6 vinkkiä pahan päivän varalle säästämiseen

Elämä on arvaamatonta. Kenelle tahansa voi yllättäen tulla vastaan tilanne, jolloin olisi pakko saada rahaa ja ennen kaikkea nopeasti. Tällaisten esimerkiksi sairastumisen tai onnettomuuden aiheuttamien tilanteiden varalta henkilökohtaisen hätärahaston luominen olisi suositeltavaa. Hätärahasto voi olla pelastus yllättävien menojen ilmaantuessa, mutta se antaa myös tehokkaasti mielenrauhan, sillä sen ansiosta tietää, ettei niiden mahdollisten yllättävien kulujen edessä olekaan täysin hukassa.

Luettelen nyt kuusi yksinkertaista vinkkiä, jotka jokaisen on hyvä pitää mielessä hätärahastoa suunnitellessaan.

1. Luo erillinen säästötili hätärahastollesi

Saat säästötilille käyttötiliäsi paremman koron, minkä lisäksi erillinen tili helpottaa pitämään säästöt erillään muista rahoista. Lisätietoa säästötileistä löytyy Tarkan markan Säästötilit ja määräaikaistalletukset –osiosta. Määräaikaistalletus ei ole tässä tapauksessa vaihtoehto, sillä hätärahaston rahojen on tarkoitus olla välittömästi käytettävissä, mikäli se paha päivä joskus kohdalle osuu.

2. Talleta säästötilillesi aina tietty määrä rahaa

Talletusväli voi olla esimerkiksi kerran viikossa, kahden viikon välein tai kerran kuussa. Erityisen suositeltavaa on määrittää verkkopankissa tilisiirto tapahtumaan automaattisesti palkkapäivänä. Tällöin säästäminen tapahtuu itseltäsikin täysin huomaamatta. Säästötilille talletettava summa on silloin sopiva, kun laitat säästöön niin paljon kuin pystyt ilman että säästäminen aiheuttaa sinulle ongelmia pakollisten menojesi kanssa.

3. Säästä vähintään kolmen kuukauden palkkasi verran

Jos satut jäämään työttömäksi ja hätärahastossasi on ainakin kolmen kuukauden palkkaasi vastaava summa rahaa, pystyt maksamaan laskut, vuokran ja muut pakolliset menot säästöjesi ja työttömyyskorvauksen turvin useamman kuukauden ajalta. Se tarjoaa toivottavasti riittävän pehmusteen työttömyyden iskiessä.

4. Käytä hätärahaston rahoja ainoastaan hätätilanteisiin

Hätärahastoon säästettyjä rahoja on tarkoitus käyttää vain ja ainoastaan hätätilanteissa ja yllättävissä menoissa, kuten esimerkiksi työmatkoissa välttämättömän auton korjaamiseen. Älä käytä hätärahaston rahoja mihinkään muihin menoihin, edes laskuihin. Hätärahaston ideana on, että siihen ei tosiaankaan kosketa, ellei kyseessä ole todellinen hätä.

5. Varmista, että hätärahastosi säästötili sopii juuri sinun tarpeisiisi

Ennen tilin avaamista kannattaa tehdä vertailua ja taustatutkimusta, jotta voit olla varma, että saat tilillesi parhaan mahdollisen koron. Hyvin tärkeä huomioon otettava seikka on myös se, että pääset tilisi rahoihin nopeasti ja helposti käsiksi, jos niille tulee yllättävää tarvetta. Monilla säästötileillä on nostorajoituksia, mikä kannattaa pitää mielessä tiliä valittaessa.

6. Aseta hätärahastollesi tavoitesumma

Tavoitesumma tarkoittaa sellaista rahasummaa, jonka turvin uskot selviäväsi minkälaisesta hätätilanteesta tahansa. Tavoitesumma voi olla kolmen kuukauden palkka tai se voi olla enemmän. Vaikka ylimääräisiä säästöjä vaativaa pahaa päivää ei koskaan omalle kohdalle tulisikaan, niin kuin tietysti toivottavaa on, ei hätärahasto silti ole missään nimessä säästämistä turhaan. Jos olet ylittänyt hätärahastosi tavoitesumman, ei mikään estä käyttämästä ylimääräisiä säästöjä vaikkapa lomamatkaan.

