Pyykin kuivaus sisällä narulla maksaa myös

Kirjoitin pari viikkoa sitten blogiini jutun, jonka aiheena oli pyykin kuivaus sisällä. Aihe herätti paljon keskustelua ja kommentteja. Monet huomauttivat, että ulkoa pyykit voidaan varastaa. Lisäksi siitepölyallergikoille (kuten minulle) pyykin kuivaaminen ulkona ei ole keväällä ja kesällä vaihtoehto. Lisäksi varsinkin alkukeväästä pyykit voivat herkästi pölyyntyä ihan vain katupölystä. Tämä riippuu toki pyykkinarujen sijainnista. Aiemmassa asunnossamme varsin lähellä pyykkinaruja oli parkkipaikka, jonka hiekka pöllysi koko kesän kohtuullisen voimakkaasti.

Ehkä eniten epäselvyyttä keräsi ajatus siitä, että pyykin kuivaus narulla sisällä maksaa aina rahaa. Nimimerkki Tohtori selitti asian hyvin aiemman juttuni kommenteissa näin:

[V]eden lämmitys ja höyrystäminen vie aina energiaa. Ei välttämättä suoraan sähköenergiaa, kuten kuivausrummussa. Jos asuu keskuslämmityksellä olevassa kerrostalossa, tuo energia otetaan yleensä kaukolämmöstä ja maksetaan vastikkeessa. Jos taas omakotitalossa, niin energia otetaan sähköstä, öljystä, tms.

Energian hinta vaihtelee ja muistikuva on, että ainakin aikaisemmin kaukolämmön hinta oli alle puolet sähköstä (eur/kWh).

Eli kyllä pyykinkuivaus aina maksaa, paitsi lämmityskauden ulkopuolella, kuten kesällä. Kannattaa kuitenkin huomata kosteusrasitus rakenteille ja huolehtia ilmanvaihdosta. Kondensoiva ilmankuivain voisi olla myös yksi energiaa säästävä ratkaisu.

Kuivaamme itse pyykkiä sisällä pesuhuoneessa, jossa on lattialämmitys. Pyykin höyrystymisen vaatima energia tulee todennäköisesti pääasiassa sähköllä tuotetusta lämmöstä. Arvioinkin aiemmassa jutussani, että meille pyykin kuivaaminen sisällä narulla maksaa vuodessa n. 33 euroa lattialämmityksen ylimääräisenä sähkönkulutuksena. Lisäksi jonkin verran sähköä kuluu siinä, että pidämme pyykkiä kuivatessa ilmanvaihtoa hieman suuremmalla teholla, jotta kosteus poistuisi paremmin kuivaushuoneesta.

Lisäksi, kuten nimimerkki Tohtori totesi, pyykin kuivaus sisällä voi tehdä jonkin verran hallaa talon rakenteille.

Eräs aiemman asuinpaikkamme naapuri oli muuntanut yhden makuuhuoneensa pyykinkuivaushuoneeksi. Hänellä on paljon lapsia ja yhdessä huoneessa on jatkuvasti kuivumassa kymmeniä märkiä vaatteita. Tässä talossa lämmitys ja sähkön hinta kuuluvat vuokraan, joten suoraa kustannusta juuri tälle henkilölle ei pyykin kuivauksesta sisällä synny. Voisin kuitenkin kuvitella, että talon rakenteita ei ole mitoitettu tätä tarkoitusta varten.

Onkin hieman sääli, että uusissa taloissa ei tunnu enää juurikaan olevan taloyhtiön yhteisiä kuivaushuoneita. Jossainhan asukkaiden on pyykkinsä joka tapauksessa kuivatettava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.