Osakemarkkinoiden selviytymisharha ja sinun eläkkeesi

Economist-lehdessä oli kaksi hyvin mielenkiintoista juttua, jotka molemmat käsittelivät osakemarkkinoilta saatavan tuoton pienenemistä. Itse asia on varsin teoreettinen, mutta vaikuttaa kuitenkin jokaisen taloudellisesti turvatuista eläkepäivistä haaveilevan elämään.

Perinteinen käsitys on, että pitkällä aikavälillä osakkeet ovat aina paras sijoitus. Lisäksi perinteisen nyrkkisäännön mukaan osakkeiden tuotto-odotus pitkällä aikavälillä on noin 8 % (Yhdysvalloissa) – 10 % (Suomessa). Economist-lehden mukaan esimerkiksi amerikkalaiset paikallisen julkishallinnon eläkerahastot odottavat saavansa sijoituksilleen noin 8 % tuoton vuodessa ja mitoittavat työntekijöiltä perimänsä eläkemaksut tämän mukaan.

Amerikkalaiset osakkeet tuottivat kuitenkin vuosien 1980-2010 välillä vain 1 % enemmän kuin sijoitus amerikkalaisten yritysten yrityslainoihin. Lisäksi esimerkiksi Tokion pörssin indeksi on edelleen 75 % vuoden 1989 huippuarvoa alempana.

Näyttääkin siltä, että oletus osakemarkkinoiden 8 % keskituotosta pitkällä aikavälillä on osoittautumassa vääräksi. Economist-lehti ehdottaa tähän kahta syytä.

Ensimmäinen on, että osakemarkkinoiden keskituotoista puhuttaessa laskelmat perustetaan yleensä Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden keskituottoihin. Vielä ennen ensimmäistä maailmansotaa sijoittajilla oli kuitenkin kovat odotukset myös Argentiinasta, Kiinasta ja Venäjästä. Yhdysvalloista kyllä tuli 1900-luvun suuri talousmahti, mutta tämä ei ollut ollenkaan selvää vielä 100 vuotta sitten.

Toinen mahdollinen syy osakemarkkinoilta saatavien tuottojen laskemiseen on, että pörssiosakkeisiin sijoittamisen riski on pienentynyt. 1900-luvun alkupuolella osakkeita omistivat pääasiassa varakkaat yksityishenkilöt, joiden osakesijoitukset koostuivat muutaman yksittäisen yrityksen osakkeesta. Nyt 2000-luvun alussa suomalaisillakin yksityishenkilöillä on mahdollisuus sijoittaa indeksirahastoihin ja näin hajauttaa riskiään huomattavasti. Koska yksittäisen osakesijoituksen riski on pienempi, ovat sijoittavat valmiita maksamaan osakkeesta enemmän kuin aiemmin. Osakkeesta alunperin maksettu korkeampi hinta pienentää tuottoa tulevaisuudessa.

Economist-lehti suosittelee, että henkilöiden, jotka säästävät itse oman eläkkeensä tulisi laittaa yli 20 % palkastaan säästöön eläkettä varten nykyisen n. 10 % sijasta.

Tietoa:

Suomessa kaikkien työntekijöiden keskimääräinen eläkevakuutusmaksu on vuonna 2012 22,8 prosenttia. Oman eläkevakuutusyhtiöni Ilmarisen sijoitusvarallisuuden keskimääräinen tuotto-odotus on pitkällä aikavälillä kuusi prosenttia.

Muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.