Sähkön todellinen hinta

Sähkön todellinen kokonaishinta (Lähde: Energiamarkkinavirasto)
Sähkön todellinen kokonaishinta (Lähde: Energiamarkkinavirasto)

Kirjoitin eilen tänne blogiin pyykin kuivauksesta sisällä. Yritin tätä juttua varten etsiä Googlesta tietoa sähkön todellisesta hinnasta. Päädyin Energiamarkkinaviraston sivuille, joka julkaisee sivuillaan tilastoja sähkön hinnan kehityksestä Suomessa.

Tilastot olivat sinänsä hyviä, mutta luin noita taulukoita väärin.

Oheisessa kuvassa näkyvät sähkön todelliset kokonaishinnat eri tyyppikäyttäjille tänä vuonna. Taulukon perusteella ei voi nähdä, että maksaako itse sähköstään liian paljon (tai liian vähän). Sähkön todellinen hinta kun riippuu sulakkeiden määrästä ja koosta, valitusta tariffista sekä siirtoyhtiön sähkön siirrosta laskuttamista hinnoista omalla alueella. Tätä varten tuleekin tehdä sähkön kilpailuttaminen ja hinnan vertailu.

Olen kuitenkin huomannut, että sähkön säästämiseen liittyvissä laskelmissa käytetään tyypillisesti tuota K2-tyyppikäyttäjää eli pientaloa, jossa on sähkökius, mutta ei sähkölämmitystä, pääsulake 3×25 A ja sähkön käyttö noin 5000 kWh/vuosi.

Tällä hetkellä (1.4.2012) tällainen talous maksaa sähköstänsä kaikkine veroineen ja siirtomaksuineen 14,94 snt/kWh. Karkeasti sähkön todellinen hinta on siis tällä hetkellä n. 15 senttiä per kilowattitunti.

Sähkön todellinen hinta muodostuu tälle tyyppikäyttäjälle seuraavasti:

  • Verot 4,5 snt/kWh
  • Siirtohinta 4,40 snt/kWh
  • Sähköenergia 6,04 snt/kWh

Mitä enemmän sähköä käyttää, sitä pienenpi hinta on kilowattituntia kohti. Vastaavasti kerrostalohuoneiston asukas maksaa sähköstään hieman enemmän eli tällä hetkellä keskimäärin 17,44 snt/kWh.

Asun itse 97,5 neliön asunnossa, jossa on pesuhuoneessa lattialämmitys ja meillä on sähkökiuas. Pääsulakkeemme on 3×25 A. Viimeisen kahden kuukauden perusteella sähkön käyttömme tulee olemaan vuodessa 4992 kWh. Viimeisessä laskussamme toteutunut käyttö oli 832 kWh, josta maksoimme 141,21 euroa. Sähkön todelliseksi kokonaishinnaksi tuli meillä siis 16,97 snt/kWh eli hieman keskiarvoa enemmän.

Aiemmassa sopimuksessamme sähkön perusmaksu oli 2,75 €/kk ja energian hinta 7,85 snt/kWh. Nyt perusmaksu on 3,95 €/kk ja energian hinta 7,00 snt/kWh. Säästöä vuodessa meille tulee tästä näillä näkymin 28,03 €.

Ajantasaiset sähkön hinnan tilastot löytyvät Energiaviraston www-sivuilta. Jos haluat kilpailuttaa sähköyhtiösi, katso erillinen ohjeemme sähköyhtiöiden kilpailuttamisesta.

Yksi kommentti

  1. Paluuviite: Sähkön hintaan liittyviä poimintoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.