaivaa budjetin suunnitteluun ja toteuttamiseen, on oikein hyvä juttu, mutta siitä ei luonnollisesti ole paljonkaan apua, jos budjetin noudattaminen osoittautuu ylitsepääsemättömän vaikeaksi. Tässäpä siis pari vinkkiä, joiden avulla budjetissa pysyminen saattaa olla hieman helpompaa.

1. Mieti miksi loit budjetin

Sille on pakko olla jokin syy, miksi olet käyttänyt aikaa budjettisi luomiseen. Tämän syyn tiedostaminen on tärkein yksittäinen seikka, joka auttaa sinua pysymään budjetissasi. Syynä voi olla esimerkiksi halu elää ilman velkoja, halu elää yhdellä tulonlähteellä tai vaikkapa eläkkeelle säästäminen. Oli budjettisi syy sitten mikä hyvänsä, on se tärkeää muistaa. Sen voi jopa kirjoittaa paperille ja laittaa jääkaapin oveen tai jonnekin muualle näkyvälle paikalle. Aina välillä tulee hetkiä, jolloin kaipaa muistutusta siitä, miksi tekee jotakin tiettyä asiaa ja budjetoinnin tapauksessa ihan vain yksinkertainen syyn näkeminen kirjoitettuna saattaa toimia riittävänä kannustimena jatkamaan.

2. Aseta itsellesi välitavoitteita

Välitavoitteiden asettaminen on hyvä tapa seurata budjetissa pysymistä. Budjetin noudattaminen ja itsensä kurissa pitäminen voi olla todella vaikeaa, jos ei koskaan millään tavoin mittaa asian etenemistä. Tästä syystä kannattaa asettaa itselle pieniä välitavoitteita, joiden saavuttamisesta voi sitten onnitella tai palkita itseään. Jos päätavoitteenasi on esimerkiksi ruokaostoksiin kuluvien menojen vähentäminen sadalla eurolla kuukaudessa, voisit ottaa viikoittaiseksi välitavoitteeksi ruokamenojen supistamisen 25 eurolla. Jos tavoitteesi puolestaan on maksaa velka pois, luo taulukko tai kaavio, josta näet aina, kuinka paljon olet jo maksanut. Senkin voi sitten vaikka iskeä jääkaapin oveen muistutukseksi ja kannustimeksi.

3. Tunnista heikkoutesi

Budjetissa pysyminen on eri ihmisille haastavaa eri syistä. Onkin tärkeää tunnistaa juuri omalla kohdalla ne syyt, jotka saattavat johtaa siihen, ettei budjetissa pysyminen onnistu. Tällöin voi alkaa miettiä suunnitelmaa niiden poistamiseksi. Jos sinulla on esimerkiksi paha tapa tehdä paljon heräteostoksia, yritä jotenkin päästä tavasta eroon. Jos tykkäät käydä ikkunaostoksilla, jätä lompakko tai ainakin pankki- ja luottokortit näiden reissujen ajaksi kotiin.

Budjetin luominen on loppujen lopuksi henkilökohtaisen talouden tarkkailussa se helpoin vaihe. Haastavaksi homma muuttuu vasta siinä vaiheessa, kun budjetissa pitäisi oikeasti pysyä ja rahoja tulisi käyttää suunnitelman mukaisesti. Itsensä kurissa pitäminen ja vakiintuneiden kulutustottumusten muokkaaminen ei ole välttämättä aina helppoa, mutta se on täysin mahdollista ja jopa välttämätöntä, jotta budjettitavoitteet olisivat saavutettavissa.

Kuinka helpoksi tai vaikeaksi olet itse kokenut budjetissa pysymisen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.