Olisinpa vain varannut pakettimatkan

Napsun äkkilähdöt Mallorcalle
Napsun äkkilähdöt Mallorcalle

Tällä hetkellä on menossa yksi niitä tilanteita, joissa yrittäessäni säästää rahaa olen aiheuttanut minulle (ja erityisesti avovaimolleni) aivan turhan paljon harmaita hiuksia ja aivan turhaa stressiä.

Avovaimoni on aloittanut uudessa työpaikassa viime vuoden loppupuolella, joten hänelle ei ehtinyt kertyä kuin vasta noin viikon verran kesälomapäiviä tälle kesälle. Juttelimme alkuvuodesta, että milloin kesäloman pitäisimme jamuuten koska minulla on yleensä tähän aikaan vuodesta ollut allergia pahimmillaan päätimme, että vietämme yhteisen kesäloman jo toukokuun viimeisellä viikolla. Meidän on ollut jo pitkään ollut tarkoitus käydä yhdessä Espanjassa Barcelonan ja Valencian seudulle, joten aloimme etsiä matkoja pääasiassa sinne.

Emme kuitenkaan onnistuneet jostakin syystä löytämään mitään kohtuullisen hintaisia lentoja haluamillemme päiville, joten aloimme katsoa äkkilähtöjä. Kuten tuolla Tarkkamarkan sivuilla kerron, olen aiemmin hakenut äkkilähtöjä Rantapallon kautta. Nyt kuitenkin huomasimme, että Napsu on onnistunut tekemään mielestäni Rantapallon hakua käytettävämmän äkkilähtöjen hakukoneen.

Joka tapauksessa päädyimme varaamaan jo pari viikkoa sitten pelkät lennot Mallorcalle. Pari päivää tuon jälkeen varasin meille hotellin Cala D’Or -nimisestä kohteesta. Kaikki meni hyvin tähän asti, mutta sittenpä pikku perfektionisti ja Tarkan markan bloggaaja alkoikin nostaa päätänsä. Kuten uutiskirjeessä kerroin, aloin tutkia hotellien arvosteluja Tripadvisorin kautta. Hotelli ja kohde vaikuttivat kohtuullisen mukavilta, mutta eteen nousi muutama mutta. Ensinnäkin tuo Cala D’Or onkin ilmeisesti lähinnä lapsiperheitä varten rakennettu lomakylä. Siellä on kyllä turvallista ja rannat vaikuttivat todella kauniilta pieniltä poukamilta. Reissun yksi pääpointteja oli kuitenkin kaupoissa kiertely ja kun tarkemmin asiaa tutkimme, tuossa kohteessa löytyi lähinnä kalliimpia merkkiliikkeitä. Lisäksi matka itse pääkaupunkiin linja-autolla näyttää kestävän lähes 1,5 tuntia yhteen suuntaan.

Mallorcan muita isoja lomakohteita ovat Alcudia, Magaluf / Palma Nova, Playa de Palma ja Santa Ponsa. Näistä kohtuullisen lähellä pääkaupunkia sijaitsevat Playa de Palma (n. 10 – 15 km) sekä Magaluf / Palma Nova (n. 15 – 20 km). Aivan Palman vierestä löytyvät lisäksi Illetas sekä Cala Mayor.

Illetas ja Cala Mayor ovat kohteita pienempiä, mutta näissäkin olisi hiekkaranta. Playa de Palmassa on kuuleman mukaan Mallorcan hienoin hiekkaranta ja tämä osa Mallorcaa on erityisesti saksalaisten suosiossa. Palma Novassa on paljon pohjoismaalaisia kun taas Magaluf on suosittu nuorten brittien keskuudessa. Magaluf onkin täynnä yökerhoja ja sillä on ilmeisesti paljon samaa Ibizan kanssa. Tripadvisorin arvostelut kuvastavat tätä hyvin. Parhaiksi Tripadvisorissa on arvioitu Magalufissa ne hotellit, joissa on mahdollisuus pitää melua mahdollisimman pitkään ja joissa samassa huoneessa voi yöpyä mahdollisimman monta henkilöä. Yksi asia minkä tässä parin viikon aikana olenkin oppinut on, että hotelleista annettujen arvosanojen taakse kätkeytyy erilaisia käsityksiä hyvästä hotellista.