10 kommenttia

 1. Kohtaan 1: Säästää voi myös joskus määräaikaistalletuksilla, jos siitä saa rahat ulos milloin vaan, mutta silloin menettää koron. Esimerkiksi S-Pankilla on ollut viimeisen vuoden aikana määräaikaistalletusmahdollisuuksia vuodeksi kerrallaan 2,0–2,5 % korolla. Rahat saa silti nostaa milloin vain, mutta korkoa ei saa takaisin. Tällöin saattaa olla järkevää laittaa vaikka vain osa rahoista määräaikaistalletukseen paremman tuoton toivossa.

 2. ”Säästä vähintään kolmen kuukauden palkkasi verran”

  just.. kuulostaapa helpolta!

 3. itse olen juuri alkanut karruttaa vararahastoa Nordaxiin ruotsiin. vuodessa saa tusinan verran ilmaisia nostoja ja korkoa kertyy 3,5 pinnaa. ei nyt huippu mutta pysyy about inflaation kanssa tasoissa. eipähän ihan taivaan tuuliin katoa rahat.

 4. When there is a will there is always a way! Kolmen kuukauden palkan säästäminen on mahdollista helpostikin mikäli siihen on vain halua. Säästötileiltä saa monesti rahaa pois pari kertaa vuodessa mikäli tarvetta on. Erittäin hyviä neuvoja tuon hätäkassan keräämiseen ja sen ylläpitoon. Itselläni on myös tuo kassa erillisellä tilillä.

 5. Ja eihän sitä kolmen kuukauden palkan vararahastoa tarvitse kerralla säästää, vaan vaikka kahden vuoden aikana (tietysti sen mukaan, mikä on riski tulla irtisanotuksi säästämisen aikana). Kunhan säästää säännöllisesti.

  1. Myönnän kyllä etten mikään kitupiikki ole,mutten kyllä yletön tuhlarikaan.Kaikki vaan kallistuu kokoajan ja liksat laahustaa vuosien päässä.Eikä tämä yh:na oleminen rikastuta,varsinkaan kun ei enää mitään tukiakaan saa… Et ei tässä kovin helposti 3kk:n liksaa säästellä! 🙂

 6. Työttömän, sosiaaliavustuksia pakosti nostava ei pysty liiemmin säästämään, kun säästöt lasketaan tuloiksi ja käsketään tuhlaamaan ennen kuin tukia saa. Eikä säästämistä helpota tosiaan hintojen nousu ja kk tulojen koko.

  Olin tässä muinoin parisuhteessa jossa olin maksava osapuoli,vaikka olin meistä se huonotuloisempi, ja jouduin puolisoltani salaa siirtämään rahaa sukanvarteen, kirjaimellisesti. Jos en olisi tätä tehnyt, olisin ollut erittäin suurissa ongelmissa eron jälkeen, olisin ollut tyhjän päällä. Te jotka tunnistatte itsessänne samaa kohtaloa, ÄLKÄÄ IKINÄ MISSÄÄN TILANTEESSA paljastako puolisollenne että teillä on säästöjä jossain; puolisonne herkästi ”pakottaa” käyttämään ne. Useammin kuin kerran olen kokenut sen että olen puolisolleni kertonut säästämisestäni pahan päivän varalle ja kun on tullut hetki että rahat ovat olleet vähissä, on minulle alettu sanomaan että ota säästöstä rahaa. Jos niin tekee, rahat tulee vaan tuhlattua kaikkeen turhaan ja pian säästöt ovat vain muisto.

 7. Sosiaaliavustuksia nostava ei voi säästää tilille, mutta vanha kunnon sukanvarsi tulee silloin avuksi. Ei niistä tuista suuria summia tietenkään jää, mutta pienistä puroista…

 8. Nyt pitäisi säästää 6kk palkan edestä rahaa, koska liitonkorvauksia voi joutua odottamaan jopa 9viikkoa. Tuona aikana on pakko elää ja sen jälkeenkin tarvitaan puskurirahastoa. Toisaalta pienestä tulosta ei voi enää säästää kun palkat laskee kuin lehmän häntä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.