Facebookin listautumisanti

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Mainitsin Tarkan markan uutiskirjeessä, että Facebookin odotetaan listautuvan pörssiin aivan muutaman viikon sisällä. Tällä hetkellä paras arvio listautumispäivästä on 18. toukokuuta 2012. Eräs lukija lähetti minulle sähköpostia, että haluaisi tietää Facebookin listautumisesta. Hän kysyi muun muassa, että mistä Facebookin osakkeita voi ostaa, voisiko niitä ostamalla saada 100-kertaisen voiton ja että aionko itse ostaa Facebookin osakkeita.

Koska aihe voi kiinnostaa muitakin, tässä hänelle lähettämäni sähköposti:

Valitettavasti tuollainen listautuminen toimii niin, että ennen pörssiin listautumista osakkeita myydään isoille pankeille, jotka myyvät niitä edelleen hyville asiakkailleen. Tällainen ”äkkirikastuminen listautumisen yhteydessä” on pääasiassa siis mahdollista vain jo ennestään hyvin varakkaille yksityishenkilöille sekä Facebookin varhaisille työntekijöille.

Osakkeita voi toki ostaa heti pörssin auettua. Amerikkalaisten osakkeiden ostamiseksi täytyy tehdä sopimus jonkin pörssivälittäjän kanssa. Tällaista palvelua voi kysyä omasta pankista tai sitten tehdä sopimus jonkin muun osakkeiden ostamisen mahdollistavan yrityksen kanssa. Yksi tällainen on esimerkiksi Nordnet, jonne tilin avaamalla voi käydä kauppaa heidän WinTrade-järjestelmänsä kautta.

Kukaan ei kuitenkaan osaa ennustaa, että miten Facebookin osakkeille käy ensimmäisenä pörssipäivänä. Ne voivat nousta tai sitten niiden arvo voi romahtaa. Yleensä listautumisannit kuitenkin hinnoitellaan niin, että niille saadaan pörssin auettua ”nousu” aikaiseksi. Tämä nousu on kuitenkin laskennallista ja suhteutetaan siihen hintaan, jolla osakkeita on myyty ennen listautumista näille rikkaille henkilöille. Lisäksi sanonnan mukaisesti tuotto ja riski kulkevat aina käsi kädessä. Varojen 100-kertaistaminen aivan tavallisella osakekaupalla olisi ennenkuulumatonta. Tyypillisesti kovatkin nousut tarkoittavat sitä, että osakkeen arvo nousee joitakin kymmeniä prosentteja päivän aikana verrattuna päivän alimpaan arvoon.

Mikäli rahaa on käytettävissä, voi Facebookin osakkeita ostaa jo nytkin pörssin ulkopuolisista markkinapaikoista. Tähän tarvitaan kuitenkin muistaakseni useamman miljoonan varallisuutta. Joskus luin, että osakkeita pitäisi ostaa noin viidellä miljoonalla dollarilla.

Lopuksi vielä sellainen, että nämä ovat omia mutu-arvioitani. En harrasta itse osakesijoittamista ollenkaan.

Kuten tuossa lopussa totean, en itse harrasta osakesijoittamista, joten laittakaapa asiaan paremmin perehtyneet omia kommenttejanne aiheesta sekä mahdollisia korjauksia tuohon minun viestiini. Oletteko ostamassa Facebookin osakkeita, mitä kautta niitä aiotte ostaa ja mitä mieltä olette Facebookin osakekurssin mahdollisuuksista?

2 kommenttia

  1. Facebookin anti vaikuttaa melko riskipitoiselta. Kun puhutaan yhtiöstä jonka liiketoimintaa on vain yksi ainoa verkkosivu ja ihmisten kontaktit, en uskaltaisi itse investoida yhtiöön. Pelkään että kyseessä on kupla.

    Facebook on kasvanut vauhdilla. Mitä tapahtuu kun kasvuvauhti putoaa? Markkinat muuttuvat nopeasti, mitä jos Google haastaa yhtiön onnistuneesti ja käyttäjämäärät alkavatkin kääntyä laskuun.

    Tällaiset asiat vaikuttavat yhtiön arvoon todennäköisesti melko paljon. Pikavoitto tästä syystä vaikuttaa mahdolliselta, mutta erittäin riskipitoiselta. Kotimaasta muistamme IRC-Gallerian nopean kasvun ja käyttäjämäärän laskun Facebookin vietyä asiakkaita.

  2. Kiitos Nordnet-maininnasta! Kun Facebook listautuu, osaketta voi tosiaan ostaa Nordnetin kautta. Ei tarvitse kuitenkaan ottaa käyttöön maksullista WinTrade-järjestelmää, vaan kaupankäynti onnistuu ihan perusverkkopalvelunkin kautta. Asiakkuuden avaaminen on maksutonta eikä osakkeiden säilytys maksa. Osakkeita ostaessa/myytäessä maksetaan siis vain hinnaston mukainen kaupankäyntipalkkio.

    Nordnetillä on tulossa myös Facebookin listautumisen yhteyteen kampanja, jossa Nordnetille osaketutkimusta tarjoava Inderes tekee tarkan analyysin Facebookista ja osakkeella voi käydä kauppaa kampanjahintaan. Tästä Nordnetin sivuilla lisätietoja, kun listautuminen tapahtuu.

    Terveisin Niklas Odenwall, Nordnet Suomen maajohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.