Alcudiassa ja Cala D’Orissa hyväksi on arvioitu sellaiset hotellit, jotka ovat rauhallisia ja joissa on paljon aktiviteetteja pienille lapsille. Magalufissa hyvän hotellin tunnusmerkkejä ovat päivittäiset teknobileet uima-altaalla sekä mahdollisuus ostaa halpaa viinaa. Illetaksessa korkeita arvosanoja ovat saaneet hotellit, joissa tarjotaan laadukas illallinen 1970-luvun tyyliin ja joissa on senioreille hyödylliset hissit.

Etsin ensin hotellia meille läheltä Palmaa. Ensimmäinen vaihtoehtomme oli Cala Mayor, mutta tältä seudulta ei edullista ja hyvää hotellia tuntuvat löytyvän millään. Suurin osa hotelleista maksoi lähemmäs 1500 euroa per viikkoa kahdelta hengeltä. Tämä menee yli budjetista reippaasti.

Tämän jälkeen aloin etsiä hotelleja Playa de Palmasta. Täältä hotellit irtosivat hieman halvemmalla, mutta hintaskaala oli siltikin 450 euron (ei aamiaista, meluisa hotelli baari- ja ravintolakorttelissa, noin kilometri rannasta) ja 1000 euron välillä (meren rannassa ilman merinäköalaa, aamiainen).

Kokeilin lisäksi etsiä meille vuokrattavaa asuntoa, mutta suurin osa vuokrattavista loma-asunnoista sijaitsi niin kaukana kaikesta, että meillä pitäisi olla liikkumista varten vuokra-auto. Löysimme muutaman kivan vuokra-asunnon, mutta asuntojen vuokraehdot olivat varsin hankalasti tulkittavia. Yhdessä vuokra-asunnossa luki esimerkiksi ehdoissa, että takuuna pidätetään 250 euroa ja tämä palautetaan vähennettynä 50 % siivouskuluina. Toisin sanoen, vuokran päälle tulee 125 euroa siivouskuluja. Emme ole vieläkään saaneet tiedusteluihimme vastausta loma-asuntojen vuokraajilta. Tämä voi osaltaan johtua siitä, että olemme liikenteessä liian myöhään.

Loppujen lopuksi päädyin eilen illalla katselemaan Viva Palmanova -nimistä huoneistohotellia Palma Novasta. Tässä hotellissa oli uima-allas, huoneessa pieni jääkaappi, se sijaitsi meren rannalla palveluiden lähellä ja hotelli vaikutti muutenkin laadukkaalta. Tässä oli vain yksi mutta. Ensinnäkin hotelli oli aivan täynnä ja toisekseen hotellihuoneesta pyydettiin 139 euroa yöltä ilman aamiaista. Aamiainen maksaa tuohon 24 euroa henkeä kohti lisää. Vaikka hotellissa olisi ollut tilaa, olisimme siis joutuneet pulittamaan tästä hotellista 1141 euroa. Lisäksi päälle olisi tullut vielä matka lentokentältä hotelliin, joka olisi taksilla ilmeisesti noin 70 euroa.

Ironiseksi tämän kaiken tekee se, että tämä hotelli, joka vaikutti mielestäni niin kovin tarpeitamme vastaavalta on juuri se hotelli, jota sekä Aurinkomatkat että Finnmatkat suosittelevat suomalaisille, Mallorcalle matkaaville asiakkailleen.

Vielä hullummaksi tilanteen tekee se, että maksoimme lennoistamme 205 euroa per henkilö ja tällä hetkellä nuo aivan samat lennot saisi Napsun kautta hintaan 135 euroa. Lisäksi, ja tämä on oikeastaan kaiken huippu, Finnmatkoilla on tarjolla äkkilähtöpakettia, joka sisältää lennot sekä majoituksen juuri tuossa Viva Palmanova -hotellissa hintaan 395 euroa per henkilö. Tällä hetkellä meidän olisikin halvinta varata kokonaan uusi matka Finnmatkoilta ja jättää jo ostamamme lennot kokonaan käyttämättä.

