Tyypillisiä rahankäyttöön liittyviä virheitä

Rahan heittäminen ulos ikkunasta olisi virhe (Flickr: perspective2011)
Rahan heittäminen ulos ikkunasta olisi virhe (Flickr: perspective2011)

Kukaan ei ole täydellinen ja kaikki tekevät virheitä. Henkilökohtaisen talouden hoitamiseen tämä pätee siinä missä mihin tahansa muuhunkin. Listaankin nyt muutamia tyypillisimpiä rahankäyttöön liittyviä virheitä, joita monet tekevät. Ehkä olet itsekin johonkin niistä törmännyt. Mikäli virhe taas ei ole omalle kohdalle osunut, voi virheen tiedostamalla välttyä jatkossakin sen tekemiseltä.

1. Eläminen yli varojen

Tämä on kaikista tyypillisin rahankäyttöön liittyvä virhe ja oleellisin rahan kerryttämisen estävä seikka. Riippumatta siitä kuinka paljon tai vähän tienaa, jos rahaa kuluttaa enemmän kuin sitä ansaitsee, johtaa se aina velkaantumiseen. Yksinkertaista ymmärtää, mutta ei silti välttämättä aina helppoa noudattaa. Tärkeää on kuitenkin tiedostaa, että taloudellinen tilanne ei tule tulevaisuudessa ikinä kohentumaan, jos jatkuvasti kuluttaa enemmän kuin mihin oikeasti on varaa.

2. Budjetoinnin laiminlyönti

Jos ei tiedä, mihin rahat joka kuukausi häviävät, on varojen yli eläminen hyvin helppoa. Budjetin pitäminen onkin suositeltavaa, jotta rahankäytön kohteista olisi edes jonkinlainen käsitys. Kun tällä tavalla saa selville, mihin rahat aina katoavat, on mahdollista miettiä, minkä asioiden yhteydessä rahaa voisi mahdollisesti säästää. Budjetoinnin ja rahankäytön suunnittelun laiminlyönti on yleisin syy siihen, miksi päädytään elämään veloissa.

3. Tunteiden vaikuttaminen kuluttamiseen

Ennen kuin lähdet kauppaan, pysähdy hetkeksi ja mieti, miltä sinusta sillä hetkellä tuntuu. Masentuneena, vihaisena ja turhautuneena on nimittäin taipuvainen kuluttamaan enemmän rahaa. Niin huvittavalta kuin se saattaakin kuulostaa, myös surullisen elokuvan katsominen ennen ostoksille lähtemistä saattaa johtaa siihen, että rahaa kuluttaa jonkin verran tavallista huolettomammin. Muista siis, että jos tunnet itsesi surulliseksi, ei kaupassa käyminen ole sillä hetkellä välttämättä järkevin ratkaisu. Voit parantaa oloasi muillakin tavoilla kuin shoppailemalla.

4. Luottokorttivelkojen maksamisen viivyttely

Jos sinulla on säästöjä ja velkoja, käytä säästösi velkojen maksamiseen. Tällä tavoin saat yksinkertaisesti ilmaista rahaa, koska et joudu enää maksamaan velkojesi korkoja. Jos sinulla ei ole säästöjä, yksi harkitsemisen arvoinen vaihtoehto on ottaa laina, jolla on velkaasi alhaisempi korkoprosentti, ja sitten maksaa velka kyseisellä lainalla pois. Pääasia on kuitenkin, että maksat velkasi aina mahdollisimman nopeasti pois, mikäli se vain mitenkään on mahdollista.

5. “Niin käy korkeintaan tutun tutulle, ei minulle”

Älä ajattele näin, vaan odota odottamatonta. Varaudu siihen, että tulevaisuudessa jokin saattaa mennä pahasti pieleen, ja saatat tästä syystä tarvita säästöjä. Onnettomuuksia harva ihminen osaa odottaa ja terveysongelmatkin tulevat usein yllättäen ja pyytämättä, joten niihin olisi suositeltavaa varautua. Lisää ikäviin yllätyksiin valmistautumisesta voi lukea kirjoituksesta 6 vinkkiä pahan päivän varalle säästämiseen.

6. “Ei tarvi auttaa!”

Jokainen tarvitsee joskus apua ja saakin tarvita. Aivan kuten sairaana pyydetään lääkärin apua, saa raha- ja velkaongelmien kanssa tarvittaessa turvautua talousneuvojan apuun. Apua ei tarvitse edes välttämättä pyytää ammattilaiselta vaan sekin saattaa auttaa, että kysyy kaverilta tai perheenjäseneltä, miten hän toimisi vastaavassa tilanteessa. Kaveri saattaa hyvinkin osata antaa hyödyllisiä neuvoja. Tärkeintä on, ettei jää ongelmiensa kanssa yksin, vaan uskaltaa pyytää apua, kun sitä tarvitsee.

2 kommenttia

 1. Tuohon on helppo lisätä yksi tärkeä osa-alue joka vaikuttaa psykologiaan ja olen itse siihen monesti törmännyt omassa vaurastumisprojektissani ja se on se, että kituuttaa liian paljon siihen nähden mitä on varaa kuluttaa, sillä se johtaa aina jossakin vaiheessa ylilyöntiin ja saattaa muodostaa suuret kertaongelmat. Itse olen ollut puolitoista vuotta matkustamatta ulkomaille ja tämä näkyy myös hirveänä himona lähteä matkalle. Tästä himosta pääsen eroon kesäkuussa kun teen noin 10 päivän reissun barcelonaan. Pahimmassa tapauksessa olisi voinut olla kyseessä kaukolennot joihin ei välttämättä olisikaan ollut varaa.

 2. Muistan itse kun muutin Helsinkiin ja en tiennyt moniakaan asioita. Kun tajusin itse esim kahvipöydässä avaa suuni ja sanoa pitäis tehdä tälläinen , mutta en tiedä miten se onnistuu, tuli aina viisaampia neuvoa mitä itse olin ajatellut.

  Se että ei tiedä miten voisi löytää halvemman paikan hoitaa asiaa oli minulle aina arvoitus.

  Muistan ihan hölmön jutun, kun mulla ei ollut silityslautaa. Puhuttiin kahvipöydässä aiheesta vaatteet ja kerroin etten käytä ollenkaan kauluspaitoja, koska ei ole silityslautaa. Lauta painoi aika paljon ja hyvin ikävä kulkea ja julkiset eivät vieneet kotiin keskustasta mitenkään helposti.

  Kollega sanoi hänellä on ylimääräinen ja parin pv päässä hänen vanhempiensa kuolinpesästä tullut lauta oli minulla kotona ja paitojen silitys oli huomattavasti helpompaa.

  Kummallakin win-win tilanne !

  Ja yhdyn ylläolevaan. Jos kauan on tuhlaamatta rahaa, voi tulla helposti ylilyöntejä. Mulla käyn näin usein ulkomailla. Vuoden en osta mitään ylimääräistä kotona, mutta kesälomalla tulee ostettua kaikkea ihan hölmöä, joita sitten himassa häpee ja työnnän kaapin perukoille. Jos jatkuvasti, esim kerran kuussa ostaisin vaikka kivan patalapun, ei sellaisia nyt on pakko ostaa kun ollaan lomalla -onnettomuuksia tapauhtuis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.