Kaiken tämän omatoimisen selvittelyn, turhautumisen, hintojen vertailun ja tutkimisen jälkeen olemme siis päätymässä hotelliin, jonka olisimme saaneet aivan samalla hinnalla suomalaiselta pakettimatkatoimistolta. Voi sitä stressin määrää, jolta olisin säästynyt jos olisimme vain talvella varanneet tämän matkan Aurinkomatkoilta. Lennot olisivat olleet suosikkilentoyhtiölläni Norwegianilla, lentokentältä olisi päässyt hotellille suoraan bussissa yhden muiden suomalaisten kanssa, perillä hotellihuoneessa olisi odottanut kahvinkeitin ja aamupalaksi olisi tarjolla kaurapuuroa, lettuja ja varmasti suomalaiseen makuun sopivaa aamupalaa.

Hotellissa olisi oma uima-allas aikuisille ja vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä meitä olisi odottanut puhdas hiekkaranta. Hotellin läheltä ei välttämättä olisi löytynyt espanjalaisia erikoisuuksia, mutta ruoka olisi ollut todennäköisesti halpaa. Jos haluaisimme lähteä jollekin retkelle, meidän tarvitsisi vain ilmoittaa tästä oppaalle.

Rahan säästäminen on ihan kivaa, mutta tällä kertaa minulta unohtui se kaikkein tärkein. Loman pitäisi tuntua lomalta.

11 kommenttia

 1. Yrittäkäähän rentoutua edes perillä, mie annan Tuutille luvan vinguttaa siun Visaa niin paljon kuin ehtii ja ostella monta kivaa kesämekkoa! ;-D Hauskaa lomaa!

 2. Omatoimilentämistä kannattaa suosia, jos viipyy kohteessa enemmän, kuin viikon tai pari.

  Airbnb.com ja hotels.com ovat hyväksi koettuja paikkoja etsiä majoitusta. Ainakin suurkaupungeissa on airbnb:llä hyvin tarjontaa.

  Cheapoair.com löytää mukavasti halvimmat lennot, eri lentoyhtiöiden yhdistettyjä myöskin. Sen jälkeen kannattaa myös tarkistaa toivottujen yhtiöiden omilta sivuilta hinnat. Tosin ovat yleensä kalliimpia, jostain syystä?

  Omatoimimatkaajan kannattaa varautua viivästyksiin ja konkursseihin. Spanairin konkurssi vaikutti nimittäin myös mm. Aireuropan lentoihin, kun bookkaavat lentoja yhtiöittäin ristiin.

 3. Voiko varaamianne lentoja siirtää, ja tuleeko siitä lisämaksu? Teette syksyllä noilla lennoilla toisen matkan jos nyt otatte sen paketin. Paljonko maksaa jos lentoihin muuttaa toiset matkustajat? myytte liput sukulaisille- tai huuto.netissä tms. En kyllä ole kokeillut miten on kysyntää myytäville lipuille? Halventuneet lennot ovatkin kääntäneet kustannuspainopisteen hotellipuolelle. Ja monissa kohteissa joihin saa paljon edullisia lentoja- onkin hotellit täynnä..

 4. Itsekin omatoimimatkoja useampaan kertaan järjestelleenä olen todennut saman asian. Hirveä pähkäileminen eri vaihtoehtojen välillä, asioiden selvittäminen vie paljon aikaa. Lomakohteessa myös paikasta toiseen siirtyminen haasteellista. Eikä se tosiaankaan sitten loppujen lopuksi niin edulliseksikaan ole tullut, kun laskee kaikki ”pakolliset” kulut lentolipun ja asumisen lisäksi. Siispä pitkästä aikaa varattuna pakettimatka 4 tähden hotelliin puolihoidolla Kreetan Hersonissokseen kesä-heinäkuun vaihteessa 1000 € kahdelta hengeltä – ja löytyi siis tuolta Napsun äkkilähtöhaulla, äitienpäivätarjouksena hyvät alennukset! Nyt vaan jännitetään, millä valuutalla Kreikassa heinäkuussa maksellaan, mutta sen verran pitää matkailussa jännitystä ollakin!

 5. Ääh, miten tylsää! Otan osaa! Hotellin valinta on minusta aina hankalaa jopa valmismatkalla, jos vaihtoehtoja on paljon. Upeimpaan hotelliin päädyin kerran Kyproksella valitsemalla äkkilähdön ilman määriteltyä majoitusta, mikä oli helppo ratkaisu koska matkustin yksin. Päädyin neljän tähden hotelliin isoon kaksioon ja olin oikein tyytyväinen. Toivottavasti teidän reissu onnistuu!

 6. Mielekiintoista, että päädyimme samaan lomapaikkaan 🙂 Olen myös menossa tyttöystävän kanssa elokuussa Mallorcalle.

  Tällä kertaa en kitsastellut viimeiseen asti, koska kieltämättä täydellisen kombinaation löytäminen on loputon suo. Äkkilähtöjä emme myöskään katsoneet, koska matkan kohde ja aika täytyi lyödä lukkoon jo nyt. Loppujen lopuksi siedettävän paketin löytö oli aika helppo pala. Lentoliput Ryanairilta, 180 EUR per pää meno-paluu. Siihen lisäksi majoitus muutaman sadan metrin päähän Playa De Palman rannasta hotelli Cosmopolitaniin, joka arvosteluiden perusteella vaikutti ihan ookoolta, vaikka onkin vain kolmen tähden plassi. Saksalaisten valloittama tuokin tosin on. Yhteensä matka tällä periaatteella kustantaa noin 560 EUR per pää, joka ei toki äkkilähtöluokkaa ole, mutta riittävän edullinen vaivannäköön nähden.

  Optiona pidän vielä sen, että AirBnB:stä saattaa löytyä hyväkin majoitus puoli ilmaiseksi, jos suostuvat tiedusteluihin vastaamaan.

 7. Varasimpa halvat lennot viime syksyksi Tahkolle. Vaan kun lähtöpäivä läheni, eihän siellä ollut lunta! Peruin 3 päivän majoituksen, sillä kun minä menen hiihtämään, minä hiihdän enkä vietä vain ”kivaa” baareissa jne. Joten jäi ne lentoliput käyttämättä, mikä harmitti hetken aikaa.
  Joskus virheistään oppii. Nyt on varattu liput uudeksi tammikuuksi Kittilään (Norwegian) ja silloin on 99,9 prosentin varmuudella lunta Levin maastoissa? Vielä kun löydän sopuhintaisen majoituksen niin ensi talven hiihtoloma on hoidossa.
  Hotelliarvosteluissa tosiaankin kannattaa olla ”varuillaan”. Aina ei sanota suoraan millaista elämä niissä on. Eikä se, että on nuorison suosima, ei välttämättä ole paha asia. Kesällä olin nuorison suosimassa hotellissa Barcelonassa 4 yötä (28 e yö, yhteinen wc ja suihku). Hotelli sijaitsee 500 m Ramplaksesta. Kun minä menin nukkumaan, nuoriso lähti kaupungille bilettämään ja kun minä lähdin aamulla kaupungille, viimeiset bilettäjät palaili hotellille. Vain tunnit aamuyöllä klo 4-5 olivat äänekkäitä, muutoin oli hiiren hiljaista. Sattuneesta syystä hotellissa ei tarjoilla aamiaista ;-). Toki elämä kaupunkihotellissa ja rantahotellissa on erilaista, sekin kannattaa ottaa huomioon.

 8. Kalliiden lomakohteiden kohdalla vaikuttaa olevan niin, että pakettimatka on monin tavoin edullisempi valinta kuin itse etsitty lennot+hotelli. Huomasin tämän muutama vuosi sitten, kun varasin äidilleni ja minulle matkaa Roomaan.

  Suosionsa vuoksi hotellit (ja lennotkin) ikuiseen kaupunkiin ovat too-del-la kalliita verrattuina moniin muihin Euroopan metropoleihin. Itse kaiken etsimällä matkan hinnaksi per henkilö olisi meille tullut jotain 1000–1200 euroa, ei-ketju-matkatoimiston tarjouksena melkein 900 euroa – ja Aurinkomatkojen pakettina noin 750 euroa. Valitsimme Aurinkomatkat, ja sen kautta saimme:
  -Finnairin lennot (äitini suosikki, itselleni ei ole väliä)
  -mukavan (ja ennen kaikkea siistin!) hotellin mielettömän kätevällä sijainnilla lähellä suurta joukkoliikennesolmua, josta pääsi nopeasti kaikkialle kaupungissa
  -maksuttoman kuljetuksen kentältä hotelliin ja takaisin
  -mahdollisuuden ostaa suomenkielisiä retkiä kohteisiin, joista yksin selviäminen on usein hankalaa (kuten Vatikaanin museot, huh huh sitä kokoa!)
  -turvaa suomalaisesta matkanjärjestäjästä (jos jotain sattuu…)

  Pakettimatkoja ei siis pidä suotta väheksyä, niiden tarjonta kun on laaja ja sisältö suhteellisen varma. Pakettimatka ei nykyään sido mihinkään ohjelmaan, vaan matkailija voi itse tulla ja mennä matkakohteessa minne haluaa.

 9. Mistähän olet niitä hotelleja hakenut? Kävin katselemassa booking.comin tarjontaa, jota oli todella runsaasti. En tiedä vaatimustasoanne, mutta 500:llä sai jo parvekkeellisen huoneen tai studion lähellä rantaa Cala Mayorista.Matkustamme melko usein, ja aina olen booking.comista löytänyt hyvän ja edullisen hotellin.(Arviot luen aina tarkkaan.)Lisäksi sivut ovat erittäin helppokäyttöiset. Suosittelen!. Äkkilähdöillä matkustamme toukokuussa ja syyskuussa, jolloin tarjolla on todella edullisia pakettimatkoja. Olemme olleet mm. Sisiliassa 600 viikko kahdelta, Marbellassa 650 kahdelta jne. Onlyapartments.com taas tarjoaa asuntoja, vuokrasimme kymmeneksi päiväksi Pariisista Montmartren kukkulan juurelta aivan viehättävän 40 neliön asunnon noin tonnilla, ja jouluksi mennään uudestaan.

 10. Itse myös yleensä ostan lennot ja hotellit erikseen sieltä mistä halvimmalla saa. Useimmiten kaikki on mennyt hyvin mutta onhan niitä joskus tullut vähän hutejakin tehtyä. Yleensä pettymykset ovat ainakin minulla liittyneet siihen, että olen alunperin innostunut enemmän halvasta hinnasta enkä niinkään kohteesta. Jos taas kohde tai kohteet on etukäteen mietitty ja kartoitettu niin sen jälkeen kaikki säästetyt eurot ovat kotiinpäin. Toivottavasti lomanne meni kuitenkin lopulta hyvin! Suomessa ainakin ilmat ovat tällä hetkellä sellaisia, että alkaa kaipaamaan johonkin aurinkoon!

 11. Ongelmana lienee se että te yritätte tehdä omatoimimatkaa rantalomakohteeseen, jossa kaikki muut ovat pakettimatkalla.

  Itselleni omatoimimatkat ovat aina tulleet halvemmiksi kuin paketit, koska lomailen Euroopan isoissa kaupungeissa. Isoissa kaupungeissa on turistipalveluita ja yöpymistä eri hintaluokissa (hostelleissa paras hinta/laatu suhde), sekä julkinen liikenne toimii. Pakettimatkojen opaspalvelut ja lentokenttäkuljetukset ovat tässä tapauksessa turhia lisäkuluja. Rantalomalla taas asiat ovat ihan päin vastoin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.